Студенти најавили протест у недељу

У Бањалуци су за недјељу најављени протести студената због, како је наведено, ситуације узроковане у студентским домовима након олујног невремена, али и због нових могућих намета након усвјања акциза на гориво.

Република Српска 20.12.2017 | 13:44
Студенти најавили протест у недељу
Како се наводи у Фацебоок најави, протесте организује група анонимних студената због "страха од одмазде", а своје присуство на овом окупљању је до сада потврдило око 30 особа.

"Ситуација је, као што сви ми знамо, највише подсјећала на ратно стање. Немамо шта да чекамо, јер се у први и други павиљон нећемо вратити до идуће године, а надлежни желе да нас смјесте у упитне алтернативне смјештаје", наводи се између осталог у овом позиву.

Огорчени истичу да је доста било "немара неодговорности и бахатости надлежних институција".

"Како је могуће да нико није покрио кров након олује? Како је могуће да су допустили да домови прокисну од петог до првог спрата? Како је могуће да су допустили пропаст нашег јединог мјеста за живот? Како је могуће да су на тако безосјећајан и нехуман начин угрозили нашу будућност", питају се иницијатори протеста који би протестују и због могућег поскупљења горива.

"Због тога наши родитељи неће моћи да нам приуште наставак студирања. Кажу, то ће бити значајан удар на њих и њихове безначајно мале плате од којих су нас једва финансирали до сада. Зато вас овом приликом позивамо на солидарност, слогу и борбу за наша права", наводи се у позиву на студентске протесте.

Протести су заказани у 14 часова испред другог павиљона Студентског центра "Никола Тесла", а организатори имају и четири захтјева. Они траже потпуну санацију четири павиљона до 1. фебруара, транспарентно додјељивање стипендија, смјену управе и директора СЦ и заустављање поскупљења горива.

Из Студентског парламента Универзитета у Бањалуци нам је потврђено да су упознати са иницијативом за протесте, али да они не виде разлог за одржавање истих због максималног ангажовања надлежних да се ријеши новонастала ситуација.

"У сваконденвном смо контакту са надлежним, тражимо стварну слику штете и даљих корака. У суботу ће студенти бити усељени у трећи и четврти павиљон, а чекамо дозволу да за смјештај у први павиљон, у субе које нису страдале током невремена. Остали ће ићу у привремени смјештај који неће бити плаћен", рекао нам је Жељко Сладојевић, предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци и додао да студенти немају ништа са поскупљењем горива.

"То није у домену студената и не видимо разлог зашто би се због тога протестовало", додао је Сладојевић.

Бањалуку је недавно погодио олујни вјетар који је однио кровове са већине објеката студентских павиљона, а након вјетра услиједила је киша и продирање воде у собе која је причинила додатну штету у мјери да су ти објекти постали неупотребљиви за кориштење.

Директор бањалучког Студентског центра "Никола Тесла" Зоран Бабић рекао је јуче да се у овој седмици очекују званични извјештаји надлежних институција, органа и вјештака грађевинске струке о коначном износу штете, коју су три студентска павиљона овог центра недавно претрпјела у невремену.

(мондо.ба)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ДОXА

20.12.2017 12:50

Па ста је ово људи моји па зар нико висе неволи Републику Србску просто невјерујем ста се десева сви оце Паре само их то интресује....

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

20.12.2017 12:57

Тачно, да нису узимали и крали паре, кров би био функционалан...

Name

професор

20.12.2017 13:34

Стање се могло предвидјети. У једном друству у којем се не фаворизује знање него криминал, у којем се на криминал и афере одговара затаскавањем истих, ста знаце прокисли кровови студентских смјестаја? Па Влади није стало ни до студената, а камоли до зграда за смјестај! То је нас горуци проблем: необразовани и неспособни кадрови на водецим одговорним функцијама! Без уводјења система вриједности и казњавања нерада нема напредка!

Name

Добро јутро

20.12.2017 12:50

Требало вам је 10 година да се пробудите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репо Послови

20.12.2017 12:59

Мозда смо се пробудили, ал нисмо се јос ни умили.

Name

Залосно

20.12.2017 13:06

Буде се и то у недељу.

Name

студент

20.12.2017 13:09

Студенти а и родитељи су гласали за ово,нек узивају у благодетима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМY

20.12.2017 13:14

Како је могуће да нико није покрио кров након олује? Како је могуће да су допустили да домови прокисну од петог до првог спрата? Како је могуће да су допустили пропаст нашег јединог мјеста за живот? Како је могуће да су на тако безосјећајан и нехуман начин угрозили нашу будућност", питају се иницијатори протеста који би протестују и због могућег поскупљења горива. Па поред отимања територије,уласка у...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕНДЕР

20.12.2017 15:58

Нов кров од лима постављен на летве без дански и заштитне фолије, ко је то радио и ко је извршио технички пријем? Па људи моји па да су одмах покрили неби било оволике штете, али зато неби било ни тендера, ваља то све поправити...

Name

САМY

20.12.2017 13:18

Како је могуће да нико није покрио кров након олује? Како је могуће да су допустили да домови прокисну од петог до првог спрата? Како је могуће да су допустили пропаст нашег јединог мјеста за живот? Како је могуће да су на тако безосјећајан и нехуман начин угрозили нашу будућност", питају се иницијатори протеста који би протестују и због могућег поскупљења горива. Поред отимања територије, уласка у Нато,оваквог неолибералног капитализма који уништава све,продаје фабрика и униставања Рс ви се буните због крова који прокисњава па да се после протеста удомите као Дроњак. Па мајко моја мила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лицемјер

20.12.2017 13:35

Смијените ректора. Бојите се? Треба вам раскрити и остале павиљоне не би ли отворили очи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

20.12.2017 14:35

ПОЗОВИТЕ СТАСУ КОСАРЦА НЕДАВНО ЈЕ КУПИО ДИПЛОМУ МЕНАДЗМЕНТА, А САДА ЦЕ И ДОКТОРСКУ.

Name

дипломац брцког

20.12.2017 14:49

Ко вам је крив сто су вам тате и маме неуспјесни. Сто не студирате у иностранству? Сто вам нису купили станове за студирања?, станујте у парку до октобра, а до тад це све бит уредјено!

Name

Y

20.12.2017 15:13

Имал ру шта око асфалта да се ради,зовите и Нешића.:-) :-) :-)'

Name

Ре Лиц...

20.12.2017 17:03

За ректора је надлежан други тим. А надлежности се не смију преносити, ваљда је то јасно. Да се на такве акробације не навикавају у овим годинама, па би тако наставили и кад стасају за власт.

Name

Ј.Л.

20.12.2017 14:52

Безпотребни протести,само да би се скренула пажња на Студентски парламент.Друго,и ако будете препуштени смјештају приватно не требате толико дизати фрку,јер има хиљаде студената који живе приватно јер нису могли упасти у дом због разних "штела'',исто као што остали приватно живе и ви живите.Никоме није лако плаћати по 200км станове,куће а плате сваки дан свемање и мање.Најлакше је било све набити у дом и по 20 км платити,колико има студената што раде а живе у дому,са приватних факултета само заузимају мјесто.Тако да има много нерегуларности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКА

20.12.2017 15:38

РЕ, СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ ЈЕ СНСД ЈУНГЕН, ДУПЕЛИЗЦИ И ФУКАРЕ

Name

Перо

20.12.2017 15:46

Присуствовао сам једном скупу и слусао како се медјусобно хвале група градј.радника колико су устадјели на материјалу на изградњи једног стамбеног објекта и рацунају колико су "добри" једни на зељезу, други на цементу, треци на дрвеној градји. Све ми то пада на памет кад видим ста се десило у Б.Л. са домовима. Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Понуда/потражња кревета

20.12.2017 17:10

А како се сва ова ситуација око вјетра и кише одразила на кретања на берзи смјештаја у студентске домове. Прецизније, на понуду и потражњу слободних кревета, на купопродају кревета у студенстким домским собама. Јесу ли цијене пале или скочиле, који су проценти, интензитет оглашавања, какви су очекивани трендови. Ето задатка за истраживачко новинарство и исто такве новинаре.

ОДГОВОРИТЕ