Premijerka da podrži majke

Nakon što je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila da je prijedlog Foruma žena PDP-a, da se u postupku ostvarivanja prava na materinski dodatak uvrste i majke koje su rodile djecu u ovoj i prošloj godini, "jeftin trik i najobičniji pokušaj manipulacije građana", odgovor stiže iz PDP-a.

Republika Srpska 10.12.2017 | 16:24
Premijerka da podrži majke
Odgovor premijerki prenosimo u cjelosti:

"Poštovana gospođo Cvijanović,

s obzirom na to da ste Forum žena PDP juče prozvali i naš konkretan prijedlog nazvali „jeftinim političkim trikom“, dužni smo da odgovorimo.

Upravo Vaše uobičajeno nipodaštavanje svakog dobrog prijedloga koji ne dolazi iz Vaše partije zapravo je jeftin politički trik.

Naš jučerašnji konkretan prijedlog je isključivo podrška Vladinom nacrtu Zakona o dječjoj zaštiti, s tim što bi samo veći broj majki ostvario pravo.

Niko nije rekao, ali ste Vi sebi dali za pravo da proizvoljno tumačite, da Zakon mora da se primjenjuje retoraktivno. Niko od nas nije neuk da to traži.

Predložili smo da Zakonom budu obuhvaćena ona djeca koja u periodu stupanja Zakona na snagu imaju manje od 12 mjeseci, odnosno 18 mjeseci za treće dijete ili ako su u pitanju blizanci, te da se isplata vrši samo u mjesecima dok djeca ne navrše dob propisanu Zakonom.

Retroaktivnu primjenu nismo tražili, ali pošto na tome insistirate, podsjetićemo Vas da je upravo Vaša Vlada uvela takvu vrstu primjene i time umanjila ili potpuno ukinula pravo naših ratnih vojnih invalida i boraca. Podsjetićemo i da je postmortalna revizija koja je retroaktivno rađena jedinstven slučaj na svijetu. Dakle, takav oblik primjene je moguć, ali mi ga ipak nismo tražili.

S obzirom na to da niste pokazali nimalo dostojanstva u konkretnom prijedlogu podrške, i mi možemo da odgovorimo na taj način - u ovoj deceniji, otkako ste na vlasti, PRVI put uvodite mjeru za dobrobit majki porodilja. Ipak, svaka dobra mjera ima našu punu podršku, iako je svima jasno da stupa na snagu upravo u izbornoj godini. Nemate ni proračun do kada će biti novca za te isplate.

Već sada kasne isplate mnogih dodataka – materinski dodatak, jednokratna pomoć za opremu novorođenčeta, tuđa njega i pomoć i tako dalje. Uz to najavljujete još mjera za dobrobit građana, i to u izbornoj godini. I imate obraza da tvrdite da se neko drugi, ko majkama pruži podršku, iako smo svjesni da se radi o izbornoj kampanji, bavi jeftinim političkim trikovima.

Iskrene da budemo, žao nam je što imamo ženu premijera koja čak i ovakve teme koristi za politička prepucavanja, ali se nadamo da ćete se na kraju ipak dostojanstveno svrstati na stranu žena i majki.

Kad su u pitanju žene PDP-a, bile smo i uvijek ćemo biti na toj strani. I zato predlažemo da pažljivo pročitate naš jučerašnji prijedlog, kako bi što više majki ostvarilo pravo na naknadu.

S poštovanjem,

Forum žena PDP-a"

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Mirna

10.12.2017 15:50

Bravo pedepeovke

ODGOVORITE
Name

Gojko

10.12.2017 18:17

Vi ih ko fol podržavate, a Željkica dala pare! Koga ba folirate!?

Name

Šipovo

10.12.2017 15:52

Najveća srpska tragikomičnost je Cvijanovićka,svaka njena izjava je tragedija za Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Lepa

10.12.2017 18:47

Vama ništa ne valja a totalno ste nesposobni, samo se upinjete da lažete na Rs!

Name

Zeljka

10.12.2017 16:15

Se namjerila na opasne hehehe

ODGOVORITE
Name

NN

10.12.2017 16:26

Nisam budala da vas podržim (tako misli ŽC).

ODGOVORITE
Name

Mami

10.12.2017 16:50

"Jeftin politički trik"! E moja vajna predsednice Željka, kako si samo umišljena. Jadna ne bila u pitanju je budućnost!

ODGOVORITE
Name

Majkama posao

10.12.2017 17:05

Nezaposlenim majkama treba dati zaposlenje i platu od koje mogu pristojno da zive, da hrane, oblace i skoluju svoju djecu. Majkama ne treba socijalna pomoc vec posao! Ova drzava, odnosno politicka elita koja donosi odluke, tako ne razmislja. Novac je postao najvisa vrijednost, a pohlepa glavna karakteristika vodecih politicara iz svih stranaka. O pravima nezaposlenih majki pricaju oni koji su zaposleni, imaju prihode iz vise izvora i koji ne znaju kako je majci koja nema od cega djetetu dati za uzinu ili koja nema novca da mu kupi najjeftinije patike. Zalosno.

ODGOVORITE
Name

Sveznalica

11.12.2017 08:53

Nigdje su svijetu ne daju posao,postoje procedure,konkursi i neopodni uslovi da bi ste se kvalifikivali.Mi smo najbijednija drzava na kontinentu,sta ocekujete? sluzbe za besplatnu pravnu pomoc postoje,kao i advokati,za savjete nezaposlenima.Nije sramota biti nezaposlena zena,sramota je napadati verbalno zene koje rade,a tako i gdju Premijerku. Ako nema posla u Bih,ima preko granica.Treba dici glavu i potraziti..