PS BiH: Hitno usvojene akcize

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine jutros rano usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 0,15, odnosno  0,18 maraka kada se doda PDV. povećavaju cijene goriva, što će izazvati lavinu ostalih poskupljenja.  Za zakon, odnosno povećanje akciza glasala su 22 poslanika, dok je protiv bilo 20.  Za set zakon o akcizama, odnosno putarinama, glasali su poslanici SDA, SNSD-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Bosna i Hercegovina 15.12.2017 | 05:36
PS BiH: Hitno usvojene akcize
Protiv zakona bili su članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar te poslanici BPS-a i A-SDA. 

Ovo je peta verzija zakona o akcizama koja je usvojen u Parlamentu BiH, a čije usvajanje su tražilie entitetske vlade i predstavnici Međunarodne zajednice u BiH.

Procedura oko stavljanja seta zakona o akcizama provedena je uz kršenje poslovnika o radu, jer se nije znalo ko je predlagač a i o dnevnom redu se nije glasalo nego je proglašen samoincijativno od strane predsjedavajuće Predstavničkog doma Borjane Krišto (HDZ) uz saglasnost zamjenika Šefika Džaferovića.

Prethodno zovaj zakon je. takođe, glasovima SNSD-a, SDA i HDZ-a prihvaćen i u Domu naroda BiH, koji se pojavio kao predlagač hitne procedure pomenutog seta zakona o akcizama.

Raspravu o procedurama i predloženiom setu zakona o akcizama pratile su česte poslaničke pauze, u kojima je bilo o došaptavanja poslanika SDA, SNSD.a i HDZ-a.

Radi se o petoj verziji zakona o akcizama, na čijem donošenju već skoro godinu dana insistiraju vlade RS i FBiH, kao i međunarodna zajednica.

Ovim  su otklonjene prepreke za novi aranžman kod MMF.

Prema tvrdnjama prethodnih dana su vršeni dodatni pritisci na poslanike u cilju obezbjeđivanja skupštinske većine za usvajanje seta zakona o akcizama.

Najaktivniji u lobiranju da akcize budu usvojene bio je šef delegacije EK u BiH Lars Vigemark, koji je ubjeđivao poslanike da glasaju ova zakonska rješenja u čemu je konačno i uspio.



Prema riječima predsjedavajuće Kluba poslanika SDS-a Aleksandre Pandurević, poslanici treba da štite ekonomske interese BiH, a ne međunarodne zajednice i međunarodnih finansijskih institucija.

Pandurevićeva je kazala  da će se nakon ovoga povećati inostrani dug, koji BiH ionako ne može da izdrži, dok je poslanik SDS-a Borislav Bojić rekao da će povećanje akciza izazvati linearno povećanje cijena u BiH i pad standarda građana.

Momčilo Novaković iz NDP-a istakao je da je ekonomska azbuka da se ekonomske reforme ne mogu provoditi povećanjem poreskih stopa.

"Ono što mi danas radimo nije ekonomsko, nego političko pitanje", rekao je Novaković, navodeći da je svaki pokušaj da se ovaj zakonski set predstavi kao reforma protivan ekonomskoj nauci.

Prema njegovim riječima, BiH, odnosno vlade RS i Federacije BiH, koje vode SDA i SNSD, nije ispunila ranije postavljene ciljeve iz aranžmana sa MMF-om, zbog čega su sada potrebne akcize da se obezbijedi nastavak aranžmana sa ovom finansijskom institucijom i vraćanje ranije podignutih kredita.

Poslanik A-SDA Jasmin Emrić izrazio je sumnju u obrazloženja da će usvajanjem seta zakona o akcizama u BiH uslijediti privredno i ekonomsko blagostanje navodeći da nema konkretnih projekcija efekata usvajanja ovih zakona.

Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka ocijenio je da su "akcize potrebne da pojedine stranke obezbijede provođenje izborne kampanje iduće godine te siguran plasman kreditnih sredstava evropskih finansijskih institucija".

I ostali protivnici usvajanja akciza iznijeli su svoje argumente za to, a jedina koja je u raspravi učestvovala a podržala zakonski set bila je Diana Zelenika iz HDZ-a 1990.

Zelenika je u ranijim pokušajima povećanja akciza bila protiv, a promjenu stava obrazložila je time da je u modifikovanom zakonskom setu obezbijeđena transparentnost trošenja sredstava, što je bio uslov HDZ-a 1990.

Predsjedavajući Kluba poslanika DF-a Damir Bećirović ocijenio je poniženjem pokušaj Zelenike da opravda promjenu svog mišljenja.

Nakon glasanja o setu zakona o akcizama sjednica je nešto iza 4.00 časa prekinuta, uz najavu da će danas nastavak biti održan nastavak s početkom u 10:00 časova.

Najavljeo je i pokretanje apelacije kod Ustavnog suda BiH zbog spornih procedura koje su pratile usvajanje ovog zakona. 

(BN/Srna)

Komentari / 156

Ostavite komentar
Name

Hdndh

15.12.2017 05:03

To je to cestitam narodu. Sad nek kuka i mudruje jer konkretno da se pobuni nema znanja ni hrabrosti.

ODGOVORITE
Name

Istina

15.12.2017 07:27

Barem nece biti sverca izjednacice se cijene sa srbijom :)

Name

poskok

15.12.2017 07:43

Nemojte biti na kraj srca, ovo je sve za "dobro naroda"!? Ima jedna pjesma koja kaže: "Oj narode stoko moja".

Name

DEGOTHIA

15.12.2017 07:46

JEDINO ŠTO "NAROD" MOŽE DA URADI JE DA SMANJI POTROŠNJU GORIVA... SAMO ZA NAJNUŽNIJE... AKO MI KAO GRAĐANI SMANJIMO POTROŠNJU GORIVA ZA 15% ILI SIPAMO GORIVO U SRBIJI ILI HRVATSKOJ - DODIK I OSTALI DRIPCI NEĆE IMATI KORISTI OD POVEĆANJA CIJENA. AKO HRANU KUPUJEMO GOTOVINOM DIREKTNO OD SELJAKA ILI RADIMO DIREKTNU ROBNU RAZMJENU ILI RAZMJENU USLUGA - NEMA NJIMA NI PDV-a. AKO NAJNUŽNIJE POTREPŠTINE KUPUJEMO U SRBIJI I HRVATSKOJ - OPET IM NEMA PDV-a.... DAKLE GANDIJEVSKA TAKTIKA - DA SE NAPRAVIMO MRTVI I KRVOPIJE ĆE OTIĆI SAME...

Name

Radivoje

15.12.2017 07:56

Hoće li sad Bakir udariti na Republiku Srpsku sa onih 9000 specijalaca. Vjerovatno je i on čekao da prođu akcize pa sad može udariti na svim frontovima.

Name

Olja

15.12.2017 08:01

Narod ce biti srecan kad bude hodio pjeske putevima (koje ce da placa), a pored njega "strugnu" skupocjena vozila onih koji su ovu odluku donijeli. Kako stvari stoje, nista bolje nije ni zasluzio, sto jes', jes'.

Name

Radinko

15.12.2017 08:06

Kaze nas Vodja, necemo popustiti pred stranim interesima pa Sekta izglasa zakon koji ce nama koji nismo budzetlije zagorcati zivot. Ocito Vodji nije problem kada se popusta strancima zarad licne koristi. Nama novi nameti, a Sekti pare od MMF taman pred izbore i da se krpi masinerija SNSD-a uhljebljena na budzetu. A, da, SzP su izdajnici, jasno ko dan jer nisu dozvolili da se nama svima otme da bi se dalo Baji. A sad ce novi autoputevi i to najskuplji na planeti, mi placamo oni naplacuju i sve po zakonu. Narod je stoka pa ce tako Baja vladati jos bar 20 godina, a i treba tako, nismo bolje ni zasluzili.

Name

Re

15.12.2017 08:13

A staje SA pistaljkama SA napustanjem sjednice to SDS nesmjede napravit valja letit napolje a u banjaluci su kao neki buntovnici bagra je to

Name

samo malo...samo malo

15.12.2017 08:19

Glavni Baja kaže da odluke na nivou BiH nisu obavezujuće za RS, znači da se ova odluka ne mora primjenjivati na teritoriji RS, je li tako?

Name

ROMANIJA

15.12.2017 08:22

Evo dokaza kako SNSD bojkotuje Džaferovića slika govori sve, kad im treba onda je najbolji, nema ga boljeg, niti je ratni zločinac, obećo im je Džaferović na slavu dolaziti lomiti kolač....

Name

re Re

15.12.2017 08:41

Opozicija je poodavno trebala da napusti parlament; Još u vrijeme otvaranja afere “Dva Papka” i da se u njega ne vraća; Tada je to imalo smisla; Danas, nakon svih bezbrojnih silovanja institucija, čemu je Opozicija manjeviše nezainteresovano prisustvovala, napuštanje sjednice parlamenta djeluje kao odraz bezidejnosti i nemoći. Nemoći da se nešto konkretno učini protiv Režima koji nastavlja nemilosrdno da gazi sve institucije i ruši norme. “Osvajanje predsjedničkog stola” i “Pištaljke” ukazivali su da Opozicija mijenja pristup, dale su nadu da konačno razumiju da djelovanje u Okviru koji im omeđi Dodik znači jedino rastakanje upravo Opozicije, ali sve je završilo uobičajeno - Dva performansa i Opozicija je klonula.

Name

Realno

15.12.2017 09:10

Bravo DZaferovicu ti si kralj za ove milokradivce kako te postuju kao nekog kralja nek se vidi ko je Bakir i Sefik.

Name

Re DEGOTHIA

15.12.2017 09:39

Nažalost, ne može tako. Ovo je bio uslov da bi dobili kredit MMF-a, koji se vraća iz budžeta...i ima prioritet prilikom plaćanja. To znači da će prvo platiti ratu MMF-u, a nama šta ostane...ako ostane!

Name

baks

15.12.2017 09:52

Evo miloradu dodatnih 200 miliona godisnje. Bice za predizborne, bice za nova zaposljavanja snsd uhljeba, bice za vece penzije 3 marke... Ma milina jedna

Name

Rajko_PD

15.12.2017 10:20

Zarad para se SNSD preselio u Sarajevo. Kod Papcine Dodike je sve opravdano, samo mu je obraz DG.

Name

re

15.12.2017 10:58

I onda neko kaže da Bošnjaci, Hrvati i Srbi ne mogu djelovati bratski :D

Name

Najgore

15.12.2017 10:59

Najgore od svega što će partije koje su glasale za akcize dobiti najviše glasova na izborima jer ova STOKA od naroda nema mozga i glasa uvijek isto bez obzira što je svaki dan sve gore.

Name

PATRIOTIZAM

15.12.2017 11:11

Ko je sad IZDAJNIK na nivou BH i jos nek Stevandica stave za predsjednika Republike Srpske on ce ujediniti sve nas.Jer je on jedini koji nece izdati Srpsku.

Name

Re Re

15.12.2017 11:18

Ti SNSD-ov boot-u lako te je prepoznati jer ti je opzocija uvijek kriva za sve pa i za zakon o akcizama a ako si vec toliko hrabar sto ne kritikujes ove nase domace "poturice" sto izglasase zakon nego ces opet prvom prilikom velicati velikog "SRBINA" Duduka kako nas brani a vidimo fino nas je odbrani netreba nam oni Bakirovi specijalci takozvani nasi iz SNSD-a ce nas podavi ovi mogu doci samo da nas zatrpaju :(

Name

stevo

15.12.2017 11:49

Ova narodna krvopija i izdajnik bi učinio sve da spasi svoje dupe. E, ssda će za te novce početi se dodvoravati se sitnim milostama zamagljenim da dobiju izbore. Ako bi se ovom narodu dogodila ogromna tragedija ja mislim da ne bi ostali do 4 h, a vidite kada je njihovo dupe u pitanju onda mogu I to jednoglasno bez nacionalnih tenzija da to usvoje. ...nismo zrtve , nego saucesnici. Ipak bi trebalo na ulice, te neka gospida iz opozicije pokrenu akciju ako su istinski protiv.

Name

Ekonomista > DEGOTHIA

15.12.2017 13:00

Dragi DEGOTHIA, kao da jos osnovnu nisi zavrsio. Kontradiktoran si,smijesan komentar, da nekazem glup komentar. Kako kukavce jedanput kazes da smanjimo potrosnju goriva pa onda da idemo u Srbiju ili Hrvatsku da tocimo? Pa ne zivimo svi na granicama ovih zemalja da mozemo "skoknut" i nasuti gorivo i da nam bude pun rezervoar. Po tvom komentaru ispade da je jedini problem gorivo kao finalni proizvod a nije ti palo na pamet da i hljeb sto kupis danas "popije" malo goriva,pa nadalje i mlijeko isto tako, pa nadalje sol, sokovi,meso,jaja,brasno,... A sta reci o ogrijevu, drvnoj industriji, industriji uopste...? Samo budala,nepismen i pokvaren covjek moze tvrditi da cemo imati koristi od povecanja akciza. POVECANJE AKCIZA NA GORIVO IZAZIVA INFLACIJU(OPSTE POVECANJE CIJENA) JER JE GORIVO STUB SVAKE EKONOMIJE. TO NIKAD NECE BIT JASNO DUDUCIMA U VLASTI I POKVARENIM REZIMSKIM ULIZICAMA A NI POKVARENOM NASEM NARODU KOJI IH IZABRA. Nek nam ekonomiju vode profesori engleskog, doktori, medicinari, pravnici, profesori istorije,fizickog vaspitanja... Da li se iko ikad zapitao je li normalno kako neko moze "popovati" o ekonomskim pojmovima a nije od te struke, pocev od premijerke, Baje,..? Gdje je tu logika??? Za koga mi to glasamo??? Cemu se nadamo?? Smatram da ekonomiju moze voditi iskljucivo ekonomista a nikako prof. engleskog, sudija biti pravnik a nikako ekonomista, lijeciti ljude doktor a nikako pravnik...

Name

DEGOTHIA

15.12.2017 15:29

Re EKONOMISTA.; NIŠTA NISI SHVATIO ŠTO JA NAPISAH MOJ EKONOMISTA. JEDINO ŠTO SI SE NASIKIRAO I SILNO RASPISAO I POMJEŠAO ŽABE I BABE, ALI DA TI POJASNIM; JA SAM PISAO U "ANDALUZIJAMA", A TI SJEDI I PONOVO UČI TABLICU MNOŽENJA - PONAVLJANJE JE MAJKA ZNANJA . ŠALIO SAM SE, MI SMO NA ISTOJ STRANI... I ISTO MISLIMO SAMO RAZLIČITO SE IZRAŽAVAMO... ZBOG TOGA NIJE FINO VRIJEĐATI NEKOGA...

Name

dzoni

15.12.2017 16:37

Ahahaha....opet Dodig slaga narod zbog para.Vazno je da su se Snsd i Sda pomirili i da se opet vole!Sad ce se Kosarac i Dzaferovic izljubiti 2 ili mozda 3 puta!

Name

pištaljke

15.12.2017 17:20

A gdje su bile pištaljke ovih iz SZP,ako tamo pište lete iz vlasti a ovamo pište da dođu na vlast.

Name

Ekonomista > DEGOTHIA

15.12.2017 20:30

Druze moj iako smo na istoj strani imao sam potrebu da ti kazem da ti je komentar zalosno smjesan jer ocito, kao sto i rekoh, ne vladas ni blizu ekonomskim pojmovima a samim tim ni datom temom da bi pisao u , kako sam kazes, "ANDALUZIJAMA" , ironicno. Ja sam tablicom mnozenja izucio i ocito odmakao od tebe u tom pogledu. Probaj uciti uz nekog ko ima znanje jer ovakvi zalosni ispadi nemaju ni smilsa,ni veze sa temom, a nisu ni duhoviti.Vjeruj, iscitao sam dosta komentara i vratih se na tvoj jer je,opet moram reci, zalosano smjesan. Ti probaj malo nesto da naucis na datu temu pa onda pisi satiricno, vjeruj bice mnogo interesantije i pametnije. Da ti kazem da obnovis gradivo, ne ide jer ga ocito nemas, tako da moras malo da se potrudis da naucis pa da obnavljas.

Name

@samo malo....samo malo....

16.12.2017 09:24

U Bajine priče vjeruju samo zaglupljeni...u međunarodnom smislu RS ne može bez BiH gotovo pa ništa! Eto, zašto ne riješi sa Srbijim otvorena pitanja? Sva su ta otvorena pitanja na teritoriji RS.

Name

A SDP

15.12.2017 05:31

A kako je glasao SDP?

ODGOVORITE
Name

075

15.12.2017 07:37

Protiv akciza je glasao SDP BiH!!

Name

Па

15.12.2017 08:20

Мени је овдје једино жао СДС- а. На власти а изгубише. Како ? Избори иду а паре одоше СНСД- у. ( ту је тај проблем основни и главни а народ ма ко је* е народ, народ ће се и онако снаћи )

Name

re 075

15.12.2017 08:26

A da je trebao glas glasali bi za

Name

Mara

15.12.2017 05:33

Ma boli njih za narod, neka je njima dobro.

ODGOVORITE
Name

re

15.12.2017 08:48

UDRI PO BJEDI I NISMO ZA BOLJE.DERI TE KOZU KAD OVCE U REDU CEKAJU I NE BLEJE,A KAMOLI STA DRUGO.SAMO OPALITE TAKO TREBA.VUNU PA KOZU ONDA MESO PA MOZDA I KOSTI NEKAKO ISKORISTITE.DERI BAJA POZLATILE SE ?

Name

bože sačuvaj

15.12.2017 08:59

Nemoj Maro tako niko nije kriv nego narod narod koji glasa i treba mu tako, većina ih je treba im duplo uvesti akcize pa neka ponovo glasaju, imaju za koga još malo pa će u kontejnere da preturaju, nije mi ih ni žao tako su i htjeli.

Name

Teslic

15.12.2017 12:26

Guli sirotinju i najbjednji narod u evropi da bi drzavni paraziti i uhljebi imali primanja....

Name

SDA

15.12.2017 05:37

Znaci opet smo vlast sa SNSDom..jupiiii A da javnosti kazem da smo mi SNSD junaci a SDS opet izdajnici srpsskog naroda...hihihihihihihihi

ODGOVORITE
Name

tako je

15.12.2017 08:09

Bravo za komentar SDA, SDS izdajnici jadno normalni narod valjda je već jednom vidio da je tako a budale neće nikad. Živio SDS i nedajte svoje ja, a RTRS nek priča kako mu se diriguje, ali nije više niko lud. Neznam kako neko mora da plaća tu TV kad je nikad i ne gleda. Od prvog dana sam SDS i ostaću. Živio Vukota Govedarica, mlad, pametan i perspektivan čovjek i nije kao pojedini ja pa ja a od njih ništa.

Name

ovo je bih

15.12.2017 05:50

Otkud sad odjednom ima vecina za usvajanje akciza,ko je promjenio mišljenje,sem ove jadne zelenike???

ODGOVORITE
Name

Strašno

15.12.2017 09:30

Da nije žalosno bilo bi smiješno, samo joj prezime govori da je zelena još a još je jadno i žalosno pojedino žensko u vlasti ništa od njega il nauče napamet kao u prvom osnovne djeca što uče pjesmice tako i one opet (pojedine) što im se kaže ili napiše samo izrecituju kao pjesmicu šta ćeš ni brige ni pameti samo nek dobro drže stolice da im se ne izmaknu i trebalo bi da nose ime papgajke recitatori.

Name

Avaz

15.12.2017 09:32

SBB

Name

harac rajo, il jos gore bice..

15.12.2017 06:07

Sada ce Vigija njegov sef potapsati po ramenu, a mi ostali da odrjesimo kesu.

ODGOVORITE
Name

Poklanjam

15.12.2017 12:27

Sirotinjo i bogu si teska...deri i kozu bijedi

Name

xyz

15.12.2017 06:10

Eto narode vidi dobro za koga treba da glasaš!!

ODGOVORITE
Name

žalosno

15.12.2017 09:35

Glasajte braćo za SNSD dobili ste sve što ste tražili, samo bijedu. Naprijed samo tako i dalje mislite tako, tako vam i treba. HIHIHIHI

Name

Modrica

15.12.2017 06:17

Sve sam mislio da crnje nemoze biti,Ali bas nam se crno ipse...HVALA GLASACIMA SNSD STO SMO SVAKIM DANOM SVE VISE BIJEDA....☹☹☹

ODGOVORITE
Name

Svaka vam čast

15.12.2017 08:12

Modrica tako je oni i ne znaju za bolje.

Name

Čamil

15.12.2017 08:28

E jadan ti nećeš imati za kafe da sjediš po cijeli dan u kafiću, idi radi pa nećeš kukati.

Name

jole

15.12.2017 10:32

Tako je Camile. Definitivno smo narod koji bi sve potrosio sto ima.Na obicnom putu saobraca kamion.traktor, biciklo, pjesak,autobus, gine se svaki dan a narod se buni sto se neko sjetio da napravi malo puta.Nisu nama jadne vlasti nego narod.

Name

RS,Referendumska Srpska

15.12.2017 06:22

Te hostaplere od poslanika,gdje god da vidite,trbeba u oci gledati i istinu om u lice reci.

ODGOVORITE
Name

Trc

15.12.2017 06:30

Od danas je septička jama još dublja.

ODGOVORITE
Name

Čamil

15.12.2017 08:30

Ti ne izlaziš iz nje pa zato tako i pričaš, idi radi nešto da zaradiš.

Name

Re Camil

15.12.2017 11:21

I ti si Camile u njoj zajedno sa nama samo sto sad nema vise da virimo nego smo poceli da ronimo i na smjenu mozemo malo uzeti ciste have hahahaha ali tako nam treba ZASLUZILI SMO

Name

Realno

15.12.2017 06:31

Ako objektivno gledamo na stvari ovo smo i zaslužili. Mi smo jedan od rijetkih naroda koji uporno bira vlast koja ga krade i siromaši.

ODGOVORITE
Name

Strašno

15.12.2017 08:15

Realno, kako ko je ovako zaslužio oni glupi i naivni a normalni nisu ako ih uopšte ima,

Name

Re strasno

15.12.2017 10:10

Normalni , ja bi još dodao i pametni , su u velikom broju napustili ovu zemlju pa vjerovatno o sudbini svih nas odlučuju ovi drugi.

Name

otkud zajedno

15.12.2017 06:33

Zar nisu SNSD ovci napuštali parlament zbog Džaferovića, otkud sad sa njim u dogovoru?

ODGOVORITE
Name

bregovi

15.12.2017 08:13

SNSD je sve spreman uraditi za kredite, što te čudi?

Name

Batman

15.12.2017 08:15

Zlo juce, zlo danas, zlo sutra-SNSD

Name

Hahaha

15.12.2017 08:19

Hahaha, kad su pare u pitnju i on je mio ma u kojoj vojci bio.

Name

Banjalucanin

15.12.2017 10:33

Slika govori sama za sebe.Samo sto se ne grle ovaj Klosarac ,Majkicka i Dzafer a vamo nama prosipaju pricu .Mrsh bagro SNSD-ovska.

Name

ALBATROS

15.12.2017 06:35

NOVA PARLAMENTARNA VECINA NA NIVOU BIH.

ODGOVORITE
Name

modričanin

15.12.2017 08:54

SDS se treba povući iz SM.

Name

Josa

15.12.2017 06:37

Strasno je sta rade narodu, svaka cast za stranke koje nisu podrzale

ODGOVORITE
Name

Strašno

15.12.2017 08:23

Josa, mislim isto i čestitam strankama koje ih nisu podržale a oni na svakom TV kanalu spominju te stranke da su izdajnici, jadno i žalosno. Napad je najbolja odbrana, samo napadaj na druge a radi kako hoćeš to važi za njih, njihova odvratna bahatost.

