Tužna i najveća maršalova ljubav

Za Josipa Broza Tita se i dan danas mogu čuti priče da je, osim toga što je bio veliki državnik i predsjednik koji je vodio računa o svojoj zemlji i narodu, da je isto tako mnogo volio žene i da je imao brojne veze. Ipak, i pored svih žena koje su prošle kroz njegov život najveći trag je ostavila Davorjanka Paunović Zdenka koja je bila njegova najveća ljubav. Umrla je veoma mlada, a Tito je nikada nije prebolio. Sahranio ju je na Belom dvoru kako bi mogao da bude blizu nje.

Zanimljivosti 23.12.2017 | 21:39
Tužna i najveća maršalova ljubav
Davorjanka Paunović rođena je 19. januara 1921. godine u Kučevu. Polovinom 1922. godine njena porodica se preselila u Požarevac. Njen otac Milan bio je učitelj i ugledna ličnost, kao učesnik Prvog svjetskog rata i nosilac mnogih odlikovanja, među kojima i Ordena Karađorđeve zvijezde. Majka Bisenija—Bisa, rođena Miletić, bila je domaćica.U školu je krenula 1927. godine, sa šest godina. Od malena se interesovala za knjigu i sve vrijeme školovanja je bila odlična učenica. Nakon osnovne škole pohađala je Požarevačku gimnaziju. Kao gimnazijalka, zajedno sa svojom sestrom od ujaka Verom Miletić, koja joj je bila i najbolja drugarica, uključila se 1936. godine u revolucionarni omladinski pokret.Iste godine je primljena i u članstvo tada ilegalnog Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Pošto je poticala iz ugledne porodice, kada je bila u višim razredima gimnazije, direktor gimnazije je posjetio njene roditelje i rekao im da će je morati izbaciti iz gimnazije, zbog njenog učešća u komunističkom pokretu.

Zajedno sa sestrom, Verom Miletić, odmah po dolasku na studije u Beograd, uključila se urevolucionarni studentski pokret na Beogradskom univerzitetu. Davorjanka je bila veoma obrazovana, pored francuskog, govorila je njemački i češki jezik.

Oblačila se moderno i ženstveno, pošto je bila iz bogate porodice. Sve ovo ju je preporučilo da postane partijska kurirka. Zbog ilegalnog rada KP Jugoslavije, posao partijskih kurira,koji su često prenosili važna partijska dokumenta i informacije, bio je veoma složen i opasan.Februara 1941. godine u Zagrebu je pohađala ilegalni radio-telegrafski kurs. Tom prilikom je upoznala generalnog sekretara KPJ Josipa Broza Tita, koji je pratio kurs i upoznao sveučesnike, među kojima je bila i Davorjanka.

Ljubav Davorjanke Paunović i Josipa Broza Tita bila je velika i tragična. U periodu kada ga je srela ona je bila u emotivnoj vezi sa Jovom Kapičićem, studentom medicine, s kojim se upoznala krajem 1939. godine, a Tito je bio u vanbračnoj vezi sa Hertom Has, koja je bila u drugom stanju.

Tokom Titovog boravka u okupiranom Beogradu, od maja do septembra 1941. godine,Davorjanka je bila njegova specijalna kurirka. Tito je boravio na Dedinju, u vili porodice Nenadović, a Davorjanka je boravila u neposrednoj blizini u Rumunskoj ulici.

Krajem marta 1941. godine, posjetila je svoje roditelje u Požarevcu i rekla im da odlazi na sigurno mjesto i da ne brinu. Potom se u Beogradu oprostila od svog dotadašnjeg momka i saopštila mu da je partija poslala na zadatak. Njihova rastanak bio je veoma emotivan, jer su se veoma voljeli.

U toku Titovog boravka u Beogradu, od početka maja do polovine septembra 1941. godine,razvila se ljubav između njega i Davorjanke. Bila je to "zabranjena ljubav” između skojevke i generalnog sekretara KPJ, koji je od nje bio stariji više od 28 godina. Titu se svidjelo što je ona bila impulsivna i odlučna, a istovremeno nježna i emotivna djevojka.

Njena ljepota, elegancija i postupci činili su je pravom damom. Tito je zbog njene hrabrosti,odvažnosti, temperamenta, otmjenosti i poznavanja stranih jezika, osjećao da će sa njom lakše obavljati zadatke koji su mu predstojali.U toku čitavog Narodnooslobodilačkog rata, Davorjanka je bila uz Tita i Vrhovni štab NOV i POJ — prošla je ratni put od Užica, preko boravka u Sandžaku i Foči, pohoda u Bosansku krajinu, bitaka na Neretvi i Sutjesci, desanta na Drvar do dolaska na Vis.

Kada je tokom bitke na Sutjesci, 9. juna 1943. godine Tito bio ranjen u ruku od gelera avionske bombe, Davorjanka mu je prva pritekla u pomoć. Zajedno sa pratiocem Radetom Ristanovićem, pružila mu je prvu pomoć i previla ranjenu ruku. Zajedno sa Titom, prošla je kroz najgora iskušenja partizanskog ratovanja.

Učešće u dugim i napornim marševima, kao i u neprijateljskim ofanzivama, izlagalo je posebnim naporima i uticalo na njeno krhko zdravlje. Juna 1944. godine, kada je Vrhovni štabprešao na ostrvo Vis, Tito je uspio da je ubjedi da pođe u Sovjetski Savez na liječenje.Nakon oslobođenja Jugoslavije, Davorjanka je postala lična sekretarica maršala Jugoslavije i stanovala je u najpre u rezidenciji u Rumunskoj 15, a potom u Belom dvoru, gdje je preuzela i ulogu domaćice. Početkom 1946. godine, ponovo se razboljela i dobila zapaljenje desne plućne maramice.

Najprije je liječena u Beogradu, a onda je bila upućena u sanatorijum u Golniku, kod Kranja, gdje je umrla 1. maja 1946. godine. Po ličnoj želji, sahranjena je u krugu Dvorskog kompleksa na Dedinju, u blizini Belog dvora.Poput svoje velike ljubavi, Josip Broz Tito je pred kraj svog života odlučio da se ne sahrani na groblju. Kao mjesto svog večnog počivališta odabrao je dvorište svoje rezidencije u Užičkoj 15, odnosno zimsku baštu danas poznatu kao Kuća cvijeća.

Izvor: Kurir/Stil

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Tito

24.12.2017 08:48

Nasa lijepa - lipa - lepa vremena.Toga vise nema.Zamislite ona sigurnost.Tad da vam stan neko opljacka, auto ukrade ili ovcu-kravu na selu,bio bi lopov strijeljan.Danas ako ne krades nevaljas.Advokati to ti je danas posebna sema sa lopovima.Bice i tu kraja.Kada,molim komentar,

ODGOVORITE
Name

Raport

25.12.2017 21:55

DRUŽE TITO, KOMANDIR PRVE LIČKE TRAŽI OD MENE MALO ....., aj majku vam božiju.

Name

24.12.2017 09:54

Bas je bila ljepotica

ODGOVORITE
Name

Kako da ne

24.12.2017 12:25

Lijepa ali ne znas da su u to vrijeme stvoreni uslovi za raspad Jugoslavije.Ustav iz 1974 je dozvolio republikama da postanu konfederalne jedinice i jednog dana postanu samostalne drzave.Prica postovaoca lika i djela Josipa Broza da on. nije mogao da utice na izmjene ustava su smijesne i sluze glupanima da i dalje vjeruju u Broza inace masona 33 stepena

ODGOVORITE
Name

Muki

24.12.2017 20:11

Da nije bilo tog ustava danas bi imali veliku Srbiju od vardara do djevdjelije gdje bi srbi bili policija,vojska i rukovodioci a ostali radnicka klasa.

Name

Zelena Milja

24.12.2017 20:31

I BIH je zamisljena da bude nesto slicno tome ali su neki na vrijeme skontali pa to sprijecili.

Name

Dusko

25.12.2017 13:43

To znaju oni što su posjedali u stranačke fotelje raspadom one države, trgovc i ugledni privrednici.

Name

zmaj

24.12.2017 13:06

Ako je on mason i razbijac Yu, sta su sad ovi danasnjim picopjevci. Blati te svakog iz tog vremena a danas zivite gore nego Rumuni 80-ti, nije bas gore danas imate zvaka i vegete ebes sve ostalo.

ODGOVORITE
Name

sanja

25.12.2017 13:16

Prelepa, mlada, učena, klasno svesna krenula je na suviše težak put i zrtvovala svoj život.

ODGOVORITE