AP: Hoće li 2018. ublažiti požare?!

AP se pita da li će 2018. ublažiti požare koji divljaju Bliskim istokom i istovremeno u tekstu odgovara da, iako je skeptizicam razumljiv, postoji tračak promjene.

Svijet 24.12.2017 | 15:02
AP: Hoće li 2018. ublažiti požare?!
Navodi se da je borba protiv Islamske države skoro gotova, a da bi rat uz Siriji možda konačno mogao da bude priveden kraju.

AP navodi da region Bliskog istoka doživljava promjenu iz stanja u kojem se ratovi vode do situacije u kojoj je potrebno baviti se onim što za njima odmah slijedi, a to je uništenje i raseljenje stanovništva koje oni donesu, kao i politički raskol.

Navodi se da je uticaj Irana porastao pošto su njegovi saveznici generlano imali uspjeha, a uz to se čak i njegov nuklearni sporazum sa Zapadom održava.

Agencija navodi da u Saudijskoj Arabiji, rivalu Irana, mladi novi vođa obećava dugo odlaganu modernizaciju u toj zemlji i veću konfrontaciju s Iranom u tom regionu.

AP pregled stanja na Bliskom istoku zaključuje ocjenom da što je sada predsjednik SAD Donald Trump pruža dodatni elemenat nestabilnosti jednoj već izuzetno zapaljivoj mješavini.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar