Katalonija: Izbori poput referenduma

Izbori koji se sutra održavaju u Kataloniji više će biti referendum o otcjepljenju ili opstanku te autonomne pokrajine u Španiji i Evropskoj uniji.

Svijet 20.12.2017 | 22:23
Katalonija: Izbori poput referenduma
Potpuno je neizvjestan ishod kojim bi demokratski, uz poštovanje španskog ustava, trebalo da se okonča tamošnja tromjesečna kriza.

To je procjena svih analitičara i rezultat istraživanja raspoloženja građana Katalonije, koji su potpuno podijeljeni oko toga da li pokrajina treba ili ne treba da ostane u sastavu Španije.

Procjene izbornih rezultata pokazuju da nijedna strana neće moći samostalno da formira vladu, već će morati da ide u potragu za koalicionim saveznicima, koji nisu baš i istomišljenici.

Među separatistima nije mali broj onih koji misle da se, kakav god bio ishod izbora, mora pregovarati s centralnom vladom u Madridu, pišu listovi i u Madridu i u Barseloni.

Od centralnih španskih vlasti smijenjeni bivši premijer katalonske vlade Karles Pudždemon iz svog izbjeglištva u Belgiji preko video-poruka od Katalonaca zatražio je da glasaju za "pobjedu dostojanstva i demokratije", jer će inače pobjediti vlada u Madridu.

Pudždemon je jasno zaigrao na kartu samosvojnosti Katalonije, iako nije izričito rekao da bi u slučaju izborne pobjede tražio sazivanje novog referenduma o nezavisnosti, a sve političke, ekonomske i ustavne okolnosti je ostavio po strani.

I španski analitičari i izvještači medija iz zemalja Evropske unije veoma zainteresovanih za smirivanje katalonske krize, misle da je ishod izbora neizvjestan, utoliko pre što su dvije stranke potisle u sondažama ranije tradicionalne partije.

Male prednosti se daju umjereno separatističkoj Republikanskoj levici Katalonije (ERC) koja je po popularnosti pretekla Pudždemonovu stranku-koaliciju Zajedno za Kataloniju.

A sasvim za petama ERC-u je stranka Sjudadanos koja se zalaže za ostanak Katalonije u Španiji, a time i u Evropskoj uniji, ali traži ono što zna da bi dobila od centralnih vlasti u Madridu, a to su pregovori o većoj autonomiji pokrajine, posebno kad su u pitanju ubiranje poreza i budžet.

Centralne španske vlasti su stavile na snagu ustavnu odredbu 155 kojom su smijenjene katalonske vlasti koje su 27 oktobra kršeći ustav proglasile nezavisnost, više ministara regionalne vlade je uhapšeno, a premijer Pudždemon i još petoro ministara su se "sklonili", činjenički izbjegli u Belgiju.

Vlada u Madridu je potom sazvala izbore u Kataloniji, a da bi smirila krizu ukinula je evropsku potjernicu i nalog za hapšenje Pudždemona i pustila iz zatvora većinu smijenjenih katalonskih ministara, stavivši do znanja da je spremna da pregovara o većoj autonomiji Katalonije.

Pudždemon i separatističke vlasti u Kataloniji nisu dobili podršku ni od jedne vlade u Evropskoj uniji niti u svijetu, a protiv otcjepljenja te pokrajine od Španije su se odlučno izjasnile SAD.

Kriza koju je izazvalo neustavno i veoma ishitreno proglašavanje nezavisnosti je dovela do bjekstva velikih banaka i više od 3.000 preduzeća iz Katalonije u druge dijelove Španije, a katalonski list Vangvardija je upravo danas objavio da su inostrane investicije u Kataloniju u trećem tromjesečju ove godine pale za 75 odsto.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar