Završen Program jačanja sestrinstva

Uručivanjem certifikatata medicinskim sestrama i tehničarima brčanske Javne zdravstvene ustanove, opreme i terenskog patronažnog vozila, okončana je višemjesečna obuka osoblja po novom modelu zdravstvene njege koju je realizovala „Fondacija fami" uz podršku Amabade Švajcarske u BiH.

Bosna i Hercegovina 05.12.2017 | 19:37
Završen Program jačanja sestrinstva
„Obukom je obuhvaćeno nas 20, a zaista smo naučili puno i čuli iskustva ove vrste pružanja usluga iz Evrope i svijeta. Radim 22 godine a u našem poslu se, da bi pacijenti bili bolje i kvalitetnije zbrinuti, stalno mora učiti i slijediti primjer boljih od sebe", kaže medicinska sestra Zdravstvene stanice u Bijeloj kod Brčkog, Svjetlana Panić.

Podrška švajcarske Vlade jačanju sestrinstva u BiH usmjerena je na podizanje kvaliteta usluga u kućnim uslovima najugroženijim grupama stanovništva, od starih i nepokretnih do porodilja i novorođenčadi. U petogodišnjem provođenju ovog programa švajcarska Vlada je finansirala obuku u 10 gradova a za osmosmjesečni ciklus i doniranu opremu u Brčkom utrošeno je 132.000 maraka.

Korodinator projekta zdravstva u ambasadi Švajcarske u BiH Svjetlana Zarić je rekla  da će jačanja sestrinstva po istom programu biti nastavljeno i u naredne četiri godine u novim lokalnim zajednicama,  te najavila stručnu i materijalnu podršku  i zdravstvenim centrima u kojima je taj program uspješno okončan.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

veliki izbor

06.12.2017 07:20

Jačanje jačanje nego šta. Što jači to bolji zdravstveni sistem.. Nek i kod nas nešto dobro i jako a ne samo deficit i gubitak. Da ne bježite u Njemačku jer ste kadar kojeg nema na zavodu za zapošljavanje.

ODGOVORITE