Visoka cijena za slobodu od ISIL-a

Za oslobađanje Mosula od Islamske države je plaćena visoka cijena, broj mrtvih nastavlja da raste i nedjeljama poslije proterivanja džihadista.

Svijet 25.12.2017 | 11:36
Visoka cijena za slobodu od ISIL-a
Kako piše Raša tudej, svakog dana se izvlače tijela stradalih iz ruševina grada, skoro šest mjeseci od oslobađanja grada.

”To je rezultat osmomjesečne borbe protiv džihadista. Više od 11.000 ljudi je nestalo tokom borbi, vjeruje se da je trećina stradala u napadima američke koalicije i iračkih snaga”, navodi se u tekstu.



Lokalno medicinsko osoblje sumnja da je broj mrtvih daleko veći.

“Samo u jednom dokumentu je upisano 7.000 stradalih. Imam četiri ili pet takvih dokumenata. Svakog dana izvlačimo tijela. Svakog dana imamo nove pogibije. Uzroci mogu da budu razni, zaostale bombe džihadista, neeksplodirane mine iračkih snaga, rakete američke koalicije…”, naveo je neimenovani ljekar.



Spasioci ističu da još nisu uspjeli da uklone sve ruševine, tako da broj mrtvih nije konačan.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Рођо

25.12.2017 11:22

Да цијена ослобађања од терориста неби била висока,да негину невини ,гањајте терористе у њиховим јазбинама ..федерација,Косово,Албанија итд.

ODGOVORITE
Name

Kostic

25.12.2017 16:55

Pa u Mosulu je poginulo samo cca 30000 vojnika iracke armije i njihovih saveznika.Toliko su izginuli da su u jednom trenutku proglasili kraj nekakve prve faze,najvise zbog tih gubitaka.A onda su u tkz,drugoj fazi oslobodili grad.Mosul grad od 2 miliona stanovnika,pa ti sada zamisli ulicne borbe sa velikim brojem snajpera,auto-bombi,...svaka zgrada prakticno bunker.I Alepo je grad od oko 2 miliona stanovnika.Vjerovatno slicna prica.

ODGOVORITE