Dom naroda sutra o akcizama

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi sutra da razmatra set zakona o akcizama, iako još nisu uvršteni u zvaničan dnevni red sjednice koji je objavljen na sajtu parlamenta BiH.

Bosna i Hercegovina 06.12.2017 | 16:29
Dom naroda sutra o akcizama
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić izjavio je ranije da među članovima Kolegijuma ovog doma postoji dogovor da se predloženi zakoni nađu na dnevnom redu ako bude dovoljno vremena da se do sjednice delegati upoznaju o njima.

Softić je najavio da će neposredno prije sjednice Doma naroda biti održane sjednice Ustavnopravne i Komisije za finansije i budžet na kojima će biti razmatrani zakoni o akcizama, čime bi bila ispoštovana procedura da prođu komisijsku fazu.

Prema njegovim riječima, time će biti stvoreni uslovi da se ovaj set zakona nađe na dnevnom redu sjednice Doma naroda.

Postoje najave da će Dom naroda na sutrašnjoj sjednici obaviti raspravu i izjašnjavanje u oba čitanja o setu zakona o akcizama.

Ovo je peti pokušaj da se u Parlamentarnoj skupštini BiH usvoji set zakona o povećanju akciza.

Savjet ministara dostavio je juče Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog seta zakona o akcizama, čime se stekao prvi uslov da oni budu na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda.

Odlukom Savjeta ministara od 24. novembra ovaj zakonski set upućen je Parlamentarnoj skupštini BiH uz prijedlog da bude razmatran po skraćenom postupku, koji podrazumijeva komisijsku fazu, u skraćenim rokovima.

Prema zvaničnoj najavi sjednice, delegati bi sutra trebalo da u drugom čitanju razmatraju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojim se traži ukidanje privilegija da vozila funkcionera imaju pravo prvenstva u odnosu na hitnu pomoć i vatrogasce, kako je regulisano aktuelnim zakonom.

Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju naći će se Prijedlog zakona o radu u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH kojima se reguliše trajanje godišnjeg odmora za zaposlene u ovim institucijama.

Na dnevnom redu sjednice je i izvještaj Ministarstva bezbjednosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Karadoz

06.12.2017 17:06

Dzaba vam trud sviraci...

ODGOVORITE