Premijerovoj ženi poklonio ogrlicu

Holivudski producent, milijarder Arnon Milhan, svedočio je da je poklonio supruzi premijera Izraela Sari Netanjahu nakit vredan 2. 500 dolara, samo zato što mu je Netanjahu rekao da to nije nelegalno, javili su izraelski mediji.

Svijet 28.12.2017 | 16:45
Premijerovoj ženi poklonio ogrlicu
Milhana je još pre nekoliko meseci policija ispitivala o skupom nakitu koji je kupio supruzi premijera. Milhanovi saradnici su takođe svedočili u policiji, opisavši kakvom je pritisku bio izložen.

"Hadas Klajn (Milhanova asistentkinja) je rekla da je Sara Netanjahu tražila nakit za svoj rođendan, ali je (Milhan) odbio i rekao da želi da čuje od Benjamina Netanjahua da li je legalno za njega da kupi nakit po toj ceni", rekli su policiji ljudi bliski Milhanu.

Klajn je to prenela Sari, a ona je odgovorila da je uvređena. Milhan, međutim, nije odobrio kupovinu sve dok se ne složi Netanjahu.

U medije je takođe procurilo da je Sara rekla kako se njen suprug konsultovao sa pravnim ekspertima i da je takav poklon dozvoljen, ali ni to nije bila dovoljna potvrda za producenta, pa je sam pitao Netanjahua preko telefona. On mu je potvrdio da nema pravne prepreke.

Milhanovi saradnici su rekli da je za njega važno da dobije odobrenje jer nakit nije isto što su cigare i šampanjac koje je poklanjao Netanjahuovima.

On je kasnije pokušao da objasni svoju motivaciju da zadovolji premijera i njegovu suprugu. Izvori bliski producentu su rekli da mu je bilo važno da bude blizak premijeru i da utiče na stvari koje se tiču države.

Uprkos svemu poklon od 2.500 dolara činio mu se isuviše ekstravagantan i pokušao je da odbije, ali je Netanjahuova supruga i dalje navodno insistirala, tako da na kraju nije imao izbora i odobrio je asistentkinji da kupi nakit.

Netanjahuova porodica poriče da je bilo šta loše učinila, ali nije htela da komentariše informacije koje procure u medije, za koje je rečeno da su pristrasne.

To je inače jedan od dva slučaja sumnji na korupciju, prevaru i izneveravanje poverenja zbog kojih je policija ispitivala Netanjahua više puta po nekoliko sati.

On je takođe saslušavan zbog sumnji da se dogovarao s vlasnikom jednog tiražnog izraelskog lista da povoljnije izveštava o njemu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

(B92/Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar