Prosinečki se povlači, Amar Osim selektor BiH?!

Posle ankete u fudbalskoj javnosti BiH, Robert Prosinečki će se danas, navodno, izjasniti da se povlači. Stanje u BiH fudbalu opisuje bivši reprezentativac: "Kao da te bacaju u džunglu da se boriš sa majmunima i Indijancima".

Fudbal 28.12.2017 | 19:45
Prosinečki se povlači, Amar Osim selektor BiH?!
Robert Prosinečki ili Amar Osim, dilema je koja bi uskoro trebalo da bude razmršena u Bosni i Hercegovini.

Naslednik Mehmeda Baždarevića na mestu selektora BiH trebalo bi da bude poznat posle Nove godine, a u fudbalskoj javnosti u Bosni i Hercegovini, sin velikog Ivice Osima, bivši trener Željezničara, Amar, dobio je nepodeljenu podršku.

Pojedini mediji, poput sportske.ba, objavili su u sredu da je Prosinečki veliki favorit Izvršnog odbora FS BiH i da će fudbalska vlada BiH pristati na sve njegove uslove, uključujući i da sam bira pomoćnike.

Međutim, isti medij je danas objavio da će Prosinečki, na sastanku sa čelnicima FS BiH, saslušati sve i zahvaliti se na ponudi. Odnosno da će se povući.

Na to je, dodaju sportske.ba, bitno uticala i reč domaćih trenera u BiH, koji su listom bili za Amara Osima, pre svega zato što bolje poznaje okolnosti, društvo, fudbalere, a ima i odgovarajući karakter. Amar Osim odgovara Fudbalskom savezu BiH i zbog plate od 15.000 evra, ali i zbog činjenice da će kompletan stručni štab biti iz Bosne i Hercegovine.

Možda je najbolji opis trenutnog stanja u fudbalu u BiH dao nekadašnji reprezentativac Ninoslav Milenković:

"Posao selektora BiH je kao da te bacaju u džunglu da se boriš sa majmunima i Indijancima. Amar je spremniji na to od Prosinečkog, može se jače boriti sa problemima našeg fudbala".

Pred sastanak sa Prosinečkim, Sportske.ba su objavile saznanja da će se on danas povući iz trke za selektorsko mesto.

"Iako su za danas (četvrtak) zakazani pregovori sa Prosinečkim u Gradišci, Sportske.ba saznaju od svojih izvora iz Zagreba, kako je 'Žuti' shvatio poruku iz Sarajeva. Navodno je on svesno postavio neke 'neprihvatljive' uslove FS BiH, a na pregovore namerava da dođe samo iz pristojnosti", navode sportske.ba.

Isti medij dodaje da je i jedan autoritativni član Radne grupe izrazio nadu u "nepovoljan" ishod pregovora sa Prosinečkim, zanimljivom opaskom:

"Nadam se da će Prosinečki tražiti ono što mi ne možemo ispuniti".  

Pred ove najnovije informacije, sportske.ba su dan ranije imale tekst o tome šta bi sve moglo da sačeka Prosinečkog, koji je (bio) favorit, bar kod čelnika komšijskog Saveza.

"Potrošiće ga, kao što su učinili sa njegovim prethodnicima. Slaviće ga dok bude potpisivao ugovor, a onda ga se, posle jednog poraza, odreći. Neće biti ničiji, pustiće ga niz vodu. I krenuće priče da puši kao Turčin, pije kao Rus i troši kao šeik. Prosinečki, dobrodošao u pakao", navele su Sportske.ba u članku od srede. 

U istom tekstu je kao zaključak napisano i ovo:

"Poznavajući Robija, vrlo moguće da je 'Žuti' postavio uslov dovođenja svojih pomoćnika, znajući da u Savezu imaju svoje badže, kako bi gospodski odbio ponudu. Prosinečkom je jasno, dođe li za selektora, da će uzeti posao sinu svog nekadašnjeg šefa i najboljeg trenera (Ivice Osima). Robi je preveliki gospodin da bi se u tako nešto upustio".

GLAS IZ BIH: ŠTA JE OSVOJIO PROSINEČKI?

Edin Borovina, novinar koji prati reprezentaciju BiH, razočaran je odnosom prema Osimu:

"Biraju između stranca koji u karijeri nije napravio skoro ništa i domaćeg trenera sa rezultatima. Amar Osim ima pet titula prvaka BiH, ali ti rezultati i titule ne znače ništa ljudima iz Saveza. Zamislite ovakvu situaciju u Fudbalskom savezu Hrvatske, da biraju između domaćeg stručnjaka sa rezultatima i Bosanca bez ikakvih rezultata. Nezamislivo. Nezamislivo i nemoguće. Samo je kod nas itekako moguće", rekao je ovaj novinar za Sportske.ba

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar