Dječak umro od malih boginja?

U Nišu jedno dete preminulo usled zaraze malim boginjama. Na intenzivnoj nezi se bore za život još jednog dečaka. - Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je Vuk umro zbog komplikacija nastalih usljed morbila, jer se kod njega nije javio osip, već samo visoka temperatura i zastoj u disanju - rekli su ljekari Dječije klinike.

Srbija 23.12.2017 | 11:50
Dječak umro od malih boginja?
Jesno dijete je preminulo, a za život drugog bore se lekari na Intenzivnoj njezi niške Dečije klinike. Sumnja se da su zbog komplikacija usled zaraze morbilama djeca dobila upalu pluća, što je za malog Vuka bilo kobno, dok Jakov pokazuje blage znake oporavka.

Obojica dvogodišnjaka imala su urođene bolesti i o njima su "Novosti" nedavno pisale, kao o djeci koju su napustili roditelji i o kojoj predano brinu lekari i medicinske sestre Dječje klinike.

Malog Vuka povremeno je posećivala baka koja je bila voljna i da ga usvoji, ali su je u tome spriječili njegovi roditelji. Čekao je da se za njega nađe hraniteljska porodica.

- Vuk je od sestara i ljekara naše klinike dobio svu ljubav koju može dobiti u ovakvim uslovima. Posebno je o njemu brinula sestra Ljilja, kojoj je posebno teško pao njegov odlazak - kaže dr Dejan Milojević, načelnik Intenzivne njege.

Vuk je rođen sa teškom hromozomopatijom uz anomalije na organima i kašnjenjem u razvoju.

- I najmanja infekcija bila bi kobna po njega jer mu je imuni sistem bio preslab. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da je umro zbog komplikacija nastalih usljed morbila, jer se kod njega nije javio osip, već samo visoka temperatura i zastoj u disanju.

Kod Jakova smo klinički potvrdili morbile, ali čekamo i biohemijske rezultate sa Instituta za infektivne bolesti - kaže dr Milojević. 

- Jakov je na aparatima za disanje i u veoma je kritičnom stanju. Počeo je da pokazuje znake oporavka ali je još rano za prognozu. Dr Milojević sa još jednom medicinskom sestrom danonoćno prati stanje ovog djeteta. Trenutno nema pristup kod drugih pacijenata da bi se spriječilo eventualno širenje morbila.

(Novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar