FIBA prozori - marketinški uspjeh ili pad košarke?

FIBA je objavila nekoliko podataka o gledanosti prvih kvalifikacionih utakmica za Mundobasket 2019. godine u Kini. Gledajući samo brojke, reklo bi se – uspeh.

Košarka 26.12.2017 | 22:45
FIBA prozori - marketinški uspjeh ili pad košarke?
Kvalifikacioni ciklus u novembru je prema podacima FIBA uživo pratilo čak 310.000 navijača na različitim meridijanima i pet kontinenata.

Igralo je 888 igrača u 72 zemlje. Tokom prvog ciklusa igrano je 76 utakmica. Broj gledalaca koji su digitalnim putem pratili utakmice kvalifikacija izgleda još impozantnije.

Više od 310 miliona ljudi bilo je uz kompjutere, telefone, TV aparate, na internetu i pratilo šta se dešava u kvalifikacijama. Novembarske kvalifikacije je pratila i Srbija.

Utakmice protiv Austrije za čije je igrače malo ko čuo i Gruzije u "Pioniru" je pratilo nekoliko hiljada ljudi. U nacionalnom dresu sa orlom na grudima je bilo nekoliko debitanata, a čitav tim je u odnosu na Evrobasket zbog dobro poznatog sukoba između FIBA i EL. Slično stanje je i u drugim nacionalnim timovima.

S tim u vezi je zanimljivo primetiti da najgledaniji mečevi nisu oni koje igraju najkvalitetnije selekcije. Najgledanija utakmica bila između Kine i Hong Konga (14.000 ljudi) i Filipina i Tajvana (11.500), a oko 11.000 ih je bilo na meču Angole i Egipta.

Argentince je protiv Paragvaja gledalo 10.000 ljudi, a finaliste i polufinaliste Evrobasketa, Slovence i Špance tek 7.500 ljudi.

Imajući u vidu u kojim se sastavima igraju kvalifikacije, treba dobro razmisliti da li je FIBA zaista napravila uspeh na globalnom širenju košarke, ili će degradirati njen kvalitet. Možda smo i mi kao Evropljani subjektivni jer ne gledamo svoje selekcije u svojim najjačim izdanjima.

Do kraja kvalifikacija očekuje nas još pet prozora, a prvi naredni ciklus je u februaru naredne godine.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar