Studenti najavili protest u nedelju

U Banjaluci su za nedjelju najavljeni protesti studenata zbog, kako je navedeno, situacije uzrokovane u studentskim domovima nakon olujnog nevremena, ali i zbog novih mogućih nameta nakon usvjanja akciza na gorivo.

Republika Srpska 20.12.2017 | 13:44
Studenti najavili protest u nedelju
Kako se navodi u Facebook najavi, proteste organizuje grupa anonimnih studenata zbog "straha od odmazde", a svoje prisustvo na ovom okupljanju je do sada potvrdilo oko 30 osoba.

"Situacija je, kao što svi mi znamo, najviše podsjećala na ratno stanje. Nemamo šta da čekamo, jer se u prvi i drugi paviljon nećemo vratiti do iduće godine, a nadležni žele da nas smjeste u upitne alternativne smještaje", navodi se između ostalog u ovom pozivu.

Ogorčeni ističu da je dosta bilo "nemara neodgovornosti i bahatosti nadležnih institucija".

"Kako je moguće da niko nije pokrio krov nakon oluje? Kako je moguće da su dopustili da domovi prokisnu od petog do prvog sprata? Kako je moguće da su dopustili propast našeg jedinog mjesta za život? Kako je moguće da su na tako bezosjećajan i nehuman način ugrozili našu budućnost", pitaju se inicijatori protesta koji bi protestuju i zbog mogućeg poskupljenja goriva.

"Zbog toga naši roditelji neće moći da nam priušte nastavak studiranja. Kažu, to će biti značajan udar na njih i njihove beznačajno male plate od kojih su nas jedva finansirali do sada. Zato vas ovom prilikom pozivamo na solidarnost, slogu i borbu za naša prava", navodi se u pozivu na studentske proteste.

Protesti su zakazani u 14 časova ispred drugog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla", a organizatori imaju i četiri zahtjeva. Oni traže potpunu sanaciju četiri paviljona do 1. februara, transparentno dodjeljivanje stipendija, smjenu uprave i direktora SC i zaustavljanje poskupljenja goriva.

Iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci nam je potvrđeno da su upoznati sa inicijativom za proteste, ali da oni ne vide razlog za održavanje istih zbog maksimalnog angažovanja nadležnih da se riješi novonastala situacija.

"U svakondenvnom smo kontaktu sa nadležnim, tražimo stvarnu sliku štete i daljih koraka. U subotu će studenti biti useljeni u treći i četvrti paviljon, a čekamo dozvolu da za smještaj u prvi paviljon, u sube koje nisu stradale tokom nevremena. Ostali će iću u privremeni smještaj koji neće biti plaćen", rekao nam je Željko Sladojević, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci i dodao da studenti nemaju ništa sa poskupljenjem goriva.

"To nije u domenu studenata i ne vidimo razlog zašto bi se zbog toga protestovalo", dodao je Sladojević.

Banjaluku je nedavno pogodio olujni vjetar koji je odnio krovove sa većine objekata studentskih paviljona, a nakon vjetra uslijedila je kiša i prodiranje vode u sobe koja je pričinila dodatnu štetu u mjeri da su ti objekti postali neupotrebljivi za korištenje.

Direktor banjalučkog Studentskog centra "Nikola Tesla" Zoran Babić rekao je juče da se u ovoj sedmici očekuju zvanični izvještaji nadležnih institucija, organa i vještaka građevinske struke o konačnom iznosu štete, koju su tri studentska paviljona ovog centra nedavno pretrpjela u nevremenu.

(mondo.ba)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

DOXA

20.12.2017 12:50

Pa sta je ovo ljudi moji pa zar niko vise nevoli Republiku Srbsku prosto nevjerujem sta se deseva svi oce Pare samo ih to intresuje....

ODGOVORITE
Name

xyz

20.12.2017 12:57

Tačno, da nisu uzimali i krali pare, krov bi bio funkcionalan...

Name

profesor

20.12.2017 13:34

Stanje se moglo predvidjeti. U jednom drustvu u kojem se ne favorizuje znanje nego kriminal, u kojem se na kriminal i afere odgovara zataskavanjem istih, sta znace prokisli krovovi studentskih smjestaja? Pa Vladi nije stalo ni do studenata, a kamoli do zgrada za smjestaj! To je nas goruci problem: neobrazovani i nesposobni kadrovi na vodecim odgovornim funkcijama! Bez uvodjenja sistema vrijednosti i kaznjavanja nerada nema napredka!

Name

Dobro jutro

20.12.2017 12:50

Trebalo vam je 10 godina da se probudite.

ODGOVORITE
Name

Repo Poslovi

20.12.2017 12:59

Mozda smo se probudili, al nismo se jos ni umili.

Name

Zalosno

20.12.2017 13:06

Bude se i to u nedelju.

Name

student

20.12.2017 13:09

Studenti a i roditelji su glasali za ovo,nek uzivaju u blagodetima...

ODGOVORITE
Name

SAMY

20.12.2017 13:14

Kako je moguće da niko nije pokrio krov nakon oluje? Kako je moguće da su dopustili da domovi prokisnu od petog do prvog sprata? Kako je moguće da su dopustili propast našeg jedinog mjesta za život? Kako je moguće da su na tako bezosjećajan i nehuman način ugrozili našu budućnost", pitaju se inicijatori protesta koji bi protestuju i zbog mogućeg poskupljenja goriva. Pa pored otimanja teritorije,ulaska u...

ODGOVORITE
Name

ТЕНДЕР

20.12.2017 15:58

Нов кров од лима постављен на летве без дански и заштитне фолије, ко је то радио и ко је извршио технички пријем? Па људи моји па да су одмах покрили неби било оволике штете, али зато неби било ни тендера, ваља то све поправити...

Name

SAMY

20.12.2017 13:18

Kako je moguće da niko nije pokrio krov nakon oluje? Kako je moguće da su dopustili da domovi prokisnu od petog do prvog sprata? Kako je moguće da su dopustili propast našeg jedinog mjesta za život? Kako je moguće da su na tako bezosjećajan i nehuman način ugrozili našu budućnost", pitaju se inicijatori protesta koji bi protestuju i zbog mogućeg poskupljenja goriva. Pored otimanja teritorije, ulaska u Nato,ovakvog neoliberalnog kapitalizma koji uništava sve,prodaje fabrika i unistavanja Rs vi se bunite zbog krova koji prokisnjava pa da se posle protesta udomite kao Dronjak. Pa majko moja mila.

ODGOVORITE
Name

Licemjer

20.12.2017 13:35

Smijenite rektora. Bojite se? Treba vam raskriti i ostale paviljone ne bi li otvorili oči.

ODGOVORITE
Name

X

20.12.2017 14:35

POZOVITE STASU KOSARCA NEDAVNO JE KUPIO DIPLOMU MENADZMENTA, A SADA CE I DOKTORSKU.

Name

diplomac brckog

20.12.2017 14:49

Ko vam je kriv sto su vam tate i mame neuspjesni. Sto ne studirate u inostranstvu? Sto vam nisu kupili stanove za studiranja?, stanujte u parku do oktobra, a do tad ce sve bit uredjeno!

Name

Y

20.12.2017 15:13

Imal ru šta oko asfalta da se radi,zovite i Nešića.:-) :-) :-)'

Name

Re Lic...

20.12.2017 17:03

Za rektora je nadležan drugi tim. A nadležnosti se ne smiju prenositi, valjda je to jasno. Da se na takve akrobacije ne navikavaju u ovim godinama, pa bi tako nastavili i kad stasaju za vlast.

Name

J.L.

20.12.2017 14:52

Bezpotrebni protesti,samo da bi se skrenula pažnja na Studentski parlament.Drugo,i ako budete prepušteni smještaju privatno ne trebate toliko dizati frku,jer ima hiljade studenata koji žive privatno jer nisu mogli upasti u dom zbog raznih "štela'',isto kao što ostali privatno žive i vi živite.Nikome nije lako plaćati po 200km stanove,kuće a plate svaki dan svemanje i manje.Najlakše je bilo sve nabiti u dom i po 20 km platiti,koliko ima studenata što rade a žive u domu,sa privatnih fakulteta samo zauzimaju mjesto.Tako da ima mnogo neregularnosti.

ODGOVORITE
Name

LAKA

20.12.2017 15:38

RE, STUDENTSKI PARLAMENT JE SNSD JUNGEN, DUPELIZCI I FUKARE

Name

Pero

20.12.2017 15:46

Prisustvovao sam jednom skupu i slusao kako se medjusobno hvale grupa gradj.radnika koliko su ustadjeli na materijalu na izgradnji jednog stambenog objekta i racunaju koliko su "dobri" jedni na zeljezu, drugi na cementu, treci na drvenoj gradji. Sve mi to pada na pamet kad vidim sta se desilo u B.L. sa domovima. Strasno.

ODGOVORITE
Name

Ponuda/potražnja kreveta

20.12.2017 17:10

A kako se sva ova situacija oko vjetra i kiše odrazila na kretanja na berzi smještaja u studentske domove. Preciznije, na ponudu i potražnju slobodnih kreveta, na kupoprodaju kreveta u studenstkim domskim sobama. Jesu li cijene pale ili skočile, koji su procenti, intenzitet oglašavanja, kakvi su očekivani trendovi. Eto zadatka za istraživačko novinarstvo i isto takve novinare.

ODGOVORITE