ABA: Cedevita slomila FMP, Zvezda sigurna u Baru!

Zvezda ide u Istanbul kao lider ABA lige! Crveno-beli pobedili na gostovanju Mornaru i zauzeli prvo mesto tabele pred meč protiv Fenerbahčea u Turskoj. Dilan Enis debitovao i postigao prvi pogodak. Zvezdina sedma u nizu za prvo mesto na tabeli! Košarkaši Crvene zvezde savladali su u Baru ekipu Mornara u poslednjem nedeljnom meču 12. kola ABA lige – 82:74. Jak otpor FMP, Cedevita prelomila u finišu! Košarkaši Cedevite pobedili su večeras u Železniku FMP sa 80:71 (18:13, 15:19, 16:12, 31:27) u prvoj nedeljnoj utakmici 12. kola ABA lige.  Snažan finiš Cedevite u Železniku! Egal meč u hali FMP-a trajao je tridesetak minuta, posle čega su gosti iz Zagreba ušli u ritam i ostvarili devetu pobedu ove sezone.

Košarka 18.12.2017 | 12:00
ABA: Cedevita slomila FMP, Zvezda sigurna u Baru!
FMP je gotovo tokom tri i po četvrtine pružao dobar otpor Cedeviti, koja je tek u poslednjih pet minuta uspela da prelomi i dođe do pobede.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Demetris Nikols sa 18 poena, dok je šest manje ubacio Džanan Musa.

U ekipi FMP istakao se Marko Jeremić sa 14 poena, dok je jedan manje ubacio Stefan Lazarević, a Filip Čović dodao je 12.

Cedevita je treća sa devet pobeda i i tri poraza, dok je FMP šesti sa skorom 5-7.

FMP je bio u igri tri četvrtine, a Cedevita je u poslednjoj pokazala zašto i u kojim segmentima je bolji tim.

Pojačani doskorašnjim prvotimcima Zvezde, Draganom Apićem i Stefanom Lazarevićem, domaći su održavali "egal" utakmicu kroz tri četvrtine, ali je tim Jure Zdovca u završnom kvartalu uzastopnim pogocima našao način da mirno pobedi.

FMP - CEDEVITA 71:80 (13:18, 19:15, 12:16. 27:31)

"Panteri" dugo nisu dozvoljavali Zagrepčanima da im odmaknu, ali nisu imali odgovor za tri trojke Dimitrisa Nikolsa u poslednjoj četvrtini na koje su se nadovezali Džanan Musa, Kevin Marfi (po 12 poena) i ostatak ekipe Cedevite.

U poslednjih deset minuta šampion Hrvatske postigao je čak 31 poen i zahvaljujući tome bar nakratko stao uz rame Crvenoj zvezdi mts sa devet pobeda.

FMP je imao trojicu igrača sa dvocifrenim učinkom - Marka Jeremića (14), Stefana Lazarevića (13) i Filipa Čovića (12). I u ovoj utakmici kao da se "panterima" ponovio meč protiv Budućnosti, kada su takođe dugo bili ravnoravan rival, ali su na kraju ostali bez snage i "baruta" za egal završnicu.

U duelu sa Cedevitom, košarkaši FMP-a poslednji put su vodili krajem treće četvrtine (42:41), ali su Ivan Ramljak, Musa i Vil Čeri uveli utakmicu u kvartal koji su ipak obeležili gosti.



Izabranici Dušana Alimpijevića nastavili su pobednički niz i upisali desetu pobedu i sada su preuzeli lidersku poziciju, dok je crnogorski tim posle 12 odigranih utakmica deveti sa skorom 5-7.

Crveno-beli su vezali sedmu pobedu u nizu i izjednačili se na čelu tabele sa Budućnostii.

Sjajan meč viđen je u „Topolici“, a mnogo uzbuđenja i lepih poteza viđeno je u prvom poluvremenu.

Domaćini su bolje otorili meč i odmah na početku meča stekli veliku prednost. Odlično šuterski raspoloženi igrači Mornara su u prvom kvartalu imali maksmilih 13 poena prednosti.

Ipka, Zvezda je do odlaska na odmor odigrala agresivnije i uspela da preokrene.

U drugoj četvrini viđeno je nekoliko sjajnih potreza, a izdvojio se potez Relija Rosa koji je fantastičnom blokadom blokirao Lesora.

Ekipa Dušana Alimpijevića postepeno je u drugom poluvremenu uvećavala prednost, u par navrata imala je i dvocifrenu prednost, ali je Mornar ipak do kraja susreta delimično uspeo da ublaži poraz.

U ekipi Zvezde debitovao je i doskoršnji plejmejker Mega Bemaksa Dilan Enis, koji je na parketu proveo nešto više od dva i po minuta i za to vreme postigao jedan koš s linije za slobodna bacanja.

Crveno-bele do pobede predvodio je Džejms Feldin sa 18 poena, pet skokova i jednom asistencija, a isti broj poena postigao je i Stefan Janković, dok je Tejlor Ročesti dodao 13.

U ekipi Mornara istakao se Uroš Luković sa 18 poena, a Derek Nidam dodao je 15.

Mornar zauzima deveto mesto sa pet pobeda i sedam poraza.

Zvezda ide u Istanbul kao lider ABA lige! Crveno-beli pobedili na gostovanju Mornaru i zauzeli prvo mesto tabele pred meč protiv Fenerbahčea u Turskoj. Dilan Enis debitovao i postigao prvi pogodak.

Crvena zvezda mts nastaviće seriju putovanja kao prvoplasirani tim ABA lige.

Ekipa Dušana Alimpijevića u nedelju je u Baru ostvarila desetu "jadransku" pobedu, preskočila Budućnost na osnovu koš-razlike i produžila niz trijumfa uoči gostovanja Fenerbahčeu u utorak.

MORNAR - ZVEZDA 74:82 (29:19, 15:28, 12:19, 18:16)

Raspucani domaćin počeo je utakmicu sa deset uzastopnih pogodaka i sa vođstvom od 13 poena, stečenim krajem prve deonice (25:12). Derek Nidam (15 poena) i Rejli Ros (14) nizali su dobre poteze, razigravali Uroša Lukovića (18) i stvarali velike probleme "uspavanim" Beograđanima, koji su se konsolidovali u drugom kvartalu, preokrenuli rezultat i potom čuvali vođstvo do kraja.

Uzastopnim rampama i energijom na obe strane parketa, Matijas Lesor bio je jedan od igrača koji su na vreme trgli Zvezdu, a svoju normu pogodaka ispunili su i Džejms Feldin (18 poena) i Tejlor Ročesti (13), koji je bio nervozniji nego inače.

"Iks faktor" crveno-belih u Baru bio je zapaženi krilni centar Stefan Janković, koji je za 17 minuta postigao 18 poena i dao veliki doprinos u pokretanju odlučujuće serije pred pauzu, na koju se otišlo sa tri poena prednosti gostiju.

Pogledajte njegov najatraktivniji potez.



Za razliku od prvog dela utakmice, u nastavku je Zvezda bila ta koja je nastavila da pogađa, dok su Barani prvi koš iz igre postigli tek u 26. minutu, posle prodora Borisa Bakića, za 48:61.

Mirno vođstvo, stečeno čvršćom igrom i važnim ofanzivnim skokovima (2:14 za Zvezdu), crveno-beli u završnici sačuvali poenima Milka Bjelice, Feldina i hladnokrvnog Dejana Davidovca. Mornar je u nekoliko navrata prilazio na pet poena zaostatka (67:72, 72:77), ali je branilac titule nalazio način da ipak bez problema sačuva prednost i uvede meč u miran kraj.

Posle još jednog uspešnog gostovanja, crveno-beli se okreću utakmici protiv šampiona Evrope - Fenerbahčea, na koju će otputovati direktno iz Crne Gore. Meč u "Ulker sports areni" zakazan je za utorak, a Alimpijevićev tim potom će se vratiti u Beograd, na ekspresnu pripremu za meč protiv Panatinaikosa u hali "Aleksandar Nikolić" u četvrtak.

Enis debitovao

Utakmica u Baru ostaće upamćena i po debiju novog plejmejkera Crvene zvezde mts, Kanađanina Dilana Enisa, koji je sa linije penala i postavio konačan rezultat. Na terenu je proveo dva minuta i 40 sekundi.

Mornar: Pavićević, Ćalić, Mićović 8, Nidam 15 (2/6 za tri, 10 as), Mijović 1, Pavić 2, Vujošević 1, Mugoša 8 (2/5 za tri, 4 sk), Rejli Ros 14 (10 sk), Vranješ, Bakić 7, Luković 18 (9 sk)

Zvezda: Dangubić 5, Davidovac 10, Lazić 4, Antić (0/4 za tri, 11 skokova), Dobrić, Feldin 18 (4/10 za tri, 5 sk), Janković 18, Ročesti 13 (6 as), Lesor 3, Enis 1, Jovanović 2, Bjelica 8 (6 sk)



REZULTATI 12. KOLA:

FMP - Cedevita 71:80
Mornar - Crvena zvezda 74:81

odigrano u subotu:

Partizan - MZT Skoplje 112:94

odigrano u petak:

Zadar - Budućnost 78:69
Igokea - Olimpija 86:78

ponedeljak:

Cibona - Mega 18.00

TABELA: Zvezda 10-2, Budućnost 10-2, Cedevita 9-3, Partizan 6-6, Zadar 6-6, Mornar 5-7, FMP 5-7, Igokea 5-7, Olimpija 5-7, Mega 4-7, Cibona 4-7, MZT 2-10.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar