“Zločini da imaju sudski epilog“

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas da je za uspostavljanje trajnog međusobnog povjerenja u BiH potrebno završiti proces pomirenja, te da je u tom kontekstu važno da svaki zločin počinjen za vrijeme rata dobije svoj sudski epilog.

Bosna i Hercegovina 05.12.2017 | 18:15
“Zločini da imaju sudski epilog“
Obraćajući se učesnicima konferencije "Evropska BiH: kulturna raznolikost i pomirenje", koja je održana u Evropskom parlamentu u Briselu, Crnadak je istakao da je potrebna veća efikasnost pravosuđa u BiH, koje još nije uspjelo da otkrije odgovorne za teške zločine počinjene za vrijeme rata, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova.

Govoreći o kulturološkim različitostima u BiH, Crnadak je rekao da to treba da bude prednost BiH i da "vrijeme kada se izražavala mržnja prema svemu što je različito mora zauvijek ostati iza nas".

On je naveo da je promocija kulturoloških različitosti BiH jedan od segmenata rada diplomatske mreže, te je kao neke od rezultata naveo postavku posvećenu Ivi Andriću u Nobelovom muzeju u Štokholmu, predstavljanje kulturno-umjetničkih sadržaja tokom predsjedavanja Savjetom Evrope i izbor BiH u Svjetski komitet za naslijeđe UNESKO-a.

Crnadak je rekao da opredjeljenje Brisela da BiH i druge zemlje u regionu treba da budu dio EU nikada nije bilo jasnije i čvršće, te da će brzina procesa integracije zavisiti isključivo od zemalja regiona.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragutin

05.12.2017 17:29

Ko poubija 30 000 srba u BIH stotine hiljada protjeranih u Hrvatskoj i nekoliko hiljada pobijenih epilog svega sami sebe dok neki poput Atifa Dudakovica i Ante Gotovine mirno setaju...

ODGOVORITE
Name

sudija

05.12.2017 18:02

Gragutine razdvoji vojsku i civile ako boga znaš Vojnici nikada nsu bili žrtve.

Name

yugosloven

05.12.2017 17:47

CORAVI NISI BIO NA RARISTU

ODGOVORITE
Name

Aqua

05.12.2017 17:48

Hajde kreni od sebe. Pokazi i dokazi da smo najbolji.

ODGOVORITE