Slabije pamćenje zbog bolova u leđima

Osobe sa hroničnim bolom u leđima imaju slabije pamćenje u vezi sa budućim događajima, kao što su odlazak u kupovinu, zakazana poseta lekaru i slično, tvrde stručnjaci sa britanskog Univerziteta Kil.

Zdravlje 07.12.2017 | 09:28
Slabije pamćenje zbog bolova u leđima
Osobe sa hroničnim bolom u leđima imaju slabije pamćenje u vezi sa budućim događajima, kao što su odlazak u kupovinu, zakazana poseta lekaru i slično, tvrde stručnjaci sa britanskog Univerziteta Kil u Stafordširu.

Do ovakvog zaključka su došli na osnovu testa memorije sprovedenog među ispitanicima od kojih je polovina bila sa stalnim bolom, a polovina bez bolova. Od ispitanika je traženo da navedu koliko im je puta zakazala ovakva vrsta pamćenja u određenom periodu, kao i tehnike koje su koristili da bi se prisetili određenih aktivnosti.

Ispitanici sa hroničnim bolom pokazali su daleko slabije rezultate, ali samo kada se radilo o pamćenju u vezi sa kratkoročnim planovima. U odnosu na uobičajene aktivnosti koje se obavljaju duže vreme, pamćenje je potpuno funkcionisalo. Jedan od razloga za ovako loše pamćenje je stres nastao kao posledica bola. Do lošeg pamćenja dovode i steroidni lekovi koji se nekada koriste protiv bolova.

Novosti
Foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dakle...

16.12.2017 14:00

...do loseg pamcenja dolazi ako ne pamtis dobro.

ODGOVORITE