SP: Kraj za Srbiju - najlošije kada je najpotrebije!

Srbija neslavno i prerano završila Svetsko prvenstvo. Crna Gora rutinski savladala "orlice" u osmini finala 31:29 (14:9).  Brzi centar i kontre Crnogorki "ubile" Srbiju! Rukometašice Srbije poražene su od Crne Gore u osmini finala Svetskog prvenstva u Magdeburgu sa 31:29.

Ostali sportovi 11.12.2017 | 09:00
SP: Kraj za Srbiju - najlošije kada je najpotrebije!
Izabranice Ljubomira Obradovića odigrale su najlošiju utakmicu od ukupno šest u Nemačkoj pa je Crna Gora zasluženo prva uspela da pobedi Srbiju i eliminiše je.

Najefikasnija u pobedi Crne Gore je bila Jovanka Radičević sa devet golova, dok je u timu Srbije najbolja bila Dragana Cvijić sa pet golova. Crnogorke čekaju Francusku u narednoj rundi takmičenja.

Srbija je bolje ušla u meč i rano povele sa 3:2, da bi Crnogorke preko Katarine Bulatović izjednačile na 3:3. Taj rezultat je ostao na snazi nekoliko minuta jer su i jedne i druge rukometašice bile bez koncentracije u napadu. 

Svoj fokus su brže pronašle Crnogorke koje trećim golom Katarine Bulatović sa beka rasturaju odbranu Srbije i dolaze do prve prednosti od 4:3. 

Crna Gora je postigla još jedan gol, selektor Srbije je tražio tajm-aut ali su Crnogorke i posle toga nastavile seriju koja je išla do 6:0. Povele su sa 8:3, a Srbija je u tim trenucima čak 12 minuta bila bez gola. 

Na drugoj strani, odbrana je konstantno ostavljala previše prostora protivničkim bekovima što je otvaralo opcije za šut ili dodavanja. Od takvih dodavanja je počela da profitira i Radičević. 

Neefikasnost u napadu je snizila samopouzdanje Srbije, pa se dešavalo da se promašuju i čiste pozicije. Krpež jednu takvu nije realizovala u 23. minutu ležernim šutem koji je odbranjen, da bi Crna Gora došla do 12:6 i najveće prednosti u prvom poluvremenu. 

Srbija do poluvremena smanjuje na 14:9, a u nastavku kreće furiozno. Napad je funkcionisao sjajno, ali je potpuno suprotno funkcionisala odbrana. Deset datih golova za desetak minuta, ali i jedan više primljen pokazuju koliko odbrane od Crnogorki nije bilo. 

Srpkinje tokom čitavog drugog poluvremena nisu mogle da odbrane brzi centar Crne Gore, a u više situacija su Crnogorke pogađale prazan gol zbog brzog centra, a sporih izmena na golu Srbije. 

Kada se na to nadovežu i kontre, Srbija nije imala mnogo šansi da preokrene veliku prednost koju je Crna Gora konstantno održavala ekspresnim golovima. Na taj način je opadalo i samopouzdanje srpskih igračica koje su u drugom poluvremenu pre svega zahvaljujući Dragani Cvijić uspevale da smanje zaostatak za Crnom Gorom. 

Ta prednost je sa dva gola na pola minuta do kraja meča ipak ostala nedostižna, kao što je za reprezentaciju Srbije ostalo nedostižno i četvrtfinale Svetskog prvenstva.

U sistemu takmičenja koji se primenjuje na Svetskom prvenstvu za rukometašice, po mišljenju stručnjaka, uvek je najažnija utakmica prva eliminaciona, odnosno ona koja dolazi posle grupne faze.

Nju je Srbija izgubila u osmini finala i takmičenje završila prerano, iako ima kvalitet, po prikazanom u Lajpcigu u prvoj fazi turnira, za možda i polufinale.

Crna Gora je bila bolja 31:29 (14:9)!

Magdeburg nam nije doneo sreću, već uplašenu Srbiju, koja dugo, dugo nije uspevala da pronađe način da se suprotstavi ne tako moćnoj kao nekada Crnoj Gori. Kada su izabranice Ljubomira Obradovića konačno pronašle recept za pregrube rivalke i vrlo pokretljive i brze u napadu, bilo je kasno.

Sve dobro što su "orlice" uradile u prvoj fazi, kada su osvojile Grupu D, prosule su u osmini finala protiv Crne Gore, koja je pored očekivanog poraza od Rusije u Grupi C izgubila i od Japana, a sa Brazilom igrala nerešeno za prolaza.

Ne pamti se kada je jedna ekipa urnisala drugu "brzim centrom" kao Crna Gora Srbiju u nedelju uveče. Kada je konačno proradio napad našeg tima, režiser prenosa u nekoliko navrata nije ni stizao da izvrti usporene snimke gola Srbije, a naše devojke već su izvodile loptu sa centra.

I tako ko zna koliko puta...

I pored toga, Srbija je daleko bolje odigrala drugo poluvreme, koje je čak i dobila, a prilika da se potpuno uhvati rezultatski pritisak propuštena je desetak minuta pre kraja, kada su sudije pri rezultatu 27:24 za Crnu Goru dosudile faul u napadu za "orlice".

Imale su Crnogorke najčešće "plus pet", a ne tako retko i šest, pa u pojedinim trenucima i sedam golova prednosti.

Najefikasnija u pobedničkom timu bila je Jovanka Radaković sa devet golova, dok je Katarina Bulatović šest puta zatresla mrežu Srbije. 

U redovima Srbije najbolja je bila Dragana Cvijić sa sedam golova, Katarina Krpež Slezak je dodala pet, a Dijana i Tamara Radojević po četiri.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar