Neće u Arabiju zbog prava žena!

Ostaje bez svetskih titula! Svetska šampiona u šahu, Ukrajinka Ana Muzičuk (na fotografiji desno, levo je sestra Marija), ostaće bez titula jer je odbila da učestvuje na brzopoteznom turniru u Saudijskoj Arabiji.

Ostali sportovi 28.12.2017 | 11:30
Neće u Arabiju zbog prava žena!
Muzičuk je odbila da se takmiči u Arabiji zbog kršenja ljudskih prava, odnosno omalovažavanja žena u ovoj islamskoj državi.

Ona je u novembru najavila odustajanje od turnira nakon što je Svetska šahovska federacija (FIDE) objavila da će domaćin SP biti S. Arabija, jer je bila razočarana ugnjetavanjem žena u Iranu, gde je održano prethodno SP za žene.

"U samo nekoliko dana izgubiću dve titule prvaka sveta, jednu za drugom. Samo zbog toga što sam odlučila da ne idem u Saudijsku Arabiju. Da ne igram po nečijim pravilima, da ne nosim abaju (ogrtač karakterističan za Arabiju, Levant i Severnu Afriku, koji se nosi preko druge odeće i seže od vrata do zglobova, prim. aut), da ne moram da imam pratnju kada izlazim napolje, naposletku, da se ne osećam kao drugorazredno biće", napisala je Muzičuk na Fejsbuku. 

"Pre tačno godinu dana sam osvojila ove dve titule i bila sam najsrećnija osoba u šahovskom svetu, ali se sada osećam užasno. Spremna sam da branim svoje principe i propustim takmičenje, gde bih za pet dana zaradila više nego na nekoliko turnira zajedno", dodala je Ukrajinka u svojoj javnoj ispovesti. 

Ukrajinsku velemajstorku najviše pogađa to što "nikoga nije briga". 

"To je veoma gorak osećaj, ali nedovoljan da bih promenila svoje mišljenje i principe. Isto tako je kod moje sestre Marije (bivša šampionka sveta), srećna sam što delimo ovakvo gledište. A za one koje je briga – vratiću se!", zaključila je 27-godišnja Muzičukova.

Muzičuk je još novembru najavila da se neće takmičiti u Saudijskoj Arabiji.

"Prvo Iran, onda Saudijska Arabija. Pitam se gde će naredno SP za žene biti organizovano. Uprkos rekordnom nagradnom fondu, neću igrati u Rijadu, što znači da ću izgubiti obe titule. Rizikovati svoj život, nositi abaju sve vreme? Sve ima granice, a pokrivanje glave maramom u Iranu je bilo dovoljno", rekla je sredinom novembra Ukrajinka.Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar