Kada se Ambasada seli u Jerusalim?

SAD "najvjerovatnije" neće premjestiti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim barem još dvije godine, rekao je američki državni sekretar Reks Tilerson.

Svijet 08.12.2017 | 18:25
Kada se Ambasada seli u Jerusalim?
"To se neće dogoditi ove, a najvjerovatnije ni iduće godine", rekao je nakon susreta s francuskim kolegom Žan-Iviom Le Drianom tokom sastanka o Libanonu u Parizu.

"Predsjednik (Donald Tramp) želi da napravimo konkretan i odlučan pomak kako bismo bili sigurni da će se ambasada premjestiti što je prije moguće", dodao je.

U tu svrhu treba "naći prostor, izraditi nacrte, dobiti potrebne dozvole (u američkom Kongresu), premda mislim da tu ne bi trebalo biti teškoća, i zatim sagraditi zgradu ambasade", podsjetio je.

Reks Tilerson je istaknuo da je Tramp bio "veoma jasan u vezi s činjenicom da se o konačnom statusu Jerusalima i o granicama mora pregovarati i da će o tome odlučiti strane" u sukobu.

Američki državni sekretar će se nakon sastanka na kojem će pružiti podršku Libanonu, sresti i sa predsjednikom Emanuelom Makronom s kojim će razgovarati o tim pitanjima.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jolpaz

08.12.2017 20:49

To sto nece premjestiti ambasadu jos bar dvije godine, nije razlog da se Trump ne pojavi na svecanosti i sastane s izraelskim predsjednikom u upravo priznatoj prestonici.

ODGOVORITE