Analiza: Kreće Božićno ludilo!

Prvi veliki derbi već u petak! Ko s kim i kome ide koliko bodova? Fokus na prvih šest na tabeli.

Fudbal 20.12.2017 | 00:00
Analiza: Kreće Božićno ludilo!
Vreme kad se u Premijer ligi odlučuje. Kad mali ostanu bez daha, a oni satkani od šampionskog materijala pokažu koliko su zaista jaki. Baš zato, možda i poslednja šansa da premijerligaši ovu sezonu učine iole dramatičnom, jer ako Mančester Siti i iz ove dve lude nedelje izađe kao pobednik postaće sasvim jasno da mu niko drugi nije ni za prići.

Bilo kako, festivalska žurka pred nama. Bez predaha. Mančester Siti, Mančester junajted, Čelsi, Liverpul, Arsenal i Totenhem u ovom predstojećem periodu vodiće krucijalne borbe uoči nastavka sezone. Pa da vidimo šta ih sve čeka i koliko bi svako od njih mogao da osvoji bodova.

ARSENAL

Decembar mu nije krenuo po volji. Prvo poraz od Mančester junajteda na domaćem terenu (1:3), pa po bod na gostovanjima kod Sautemptona i Vest Hema i konačno pobeda nad Njukaslom. Ali tek sada idu pravi izazovi. Može biti i najteži raspored upravo je pred Tobdžijama. Ali baš zato, mogao bi ovo da bude period u kome će izabraniciArsena Vengera spasiti sezonu.

Jer u naredna četiri kola Aleksis Sančez i drugovi če ugostiti i Liverpul i Čelsi! Liverpul je prvi na meniju, već u petak, za prvo veliko uzbuđenje božićnog programa. A između ta dva derbija dva gostovanja kod timova koji se bore za opstanak. S tim da Kristal Palas u poslednje vreme ne igra baš kao tim koji bi uopšte trebalo da bude u donjem domu. Vest Bromvič Albion je već druga priča.

Najveći problem je ipak taj što Arsenal igra veoma loše. Aleksis Sančez je glavom odsutan, pa je malo verovatno da će Tobdžije uspeti da dobiju i ove dve domaće utakmice.

22. decembar: Arsenal - Liverpul
28. decembar: Kristal Palas - Arsenal
31. decembar: Vest Bromvič Albion - Arsenal
3. januar: Arsenal - Čelsi

Projektovano bodova: 6

ČELSI

Tri pobede i poraz od Vest Hema u prvim decembarskim utakmicama. Čini se da bi timAntonija Kontea mogao da ovde istrpi više nego bilo ko drugi. Prosto, Konte rotira manje nego ostali. Nema baš ni klupu koja mu dozvoljava veće eksperimentisanje. Cilj Plavaca za ovu sezonu je jasan: ostati na mestima koja znače Ligu šampiona.

Izvodljivo je. Pored tog već pomenutog gostovanja kod Arsenala 3. januara Plavci imaju dva relativno laka rivala na Stamford Bridžu - Brajton i Stouk - pa će njihov učinak možda i ponajviše zavisiti od prvog sledećeg meča. Jer otkako je Sam Alardajs preuzeo Everton nije to više tim koji se sme potceniti.

Pitanje je takođe da li će Čelsi posle ova tri meča imati snage za Arsenal?

23. decembar: Everton - Čelsi
26. decembar: Čelsi - Brajton
30. decembar: Čelsi - Stouk
3. januar: Arsenal - Čelsi

Projektovano bodova: 8

LIVERPUL

Problem će biti malo odmora između utakmica.  Između utakmica sa Lesterom na Enfildu, pa putovanja na gostovanje kod Barnlija proći će svega 48 časova. Jirgen Klopće biti besan. Mada u odnosu na prošlu sezonu, kada se javno  žalio na raspored, Klopsada ima širi igrački kadar. Prošle godine toga nije bilo.

Sada nema ni povreda, izuzev Natanijela Klajna. Čak bi i Džoel Matip trebalo da se vrati. Možda bi i Aleks Okslejd Čemberlen mogao da dobije malo veću minutažu. A možda bi i Liverpul mogao da bude pobednik ovog božićnog sprinta. Ako iznenadi Arsenal na Enfildu naravno.

22. decembra: Arsenal - Liverpul
26. decembra: Liverpul - Svonsi
30. decembra: Liveprul - Lester
1. januar: Barnli - Liverpul

Projektovano bodova: 8

MANČESTER JUNAJTED

Možda i najlakši posao za tim Žozea Murinja, barem ako gledamo raspored na tabeli. Barnli i Sautempton stižu na Old Traford i ne bi smeli da predstavljaju prevelike problem. Žoze Murinjo je dovoljno iskusan da zna kako da rasporedi minute. Prošle sezone je baš u ovo vreme vezao devet pobeda u svim takmičenjima.

Nezgodno bi moglo da bude na dva gostovanja. Putuje se na noge prvo Lesteru, pa posle Evertonu. Kako je Junajtedu ovo poslednja šansa da sustigne Siti treba očekivati da se na rivale zalete svom silom. Možda bi Junajted mogao i do maksimalnih 12 bodova? Sve ispod 10 trebalo bi smatrati neuspehom.

23. decembra: Lester - Mančester junajted
26. decembra: Mančester junajted - Barnli
30. decembra: Mančester junajted - Sautempton
1. januar: Everton - Mančester junajted

Projektovano bodova: 12

TOTENHEM

ESPN izvlači zanimljiv podatak: Totenhem je u poslednje dve sezone bio najuspešniji engleski tim tokom božićnih praznika. Od 14. decembra do 14. januara prošle sezone vezao je sedam pobeda. Ali subotnjih 1:4 protiv Mančester Sitija ne nagoveštavaju tako uspešan niz i u ovoj godini.

Na Vembliju se Pevci i dalje ne osećaju kod kuće, pa ni nominalno domaći teren neće biti velika prednost protiv Sautemptona i Vest Hema. Tu je i gostovanje užasno napornom Barnliju. Sve skupa, veoma povoljan kalendar za Totenhem, ali neće biti lako bez povređenog Tobija Aldervajrelda. Srećom, u tim se vraća Erik Lamela, koji će moći da odmori Delea Alija. U poslednje vreme zaista nije na nivou.

23. decembra: Barnli - Totenhem
26. decembra: Totenhem - Sautempton
2. januara: Svonsi - Totenhem
4. januara: Totenhem - Vest Hem

Projektovano bodova: 8

MANČESTER SITI

Neprikosnoveni! Neporaženi! Sa već 16 uzastopnih pobeda u prvnestvu. Iako su u tom periodu imali i Liverpul, Čelsi, Arsenal, Mančester junajted i Totenhem. Čini se - serija će potrajati jop neko vreme.

Prvi pred Sitijem Bornmut kod kuće, pa onda na Sent Džejms Parku očajni Njukasl sa bodom osvojenim u poslednjih devet kola, tu je i Votford koga su Građani u prvom delu sezone ruinirali pobedom od 6:0…

Jedini pravi izazov 31. decembra na Selhurts Parku - Kristal Palas. Ali red je i da Palas doživi prvi poraz na domaćem terenu još od septembra.

23. decembra: Mančester Siti - Bornmut
27. decembra: Njukasl - Mančester Siti
31. decembra: Kristal Palas - Mančester Siti
2. januara: Mančester Siti - Votford

Projektovano bodova: 12

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar