Tilerson: Amerika želi da pregovara

Američki državni sekretar Reks Tilerson je izjavio da su SAD spremne da počnu direktne pregovore sa Severnom Korejom bez preduslova.

Svijet 13.12.2017 | 07:22
Tilerson: Amerika želi da pregovara
On je ovom izjavom naizgled odstupio od američkih zahteva da Pjongjang treba da najpre prihvati da se bilo kakvi pregovori moraju zasnivati na razoružanju Severne Koreje, prenosi Rojters.

"Hajde da se samo sastanemo", rekao je Tilerson u govoru u Atlantskom savetu u Vašingtonu.

On je na taj način ponudio novo diplomatsko poglavlje u atmosferi povišenih tenzija oko severnokorejskog nuklearnog programa, navodi Rojters.

"Možemo da razgovaramo o vremenu ako hoćete. Možemo da razgovaramo i da li će sto biti okrugao ili četvrtast. A onda možemo da počnemo da izlažemo mapu puta ka kojem bi mogli biti voljni i spremni da radimo", dodao je on, sugerišući da bi se bilo kakvi početni kontakti odnosili na utvrđivanje osnovnih pravila o formalnim pregovorima, navodi agencija.

On je dodao da je Severna Koreja predstavljala i predstavlja direktnu pretnju po SAD.

"Završićemo sa epohom strateškog strpljenja i okrenućemo se periodu strateške odgovornosti.Pretnja je jednostavno suviše ozbiljna da bi nastavili da je ignorišemo. ", kazao je on.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

He

13.12.2017 06:27

Došlo iz guzice u glavu.

ODGOVORITE
Name

Гаврило Принцип

13.12.2017 07:40

Кад будемо економски и војно ојачали ,онда чемо преговарати. Да нам вратите све што сте отели .

ODGOVORITE
Name

Kim car

13.12.2017 08:01

Prpa Tile.

ODGOVORITE
Name

Hm

13.12.2017 08:10

Tako su pregovarali i sa Indijancima. Danas vise skoro da npr Lakota i nema. Zasto nikad nijedan "native American" nije predsjednik Amerike, ili zasto bar ne zauzima neko visoko mjesto u njihovoj administraciji? Ima ih i sa titulama doktora nauka, ali nikakvu vlast im ne daju. A predsjednik moze biti tamo nekakav Klinton. Sve drze Evropljani koji su kolonizirali taj kontinent, oteli ga dakle domicilnom stanovnistvu.

ODGOVORITE
Name

NEKO IZ MASE

13.12.2017 09:38

Odlican prijedlog mocne Amerike! Da nebi sravnili sa zemljom jadnu S.Koreju i izbjegli civilne zrtve bolje je da ih dozovu pameti!!!

ODGOVORITE