Rad na očuvanju identiteta Srba

Zajednička obaveza vlasti i Srpske pravoslavne crkve jeste očuvanje identiteta srpskog naroda u cjelini, poručeno je danas nakon razgovora srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i episkopa zvorničko-tuzlanskog Gospodina Fotija u Bijeljini.

Republika Srpska 05.12.2017 | 20:19
Rad na očuvanju identiteta Srba
Srpska pravoslavna crkva ima veliku ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda i jedina je institucija koja traje i pruža zaštitu svom narodu. Taj oslonac danas je posebno potreban Srbima u Federaciji BiH, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ističući da ga je vladika danas upoznao i sa mnogim otvorenim problemima sa kojima se crkva suočava.

“Srpska pravoslavna crkva ima samo 27 objekata recimo u Tuzli koji još nisu vraćeni i mislim da ćemo zajednički na tome raditi i to smo se dogovorili jer bi to pružilo značajan osnov da srpske institucije i u Tuzli budu još jače prisutne i Srbi kao narod. I to je neka vrsta i testa posebno prema vlastima Federacije”, rekao je Ivanić.



“Borićemo se da očuvamo našu imovinu da očuvamo naš narod u pravoslavlju. To je zajednički posao i tu nam je potrebna podrška svih institucija”, rekao je episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin Fotije.

Veoma važno je da crkva bude uključena u sve društvene tokove, jer bez nje mnoge stvari biće zaboravljene, rekao je Ivanić.

Današnja posjeta srpskog člana Predsjedništva eparhijskom domu u Bijeljini je blagoslov, izraz zajedništva, ljubavi, povjerenja i izraz jednog nemanjićkog principa simfonije koji ćemo da gradimo u Republici Srpskoj i BiH, dakle potpune saradnje crkve i države, poručio je vladika Fotije.

BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

KIK

05.12.2017 20:41

Samo ne dajite pare za očuvanje srpskog naroda.Pare su i upropastile srpski narod.Načisto.Prodali su predsjednike,generale i oca bi svog prodali samo LOVA.Da se sijedi u kafani i glumi gazdu.Propadaju iz dana u dan.

ODGOVORITE
Name

Ludost

05.12.2017 20:57

Ovi nad satrase na ocuvanju.Nemamo mi sta da cuvamo ono sto niko oduzeti ne moze.

ODGOVORITE
Name

Oj ha

06.12.2017 09:48

Sve optoceno zlatom. Deru li narod, deru.

ODGOVORITE
Name

Ja sam Nidžo Jabuko

06.12.2017 09:59

Voleo bih videti taksativno nabrojane vrednosti srpskog naroda kao celine koje je crkva očuvala za srpski narod. Crkva egzistira i radi po sopstvenim pravilima u koja i narod ukalupljava nametanjem ranije definisanih dogmi. U ime crkve i vjere Simeun mirotočivi pokla mnoge srbe zatrvši čitava plemena i prezimena u ime i uz blagoslov crkve i vjere nametnute nam od strane Vizantije koja joj i odredi Peć za sjedište patrijaršije. Ne vidim na koji to način crkva i vjera ustanovljene u Palestini mogu da očuvaju i uspostavljaju bilo kakve vrednosti osim sopstvenih.

ODGOVORITE