Uslovno kažnjeno šest batinaša

Viši sud u Beogradu osudio je šestoricu pripadnika Žandarmerije na šestomesečne uslovne kazne zatvora, sa rokom provere od dve godine.

Srbija 08.12.2017 | 10:17
Uslovno kažnjeno šest batinaša
Oni su osuđeni zbog napada na braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa 2014. godine.

Jedan žandarm je osuđen na osam meseci zatvora, uslovno na tri godine, dok je osmi pripadnik Žandarmerije oslobođen odgovornosti.

Na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Na osam meseci uslovno osuđen je Dragan Savić, dok je Rade Matić oslobođen. 

Predsedavajuća sudskog veća sudija Snežana Aleksić je, obrazlažući presudu, navela da je presuda doneta jer je sud poverovao svedočenjima neposrednih očevidaca, kao i na osnovu snimka televizije N1 sa mesta događaja. 

Ona je dodala da je sud odbacio izjave optuženih da su bili napadnuti i da su se branili. Tužilaštvo je za sedmoricu optuženih zatražilo po dve godine zatvora, a za jednog 12 meseci, dok su pravni zastupnici žandarma smatrali da bi jedino pravična bila oslobađajuća presuda. 

Tokom suđenja koje je počelo još 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela napada, i zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.



(B92/Beta)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

istina

08.12.2017 15:43

Kakva drzava takav zakon

ODGOVORITE