Name

Eto

15.12.2017 10:26

Da rezimiramo gorivo od sad 2,40 ne zaboravite i pdv se dodaje na isto

Name

LUKA

15.12.2017 06:39

BIJEDNI NAROD NEMOCAN I OPUSTOSEN A BAGRI NIKAD DOSTA DRZE NAS KAO OVCE U TOROVIMA A NJIMA LUKSUZ BAHATOST I UZIVANJE

ODGOVORITE
Name

Batman

15.12.2017 08:18

Svaka cast za jedan istinski i nazalost realni komentar slike u BiH

Name

Maca Diskrecija

15.12.2017 06:45

Izdrzi sirotinjo, njima je lako!!!

ODGOVORITE
Name

re

15.12.2017 18:45

Milica Marković izjavi da se sad svi moramo stisnuti.

Name

Bitanga

15.12.2017 06:47

Ajdmo sad svi obavezno glasanje za SNSD-ove PATRIOTE i branioce Republike Srpske. Gladni, jadni, bjedni al ponosni :(

ODGOVORITE
Name

Joj

16.12.2017 21:19

Mlice ,ko ti dade ime mora da te tata i mama dugo nisu vidjeli na dnevnom svjetlu.

Name

075

15.12.2017 06:47

Sutite narodi i trpite. Dok vas ove uniformisane seljacine bacaju u siromastvo. Eto sad znamo ko je protiv naroda. A narod ako je mazohista ovo i zasluzuje. Prijatno. BTW I HDZ 1990 je glasao za akcize, "Sretna nam Nova 2018. sa poskupljenjima"!

ODGOVORITE
Name

Selo veselo

15.12.2017 06:48

Sad kad nam krene prosparitet, kad se krene sa gradnjom, kad počne natelitet da cvjeta. Jedino sto nam ostaje je natalitet, ima da se j...mo sami sebe jel smo tako GLASALI!!!

ODGOVORITE
Name

audi

15.12.2017 08:45

Najbolji komentar ikad napisan. Svaka ti cast.

Name

Gladni narod

15.12.2017 06:50

Osjecaj kad si glasao za SNSD,a oni sa Džaferovićem glasali za povećanje cijena goriva.

ODGOVORITE
Name

Džafo

15.12.2017 06:51

Sada Džaferović nije bio smetnja da SNSD učestvuje u radu!?

ODGOVORITE
Name

re bolesnik

15.12.2017 08:04

Vidi Majkićke kako se primakla Džaferoviću.

Name

@bolesnik

15.12.2017 09:36

Mozda ga pita, ima li pravo na jos jednu otpremninu.

Name

Ima li ovdje normalnih?!

15.12.2017 06:53

Marković: Sve radimo zbog građana, izdržali su ranija poskupljenja pa će i ovo!!! UDRI PO SIROTINJI IZDRŽAĆE ONI, IMA JOŠ DO NOKATA DA GORI!!!!

ODGOVORITE
Name

Haha

15.12.2017 06:53

Kako se brzo sporazumjese oko plijena i kako ste nazivali SzP poturicama sad se vidi ko su poturice :(

ODGOVORITE
Name

Zoran Sobot

15.12.2017 06:54

Da Bog da im za lijekova trebalo ko je god ruku digao

ODGOVORITE
Name

Fed

15.12.2017 07:00

Zivjelo bratstvo i jedinstvo u BiH kada treba ovce sisati nema razilazenja Bravo

ODGOVORITE
Name

075

15.12.2017 07:04

Kako se sada slazu Izetbegovic, Dodik i Covic, kad treba pare za kampanju uzeti...i kako sada Dodik da kaze da su "stranci i Bosnjaci" protiv njega....stranci mu donijeli pobjedu za iduce izbore...

ODGOVORITE
Name

Piksi

15.12.2017 07:05

Većinski delegatski sistem....ko skupi većinu može izglasati da mu se plati put na Mjesec. U nekom drugom životu možda ćemo živjeti život čovjeka!

ODGOVORITE
Name

vaservaga

15.12.2017 07:09

A sad? Sad je vrijeme za medijsku ofanzivu i spinovanje naroda par dana. Da proguta ove akcize.

ODGOVORITE
Name

Tako treba

15.12.2017 07:10

Imacemo dobre puteve, jos da mi je kako kupiti kakav auto???

ODGOVORITE
Name

075

15.12.2017 07:21

Da prevedemo AKCIZE znace i ujedno poskupljenje svega namirnica,goriva, struje, vode, skolstva, zdravstva a plata od prosjecnih "konstitutivnih naroda, ako nisu na budzetu"ostaje ista, MIZERNA! Ko ima visak para neka se obezbijedi sa hranom prije poskupljenja!

ODGOVORITE
Name

Kukic

15.12.2017 07:35

E moj glupi narode sta si sebi dozvolio.Ej jedna kamara g..... da upravlja sa tobom. Ovo je bukvalno kao 41.kad jedan ustasa vodi sto ljudi na streljanje, i oni tako mirno idu ko na spavanje.

ODGOVORITE
Name

+1

15.12.2017 08:06

Tacno tako, s tim sto ovo traje vec 20 godina.

Name

Mikica

17.12.2017 20:41

Upravo mi isto palo na pamet,samo me cudi zasto narod tolike godine suti,kad se trebalo ici u borbu i ginut bilo dobrovoljaca a gle sad nigde nikog da pokrene revoluciju a ovi uporno pljackaju i bogate se na racun naroda.Nesto tu debelo ne stima

Name

poy hakeru

15.12.2017 07:37

Stvarno do sada(i kada je povučena odluka o referendumu) mi se činilo da SNSD ne može svakodnevno demantovati sebe!!!!Ovo je poniženje za vlastite glasače!!!!!Pa kako sad u isti koš sa SDA!PA kako sa Bakirom kad je SzP izdajnik i oni tamo izdaju naše interese!!!!Do sada smo zbog jedine dobre stvari "nacionalne retorike""glasali za SNSD ,al sad je stvarno DOSTA!!!!

ODGOVORITE
Name

pero

15.12.2017 08:01

Kasno je sad,sa akcizama ce biti na vlasti jos 10 god. Imaju para za papkarenje samo tako ...

Name

re

15.12.2017 09:19

Širi su ovo manevri i protuudari što napisa onaj pisac,novinar kolumnist Dakić!!!!Al narod plaća ,kao i svagdje!!!!

Name

HRKLJUŠ

15.12.2017 07:45

Srećnu Novu 2018 god. žele Vam akcizne patriote u parlamentu BiH,klubovi SDA,SNSD,SBB,HDZ i HDZ 1990.

ODGOVORITE
Name

Patriota

15.12.2017 07:56

SIKTER BAGRO

ODGOVORITE
Name

Luka

15.12.2017 08:00

Joj kad sad Rajko Vasić napiše AV nije dobar on izdaje a Dodik je dobar i kad radi sa Čovićem i kad poništava referendum i kad je sve okorjelo u kriminali iz drugih stranaka primio u SNSD a iz SNSD e protjero sve ljude ,prijatelje, koji su iskreno radili i ..........

ODGOVORITE
Name

feder wagen glamocani

15.12.2017 08:03

Bruka

ODGOVORITE
Name

aleksandar

15.12.2017 08:05

Super sada ćemo bolje živjeti.Hvala posranicima i inteligentnom narodu BiH.Srbin sam,ali smo mi tačno glupi Bosanci.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

15.12.2017 08:10

SDA, SNSD, HDZ, HDZ1990 i SBB, su ovim izgubili izbore u oktobru iduce godine.I trreba ih se rijesiti za sva vremena. Zatim sprovedti istrage o bogatstvu lidera tih stranaka, a i ostalih njihovih pajtasa. Dakle prvo sto ce biti izglasano u parlamentu na nivou drzave, bice Zakon o porijeklu imovine.

ODGOVORITE
Name

re

15.12.2017 08:29

Ma ko će izgglasati Zakon o porjeklu imovinue??Nema ovdje više gradjana!!!!Ovdje ostajaju papci i robovi!!!!Papke će pojesti ovi kao ovaj što je za kolače naredio pljačku roblja i prisilno iseljavanje!!!!!!

Name

Crno na sivo

15.12.2017 08:39

Sad se konacno vidjelo ko su puleni ovih sto su pritiskali da se usvoje te akcize i utrpa novi kredit. Tim pulenima ce biti namjesteni i izbori do godine. A od naroda ne ocekuj nista. Kako god, crno nam se pise

Name

Bakirovci

15.12.2017 08:17

Vidi vidi Bakirovih Srba kako zajedno sa Bakirom izglasaše "harać" narodu.

ODGOVORITE
Name

Re Bakirovci

15.12.2017 11:26

Sad si me zbunio Koji bakirovci srbi zar nije SDS glasao protiv :) Molim te objasni mi ovo zar necemo sad biti primljeni u EU po kratkom postupku ? Zar nece sad teci med i mlijeko i svega ce biti uzivat cemo :)

Name

SRB in

15.12.2017 13:43

Bakir i MIle su stari pajtaši , kad treba oguliti narod. A onda kad treba posvadjati narod , navodnom brigom za nacionalne interese, opet se dogovre. A narod glup pa glup..

Name

revoke

15.12.2017 08:18

Samo naprijrd, ovaj narod ovakav kakav jest i ne zasluzuje bolju sudbinu, prodaje se za pola kile mesa i 5 piva pod starom pred izbore. Trebali su povecati akcize za 30 umjsto 15 pfeninga. Pozdrav za jarane Baketa i Baju! :)

ODGOVORITE
Name

x25

15.12.2017 08:20

Na sceni je ipak Šefik Džaferović, sa svojim "podanicima", što se vidi iz priloženog, tek toliko da se zna.

ODGOVORITE
Name

Nije nego

15.12.2017 08:22

Ovo je dobar razlog da se izađe na protest.

ODGOVORITE
Name

AKCIZA

15.12.2017 08:23

PROKLETI SNSD, SAMO GDIJE JE LOVA TU SU. VIDITE KAKO SE SLAZU SA BAKIROM CIM TREBA LOVA. TO SU CRVENI KOJIMA JE STALO SAMO DO PARA I VLASTI A DO NARODA NI TRUNKE JEDNE. ZA VLAST I KREDIT CE I SOPSTVENI NAROD UNISTITI.

ODGOVORITE
Name

re

15.12.2017 08:48

Odavno je narod uništen!!!Ovo samo hoće potabanat,učvrstiti!!!!!Da je neko drugi ovo uradio ,bio bi proglašen narodnim izdajnikom i Sorošem!!!!Al oni ne!Oni su patriote i kad zadnji zalogaj iz usta otimaju !!!!

Name

STOKA

15.12.2017 08:29

NAROD RS SU OBICNA GO..NA KOJA SU LICNO KRIVA ZA OVO I SVE STO NAM SE DOGADJA... PA GLASAJTE ZA SNSD I UBUDUCE...

ODGOVORITE
Name

poy hakeru

15.12.2017 08:33

Sad će u RS proturati priču o MAPU,e oni potpisali oni zahtjevali a kao sad poništavaju!!!!Sve će oni dati samo da tužilaštvo i sud ostanu u njihovim rukama!!!!!Kakvo očigledno poniženje naroda!!!!Al to smo zaslužili ,šuteći i povlačeći se pred polupismenim poltronima i zapadnim lobistima najniže vrste!!!!

ODGOVORITE
Name

Lopovi

15.12.2017 08:40

Lopovčinama nikada dosta!

ODGOVORITE
Name

poy hakeru

15.12.2017 08:44

Nije SDS kriv za akcize!!!!!Al svi pa i Aleksandra je znala,naravno i Bosić,za trojance u redovima,od samog početka!!!!Sve je to strani (drugorazredne šićardžije) faktor ,lobi i lobisti,koji se poigravaju sa dušom naroda!!!!!!Naravno da je sds pod sankcijama bio i ostao i da je morao biti razbijen!!!!Ko i kako je to uradio ,znaju svi u sds_!!Bjedno za sve nacije na ovim prostorima!!!!

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

15.12.2017 08:44

Konačno će i nama sa krene nabolje.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

15.12.2017 08:45

Konačno će i nama da krene nabolje.

ODGOVORITE
Name

MILOFINKA

15.12.2017 08:46

Namjerno ne pisem akcize , dakle zna se ko je glasao za pljacku gradjana , a ko je bio protiv , a to znaju i ovi hostapleri iz tkz. medjunarodne zajednice , znaci dace lovu ovima sto su glasali za , da bi molgli kupovati glasove . I do sada su izbori bili cista formalnost , a sada pogotovo i pitam se da li ovi sto su glasali protiv uopste treba da se kandiduju za predstojece izbore , kada su izbori vec kupljeni !?

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

15.12.2017 08:46

Sretan je narod koji ima ovako pametnu i ogovornu vlast, vlast sa vizijom za bolju i prosperitetniju budućnost.

ODGOVORITE
Name

Marko

15.12.2017 08:58

Gdje je sada papak Stevandić da nešto kaže o saradnji Snda sa Bakirom Izetbegovićem.Ajde papak gukni sada.

ODGOVORITE
Name

lopovi

15.12.2017 08:59

Uveli namet na vilajet Majkicevoj nije skupo kad je uzela otpremninu i opet radii ostali njeni kompanjoni sve sami lopovi sakupe se kada treba orobiti narod sve sami lopovi se sastali i dogovorili se protiv jadnoga naroda

ODGOVORITE
Name

Klosarac

15.12.2017 09:02

A sta kaze Stasaa??

ODGOVORITE
Name

gradjanin

15.12.2017 09:07

E pa gospodo draga, trazili ste i dobili ste. Sad placajte naftu 2.10 km po litru. Nastavite i dalje da podrzavate snsd. Sds je pokazao da se bori za narod i svim silama je pokusao da ne prodje zakon, ali nazalost je proslo. Nek vam je bog na pomoci gradjani.

ODGOVORITE
Name

Gojko

15.12.2017 09:29

Pa nije ti snsd kriv što si uhljup i neradnik!

Name

Ama

15.12.2017 09:55

Sta samo kmeucete, putevi trebaju, bice posla, a sve se to kasnije pozotivno odrazi.

Name

jasno

15.12.2017 10:16

Jasta nego ce biti posla!!!!Eno Latino Amerika cvjeta od pomoći koje je mmf njima činila!!!!A sve na isti način putem korumpiranih Vlada,lobista ,izmisljenih skazki ,pučeva afera!!!!!

Name

gradjanin

15.12.2017 10:34

Odgovorio bih ovom Gojku, da nisam uhljup i neradnik nego posten gradjanin i radnik. Itekao je kriv snsd, jer je glasao za to ispred reda srpskog naroda.

Name

Dodo

15.12.2017 09:26

Sto naumi to uradi niste mu ni do koljena vi iz szp

ODGOVORITE
Name

nula od covjeka

15.12.2017 10:23

Samo papcina kao on prelazi preko svega, a karakter mu je nula. Neka mu para - toliko i vrijedi!

Name

Re

15.12.2017 11:31

Naravno covjek naumio prodati RS a usput ce vjeru promjeniti ako vec nije hahahaahah a budala kao sto si ti nefali mu ima vas i previse

Name

boris balkan

15.12.2017 10:24

Alkohol se točio i trošio nemilice. Mamurluk dobar al nema kajanja...

ODGOVORITE
Name

Posavski gonic u dijaspori

15.12.2017 10:36

E ljudi ovo je katastrofa sad vise necu moci 2 kutije cigara na dan ni 4-5 kafa u kaficu. Necu moci ni imati najnoviji mobilni a mozda cu i Golfa prodati.Ali nece me ipak natjerati da radim jer poslovi koji se nude nisu za mene ja sam samo za kancelarije.

ODGOVORITE
Name

Snsd

15.12.2017 10:45

Crveni grobari vlastitog naroda. Fuj!!!

ODGOVORITE
Name

REacTOR

15.12.2017 10:50

Hahaha biće sad nafta skupa kao u EU ,danas litra dizela 1.09€ u austriji.Nek prave puteve ,a ko će njima da se vozi samo dijaspora kad dodju na ljetovanje .Bravo narode udri samo po tastaturi ,a političari će vama po ledjima i vašem dzepu,vide mogu kako oni hoće bez bune.

ODGOVORITE
Name

Gojko

15.12.2017 10:53

Nisu stranke usvojile akcize nego Parlament, što se provaljujete!!??

ODGOVORITE
Name

Opozicija uvjek

15.12.2017 10:59

Ajmo sada babe brkane i olinjali matorci iz tih stranaka pozurite da optuzite opoziciju za vasu saradnju,kafanske krkanluke,otimacinu od naroda i za sav haos koji ste napravili narodu i koji iz tih fotelja debelo naplacujete a usput i na sve druge nacine paljetkujete.

ODGOVORITE
Name

propast ziva

15.12.2017 11:09

Sad ce Milorad da kupi izbore a ova sirotinja jedva ceka septembar da im puste malo novca u opticaj koje krme i feste lokalnih kako sebe nazivaju gazda i kad prodje taj oktobar cuveni u RS zavlada muk i tisina .Onda taj isti narod kaze odseli omladina zakljucavaju se kuce nema zivota . Gluplji narod na svijetu ne postoji dokazano.

ODGOVORITE
Name

Re propast...

15.12.2017 23:29

Ne znam za druge ali nema tih para koje bi kupile moj glas kao i do sada..bolje biti gladan 365 dana u godini nego za 50 km sit 1 dan a sa gorcinom u ustima koju vidim kod kupljenih i za koje se nadam da su se opametili vec jednom...jer uz gorcinu i savjest proradi a naknadne probleme zbog istih necemo ni spominjati,isuvise su vidljivi strasni i pogubni za sve nas...da li tih 50 usranih km ili 1 dan namirnica,vrijedi dugogodisnje patnje.Osvijesti se narode!!!

Name

ŽIKA Ž

15.12.2017 11:13

DOGOVOR O SMJENI DŽAFEROVIĆA..

