Novakovo pojačanje: Stručnjak koji je "čitao" Rafu!

Osim Radeka Štepaneka, Đokovićev stručni štab postao je ove jeseni brojniji za važnog člana - eksperta za tenisku analitiku. Pročitajte šta on radi i i kako gleda ovaj sport.

Tenis 14.12.2017 | 22:45
Novakovo pojačanje: Stručnjak koji je "čitao" Rafu!
Posle šest meseci odsustva, Novak Đoković je spreman za povratak na teren.

Osvajač 12 grend slem trofeja neće po dobru pamtiti prošlu sezonu, završenu mnogo pre kraja zbog povrede lakta, koja je sada očigledno prošlost.

Od početka decembra, Novak je u Monte Karlu radio zajedno sa novim članovima stručnog štaba, među kojima su Radek Štepanek, ali i Krejg O' Šanesi, novo lice u Noletovom timu i trener koji je specijalizovan za analitiku.

U razgovoru za engleski "Miror", australijski stručnjak objasnio je svoj princip rada, ali i svoju karijeru, koju je počeo kao novinar, pre nego što je ušao u svet video analiza, koje su ga učinile jednim od najvećih eksperata današnjice.

Kako će njih dvojica sarađivati u pripremi za Australiju?

Andre Agasi ostaće "šef stručnog štaba" ili "super trener" za ovu sezonu. Osim njega, sa Novakom će najbliže sarađivati Stepanek, koji je donedavno bio aktivni igrač, ali se već potpuno posvetio Đokoviću, što je dokazano i snimcima sa treninga.

Pored njih dvojice, na scenu će stupiti i O' Šanesi.

"Njegova uloga u 'pozadinskom osoblju' naglašava aspekt igre koji mnogi igrači na najvišem nivou možda još i ne koriste", pišu engleski novinari.

Kao najveći O'Šanesijevi uspesi ističu se saradnja sa Kevinom Andersonom tokom pohoda na finale US Opena 2017, ili sjajna priprema Dastina Brauna za pobedu protiv Rafaela Nadala u drugoj rundi Vimbldona 2015. godine.

"Ljudi me posmatraju kao nekoga ko radi samo sa brojevima ili statistikom. A, moja 'pozadina' zapravo nema veze sa matematikom, već sa pisanjem. Statistika je prirodno nastala iz mog truda da igrači koje vodim pobede u što više utakmica", kaže novi Đokovićev saradnik.

"Kada treniram igrača, posmatram mnogo elemenata. Ishranu, kondiciju, gipkost, udarce, tehniku... A, strategija kojom igraju je nešto što najviše doprineti njihovim pobedama. Zato razmatram da li teže ka najboljoj taktici za njihov način igre, u odnosu na njihovu građu i veličinu tela. Da li koriste najbolju strategiju protiv svakog protivnika? Kada igrate protiv određenih rivala, uvek postoji nešto njihovo što želite da 'gađate', kao i nešto što želite da izbegnete", dodao je on.

Jasno je da Đokovića u narednom periodu očekuju sati i sati video analize sa Australijancem.

"Koristim video materijale da razložim određeni meč na segmente i da vidim određene detalje. Na primer, koliko puta je servirao u stranu? Koliko puta je pogodio? Koliko puta je osvojio taj poen? Koliko puta je loptica vraćena nazad? Koliko puta je udario forhend kao prvi potez posle servisa?", kaže novi Novakov saradnik.

Objasnivši da poen razlaže na četiri značajna elementa, O'Šanesi insistira da se razvio kao trener tako što je pokušavao da shvati koje su taktike bolje od ostalih.

Svoj način posmatranja tenisa predstavlja i na primeru Rodžera Federera, za koga su mnogi tvrdili da je 2016. tokom pauze zbog povrede kolena popravio bekhend. O' Šanesi tvrdi da se Švajcarac nije vratio odličan zbog određenog udarca, već zbog taktike.

"Ne znam da li je koristio to vreme da ispravi bekhend, jer mislim da je to uvek imao, samo što nikad nije bio toliko posvećen tom udarcu", smatra on.

Da li Đoković može da se vrati i da zaustavi Federera i Nadala? "Apsolutno!", kaže O'Šanesi.

"Svako ima svoje elemente igre. Rodžer je jedan od najboljih servera u istoriji, ali ima i druge aspekte igre.... I dalje postoje periodi kada je Rodžer nedodirljiv, ali to je OK, kao što postoje periodi kada će protivnici moći da uđu u igru servisa i to je trenutak kada ćete želeti da saznate koji deo terena je najbolje napasti i šta biste mogli da očekujete zauzvrat. Isto je bilo i kada sam sa Dastinom radio pripremu za Nadala".

"Rafa takođe ima delove terena na kojima se ne oseća tako komforno, a Dastin je to iskoristio i zato je pobedio. Dastin je bio u stanju da to iskoristi i zato je pobedio Rafu, a 90 odsto te taktike imalo je manje veze sa Dastinom, a više sa korišćenjem onoga što Rafa nije želeo da radi na terenu. Braun je uradio sjajan posao koristeći to", otkriva Australijanac.

Na pitanje da li bi bilo šta moglo da zaustavi Đokovića u povratku na staze slave, Australijanac odgovara - "Ne, ništa!"

"Rodžer se vratio i osvojio Australijan Open prošle godine, tako da je sve moguće. Gubio je 3:1 u poslednjem setu, a Rafa je imao nekoliko šansi da ga zaista udalji od pobede, ali je Rodžer izdržao i možete markirati nekoliko momenata u kojima je Rafa zaista mogao da 'uzme' taj meč".

Novi Đokovićev saradnik, ipak, ističe da ne želi da gleda previše unapred i da će tako pripremati i Novaka.

"Kao treneru zaduženom za strategiju, pažnja vam je usmerena na momka na terenu i pokušavate da učinite da on igra dobro i borite se iz dana u dan. Na kraju, taj mentalitet je ključan na svakom nivou sporta", ističe O'Šanesi.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar