Hag kritikovao reakcije Hrvata

Čelnici Haškog suda (ICTY) kritikovali su reakcije hrvatskih vlasti i Hrvata u BiH na prošlosedmičnu presudu šestorici bh. Hrvata osuđenih za zločin protiv čovječnosti, rekavši da se radi o "podrivanju suda" i dokazu da se "zločini još uvijek prihvataju".

Svijet 05.12.2017 | 21:12
Hag kritikovao reakcije Hrvata
Službeni Zagreb žestoko je kritikovao pravosudnu presudu vojnim i političkim čelnicima bh. Hrvata kojima je 29. novembra potvrđena presuda od 111 godina zatvora za zločine nad Bošnjacima 1993.-94. godine.

Prije svega mu je neprihvatljiv zaključak sudaca da se radilo o međunarodnom sukobu i da je tadašnje hrvatsko vodstvo sudjelovalo u zločinačkom planu etničkog čišćenja Bošnjaka s teritorija pod kontrolom HVO.

Izricanje presude zasjenilo je samoubistvo u sudnici Slobodana Praljka, koji je popio cijanid nakon što je čuo da je osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine.

Predsjednik ICTY-a Karmel Agius rekao je na posebnom sastanku u UN-u da je žalbena presuda "donesena u okolnostima koje su za sve nas bile stresne".

"Žalosno je da su tu tragičnu situaciju neki nažalost iskoristili da bi podrivali sud i njegove presude", rekao je Agius, ne spominjući izrijekom Praljka niti vlast u Zagrebu.

Agius je bio predsjednik Žalbenog vijeća i sudac koji je pročitao presudu u predmetu Prlić i drugi, posljednju prije zatvaranja ICTY-a krajem 2017.

Glavni tužitelj ICTY-a Serž Bramerc smatra da je "ironija" cijelog slučaja u tome što je presuda odjeknula u svijetu upravo zbog zbivanja u sudnici pa su počinjeni zločini i stotine i hiljada žrtava koje su patile zbog nedjela osuđene šestorke dobili i puno veći značaj.

"U Hrvatskoj i hrvatskim dijelovima BiH vidjeli smo vrlo negativne reakcije koje i dalje traju", rekao je Bramerc na sastanku u UN-u posvećenom kraju rada ICTY-a koji su u ponedjeljak organizirali Italija, Urugvaj i Holandija.

Ističući da su i tužioci i suci ustrajali na tome da se sudilo pojedincima, a ne narodima i državama, Bramerc je rekao kako je "očito da tu poruku nismo uspješno prenijeli i da je prihvatanje zločina posvuda problem".

Stoga smatra da su sva otkrića prikupljena u 24 godine rada suda jedno od njegovih najvažnijih naslijeđa.

"Presude, arhiv, više od 4.000 izjava svjedoka, više od deset miliona stranica dokumenata povezanih s ratovima na području bivše Jugoslavije, mišljenja eksperata...sve će to biti podsjetnik onima koji veličaju zločine, koji glorificiraju ratne zločince. Svi oni koji žele istinu mogu pogledati u te baze", naglasio je Bramerc.

Po njegovim riječima, brojni političari odbacuju koncept udruženog zločinačkog pothvata kao pravno neutemeljen, a da ga uopšte ne razumiju.

Rekavši da on postoji i na drugim međunarodnim sudovima te u nekim nacionalnim zakonodavstvima, ocijenio je da se radi "o vrlo učinkovitom oruđu koje je naš ured koristio da bi lideri krivično  odgovarali za zločine koje su počinili vojska, policija ili paravojne snage pod njihovom kontrolom".

"Zahvaljujući toj teoriji utvrdili smo kako rat u BiH nije bio samo građanski rat, nego da su Beograd, ali i Zagreb imali ulogu u zločinima u BiH koji je bio međunarodni oružani sukob", istaknuo je Bramerc.

U prvim reakcijama na presudu, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obrušila se prošli četvrtak na ICTY rekavši kako se "postavio kao politički arbitar umjesto da bude pravosudno tijelo".

Kritikama se priključio i premijer Andrej Plenković koji je nakon izricanja presude u srijedu poručio da je ona nepravedna i da u političkom smislu ne prihvaća kvalifikacije o umješanosti hrvatskog vodstva 90-ih u rat u BiH.

Kasnije je ublažio svoj stav rekavši da Hrvatska poštuje presudu, ali je nezadovoljna nekim njenim dijelovima, posebno onima kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha.

Dragan Čović, odluku tribunala nazvao je "zločinom prema Hrvatima u BiH".

Izvor: N1.info

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mislim-man

05.12.2017 20:38

... Ma ja poštovao bi odluku suda najviše da su im presudili za zločine pa ih pustili kućama? Jeli bi tako bilo dobro?

ODGOVORITE
Name

sudija

06.12.2017 06:41

Naravno da ne bi bilo dobro, ali je steta sto jedan takav sud ne praktikuje objektivan pravni put i proceduru.

Name

evo sta je Hag!

06.12.2017 06:54

https://www.intermagazin.rs/azbuka-satanizacije-srba-izjave-mrznje-koje-ne-smemo-zaboraviti/

Name

blbl

05.12.2017 21:45

Evropeac Covic je u ovih nekoliko dana pokazao svoje pravo lice. Sada mozes zaboraviti treci i novi izborni zakon.

ODGOVORITE
Name

A H

05.12.2017 22:19

Zaboravi Covicu to sto si snijo nista od tog biti nece

ODGOVORITE
Name

Tito

05.12.2017 22:23

Pa sta bi oni htjeli, da samo srbi budu krivi? I srbi sami sebe istjerali iz krajne? Latini latini

ODGOVORITE
Name

Aqua

06.12.2017 00:37

Kako se na ovoj slici lijepo vidi ko mu je dao bocicu praljkovace. Jos sam na jednom portalu ista slika samo sto se kao rukuju tad mu je i dala otrov.

ODGOVORITE
Name

covic

06.12.2017 02:18

niste pitali svetog oca papicu cekaj dok se kolindica cudne sa njime kakojoj on bude turijon savet takocese oni ponasat mozdace praljka on kandidovat za blazenog takosu oni navikli stoje protiv njija oni ne priznaiu samo ako treba protiv srba onda oni podrzavaju i crnog vraga i tada sve priznaju

ODGOVORITE
Name

Po mom skromnom misljenju

06.12.2017 04:16

Zlocin prema Hrvatima su napravili oni koji su ih uvukli u cijepanje Jugoslavije, posebno izglasavanje izbacivanja Srba iz Ustava, progona iz Hrvatske, s mogucnoscu odnosenja "hrvatske" zemlje koliko se zalijepi za opanke. Nije bilo tesko posijati zrno zla, tlo je bilo vise nego pogodno. Sad kad je bas sve unisteno, kasno je kajati se. Kako god, bice potrebna seljacka buna, samo ne vidim Matiju Gubca.

ODGOVORITE
Name

???????

06.12.2017 05:57

Haag i EU su se prvo trebale informisati o Hrvatskoj ljubavi prema nacizmu i Anti Pavelicu pa tek onda ih pustiti u EU i onda sa njima razgovarati. Smrtonosni kancer se sprecava dok pacijent ne umre. Drugim rijecima Hrvatska se NIKADA nece odreci ustastva i mrznje prema Srbima i Bosnjacima.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

06.12.2017 06:25

SVE BIH DAO ZA BIH! I HRVATE I HRVATSKU, SAMO MI IMOVINU NE DIRAJTE.

ODGOVORITE
Name

DRAGAN ČOVIĆ

06.12.2017 07:24

ŽIKA, U POTPUNOSTI SE SLAŽEM....!