ODGOVORITE
Name

Tornado

15.12.2017 11:16

Čestitam im Božić, Bajram i ostalo što slave a VI narode.... Bježite iz ove vukojebine i ne okrecite se.

ODGOVORITE
Name

nepismeni novinar kaze: „zovaj zakon“.......

15.12.2017 11:35

Prethodno zovaj zakon je. takođe, glasovima SNSD-a, SDA i HDZ-a prihvaćen i u Domu naroda BiH, koji se pojavio kao predlagač hitne procedure pomenutog seta zakona o akcizama.

ODGOVORITE
Name

slabovidi

15.12.2017 12:02

Vidi Malog baje, pa on neće da priča sa Djaferovićem, jel nas ovo oči varaju ili je on na slici? Ili je fotomontaža?????????????

Name

007

15.12.2017 11:54

IMAJUĆI U VIDU ČINJENICU DA JE PRILIKOM USVAJANJA AKCIZA "PREKRŠEN" POSLOVNIK, ZAŠTO POSLANICI SAVEZA ZA PROMJENE NISU UZELI PIŠTALJKE I OMELI IZGLASAVANJE TAKVOG ZAKONA, ILI DA SU NAPUSTILI SKUPŠTINU KAO ŠTO SU TO URADILI U SKUPŠTINI REPUBLIKE SRPSKE PRILIKOM USVAJANJA BUDŽETA? VJEROVATNO SU ZABORAVILI PIŠTALJKE KOD KUĆE.

ODGOVORITE
Name

Ja

15.12.2017 12:02

Poskupio je benzin al nije kerozin, tako da će Baja i Željkica moći još dugo da se vozikaju helikopterom po vašarima i teferičima diljem RSa i pišaju po narodu. Bravo za odluku.

ODGOVORITE
Name

fark

15.12.2017 12:05

Narode opet glasaj za snsd. mozemo moliti boga sto snsd nije stvarao rs, svi bi zavrsili na auto putu sid-beograd

ODGOVORITE
Name

Baba1111

15.12.2017 12:24

Cilj MMf nije da ovde stvori bogatu i prosparitetnu drzavu sa sretnim i zadovoljnim narodom kao sto je Norveska ili Svajcarska.Ako malo pratite vidjecete da je svaki zakon i propis koji je donesen kao direktiva MMF i Svjetske banke usmjerena ka tome da zagorca zivot obicnom covjeku od poreza na nepokretnosti,zakona o radu i ostalih zakona koji su usvojeni po zahtjevu MMF.MMf hoce bijedu i siromastvo da bi lakse mogao da manipulise i vlada ovim prostorima....BIH se treba mirno raspasti i onda dase svi unutar svojih novih drzava okrenemo borbi protiv zla zvanog MMF i duznicko rospstvo

ODGOVORITE
Name

REacTOR

15.12.2017 12:52

Hahaha biće sad nafta skupa kao u EU ,danas litra dizela 1.09€ u austriji.Nek prave puteve ,a ko će njima da se vozi samo dijaspora kad dodju na ljetovanje .Bravo narode udri samo po tastaturi ,a političari će vama po ledjima i vašem dzepu,vide mogu kako oni hoće bez bune.

ODGOVORITE
Name

Nihilo

15.12.2017 13:05

Snsd, sda i hdz. Tri stara jarana i njihova pripadajuca stada. Hoce li se narod ikad opametiti u ovoj zemlji?

ODGOVORITE
Name

Jovan

15.12.2017 13:21

Slika sve govori.ko sa kim suruje.

ODGOVORITE
Name

tam ONI

15.12.2017 13:37

ONI SU TI KOJI "SPAŠAVAJU" I SRBE I HRVATE I MUSLIMANE???? N e mogu da vjerujem da je narod toliko plitak da opet glasa za ove gulikože i lopove. Glupi narode U PAMET SE

ODGOVORITE
Name

Hahaha

15.12.2017 15:12

Kako ih Milokrad uvijek na kraju izvara, ovaj jadni SzP. Pored njih ovakvih vladace 100 godina. Cak ce mu i Milo Djukanovic pozavidjeti. Koji luzeri ovi iz SzP, ispade da su opozicija i na nivou BiH.

ODGOVORITE
Name

milokrad evric

15.12.2017 15:49

Banda lopovska...

ODGOVORITE
Name

bivši radnik

15.12.2017 15:55

Narode valjda je sada svima jasno ko je izdajnik rs šta će nama auto put do sarajeva ako treba vučiću neka ga on pravi ineka liže d... bakiru ako hoće a nas da ne petlja...

ODGOVORITE
Name

Aca

15.12.2017 16:25

REVOLUCIJA !!!!

ODGOVORITE
Name

Krtola

15.12.2017 16:34

Je li ono bi Dodiku ne pase EU, medjunarodna zajednica, a paše lova od MMF-a.

ODGOVORITE
Name

zaza

15.12.2017 16:42

PA TAJ DZAFEROVIC ODSIJECAO SRPSKE GLAVE A KLOSARAC I MAJKICEVA MU LIZU KOLJACKE RUKE STA RTRS CEKA STO NE OSUDUJE IZDAJNIKE SRPSKOG RODA AKO SU SRBI AKO NISU ONDA IH NETREBA DIRATI

ODGOVORITE
Name

deo

15.12.2017 19:49

Eto dodiku para za sigurnu pobjedu sledece godine...

ODGOVORITE
Name

bos

16.12.2017 07:55

kod ovog snsd-a se sve više primjećuje kako liče na sns vučićev. sve ovo vucaranje dodika za vučićem je bila kao neka vrsta obuke. uvode akcize za autoputeve...slikanja za svakih 10km nekog puta...sve preslikano od onih baksuza. nadam se da će se bar narod u RS opametiti i skloniti gamad sa vlasti. gorivo je samo ove godine poskupilo za 0.50KM i malo im je i to bilo nego moraju još zagrabiti.

ODGOVORITE
Name

Bakir Stevandic

16.12.2017 08:15

Uh kako je lijepo vidjeti Kosarca i Majkicevu sa njihovim drugom Sefketom.

ODGOVORITE