Odgođena odluka o novim sankcijama

Energetska zajednica nije donijela odluku o novim sankcijama prema BiH, s obzirom na to da Ministarski savjet nije imao kvorum, potvrđeno je u Sekretarijatu te organizacije.

Bosna i Hercegovina 16.12.2017 | 10:20
Odgođena odluka o novim sankcijama
“To znači da će formalna odluka o sankcijama biti usvojena u skladu sa pisanom procedurom u narednim sedmicama”, rekla je za “Nezavisne novine” službenik za odnose s javnošću Energetske zajednice Barbara Pojner.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da nema mjesta za posebno zadovoljstvo s obzirom na to da je BiH i dalje pod sankcijama Energetske zajednice.

“Jedino što je dobro je što ovim nisu uvedene nove mjere. Implementacija obaveza iz energetskog sektora i dalje ostaje”, naveo je Šarović.

U Beču je nedavno održan sastanak entitetskih ministara za energetiku i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na kojem je usaglašeno da će vlasti raditi na usvajanju nacrta zakona o električnoj energiji i gasu na nivou BiH, a dogovoreno je i da će entitetske vlade iznijeti poziciju najkasnije do kraja ove godine.

BiH se od aprila nalazi pod sankcijama Energetske zajednice, jer do 31. marta nije usvojila Zakon o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i plina.

Izvor: Srna

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Romanija

16.12.2017 09:44

Mirko ne plaši narod, mi ne znamo živjeti bez sankcija.

ODGOVORITE
Name

Da

16.12.2017 11:34

Bas tako,hvala vam buduci predsjednice,nr znam odakle Vam snaga i energija da se borite za narod koji ne zasluzuje nikog osim Dodika da ga guli donhole koze a oni ga jos malo pa da slave mjesto svojih slava.Kakv narod i kakav mozak moze podrzati i braniti nekoga ko vam je rekao da cete za mjesec dana sve placati 10% skuplje i da cete bidi zaduzeniji za skoro milijardu maraka.Plati bagru da krepa u bjedi dok se ne opameti.

Name

Gojko

16.12.2017 09:57

E sad mi je lakše, Mirka za predsednika!

ODGOVORITE