Analiza: Danak umoru!

Ćavi Paskval i njegovi puleni učinili su sve kako bi spustili rampu Tejloru Ročestiju. U tome su uspeli. Daleko najbolji igrač crveno-belih prvi put ove sezone bio je van svog prepoznatljivog stila, a tokom same utakmice istrpeo je nekoliko snažnih duela i gledao kako se odbrana na njemu stalno rotira.

Košarka 22.12.2017 | 22:45
Analiza: Danak umoru!
Ako je utakmica protiv Fenerbahčea pre samo tri dana bila „najskuplja škola“, onda meču sa Panatinaikosom treba udeliti etiketu „najvrednije lekcije“.

Jer, posle novog evropskog poraza, drugog uzastopnog, košarkaši Crvene zvezde imaju pravo da žale zbog propuštene šanse, ali znatno vrednije i svrsishodnije je izvući sve pouke kako bi ekipa napravila sledeći korak napred i bila još konkurentnija u nastavku sezone.

Zvezda je ceh platila usled prevelike želje, a premalo konkretnih poteza. Umor zbog velikih opterećenja bio je samo polazna tačka. Još tokom uvodnih minuta videlo se da ekipi nedostaje svežine, da ih lomi pritisak teških gostovanja. Zbog čega su, dobrim delom i usled nedostatka iskustva, izvukli neka ishitrena rešenja, napravili nekoliko pogrešnih procena u oba polja, ali i ostali bez daha kada je bilo najpotrebnije.

Ćavi Paskval i njegovi puleni učinili su sve kako bi spustili rampu Tejloru Ročestiju. U tome su uspeli. Daleko najbolji igrač crveno-belih prvi put ove sezone bio je van svog prepoznatljivog stila, a tokom same utakmice istrpeo je nekoliko snažnih duela i gledao kako se odbrana na njemu stalno rotira. To je, mahom, i dovelo do toga da utakmicu završi sa svega sedam poena, ali i samo tri pogotka iz igre, uz jedanaest pokušaja i veru da može bolje. 

Imao je trener Dušan Alimpijević želju da prekaljenog asa oslobodi pritiska, da pronađe sistem koji funkcioniše i bez levorukok šutera kao zvezde vodilje. Ali, falila je ta iskra koja bi zapalila pobedničku baklju. Sada se, možda i najjasnije, videlo koliko je faktor Ročestibitan i da bez njegovih pravih reakcija ekipa teško nalazi prava rešenja. 

Preveliki teret pao je na leđa Džejmsa Feldina, koji je poslednje dve sedmice igrao u vrhunskoj formi. Mada, još u Istanbulu videlo se da je i njega stigao umor. I pored toga, ali i nešto lošijih šuterskih procenata, izvukao je poslednji atom snage kako bi Zvezdi podario trijumf, da bi tokom razgovora sa novinarima posle utakmice jasno stavio do znanja koliko mu je teško palo što "onaj" šut nije ušao...

Milko Bjelica, Pero Antić i Matijas Lesor su učinili koliko su mogli u reketu, nekoliko puta stigli do solidnih pozicija za realizaciju iz neposredne blizine,ali su i tada dobijali svoju porciju sitnih udaraca, koje oku laika lako mogu da promaknu. Opet, ne treba zaboraviti da Panatinaikos u reketu ima atletsku zver u liku Džejmsa Gista, koji i dalje igra gotovo besprekornu odbranu i nije čudo što su gotovo sve lopte u vazduhu njegove i što ih bere kao trešnje s drveta. I na kraju udeli dve strašno važne blokade, u trenucima kada je Zvezda prišla opasno blizu. Krisu Singltonu i Keniju Gabrijelu bilo je utoliko lakše da svoj deo posla odrade na pravi način.

Kada se na sve pomenuto dodaju slabija izdanja Dejana Davidovca, Ognjena Dobrića iNemanje Dangubića, čija su rešenja često umela da ubrizgaju dodatno samopouzdanje u sistem, jasno je da se protiv takmaca kakav je Panatinaikos nije se moglo više.

Baš kao što je trener Alimpijević i rekao - ovo je bio timski maksimum u ovim okolnostima. I pored toga, ali i činjenice da je PAO bio znatno raspoloženiji za igru, Crvena zvezda je meč uvela u dramatični finiš i bila nadomak preokreta vrednog pobede.

„Imali smo dosta grešaka, pogotovo u odbrani, ali i napadu. Imali smo mnogo pogrešnih rešenja, najviše na njihova preuzimanja u završnoj četvrtini. Nismo bili dovoljno efikasni, trebalo je pametnije da odigramo. Teško je, jer smo praktično imali samo jedan polutrening da se spremimo za utakmicu protiv ovakvog rivala. Oni su izgledali dosta svežije na terenu od nas“, priznao je Milko Bjelica.

Podsetimo, Crvena zvezda se pre utakmice sa Panatinaikosom našla u nimalo zavidnoj situaciji, odnosno preko leđa je pregurala teret četiri uzastopna gostovanja u osam dana (Zagreb, Valensija, Bar, Istanbul), gde je ekipa promenila čak šest aviona i preletela preko 6.000 kilometara...

„Ima i do toga, iskreno. Evo, da kažem, u dosadašnjoj karijeri nikada mi se nije dogodilo da imam tri vezana gostovanja, a kamoli više. Baš je teško izdržati takav ritam. Ali, najbitnije je da su svi zdravi i spremni za nastavak takmičenja, jer nas čeka još dosta izazova i utakmica“.

Doduše, ni sudijski trio Perez Perez - Mantila - Šemeš nije olakšavao situaciju. Povodom suđenja u dvorani Aleksandar Nikolić posle utakmice oglasio se i prvi čovek Panatinaikosa Dimitris Janakopulos, uz vrlo oštru poruku upućenu baš pomenutim arbitrima i celu situaciju okarakerisao kao - sramotnu.

„Bilo je nekih situacija, posebno u finišu, nekih kontakta... Ali, ne bih rekao da je to bilo presudno. Na primer, kod one lopte izbačene iz koša nije bio problem to što je lopta išla u koš, nego što je protivnički igrač dirao obruč u tim momentima. Teško je i sudijama da u tim momentima ocene. To, svakako nije bilo presudno, bilo je tu mnogo drugih stvari koje je trebalo drugačije i bolje da odigramo“.

Bjelica je dao i konkretan primer. Pre svega, problem je bio u lošoj realizaciji, ali i tome što ekipa nije dobro čitala protivničku odbranu i tako iskoristila svoje prednosti u korist povoljnijeg rezultata.

„Gist i Singlton su dosta vremena proveli u reketu u drugom poluvremenu i nisu nam dozvolili da mnogo igramo tu. Imali smo otvorenih šuteva, nismo ih pogodili i uveren sam da bi to bilo nešto sasvim drugačije da smo pogodili još neki šut spolja“.

Zvezdi sada ostaje samo da uči, radi i pokuša da što pre izgura ovaj težak period, ponajviše zbog svega što tek dolazi. 

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar