Utajom poreza prisvojio 99000 KM


Tužilac u Posebnom odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv
Branislava Galića, rođenog 1974. godine u Zenici, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i pravnog lica "Branex" d. o. o. Busovača, čiji je osnivač i direktor Branislav Galić.

Bosna i Hercegovina 01.12.2017 | 10:45
Utajom poreza prisvojio 99000 KM
U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da je Branislav Galić u svojstvu direktora i odgovornog lica bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u pravnom licu Branex d.o.o. Busovača, u periodu od mjeseca oktobra do decembra 2009. godine počinio utaju PDV-a u ukupnom iznosu od 99.294,32 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Optuženi Galić se tereti da je pribavio dokumentaciju lažnog sadržaja, odnosno u svojim zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama prikazao i obračunao lažne ulaze robe i pripadajuću lažnu dokumentaciju od navodnog dobavljača, PDV obveznika, bez da je u stvarnosti uopšte došlo do takve nabavke te na osnovu toga nezakonito i neosnovano prikazao i ostvario odbitak ulaznog poreza, čineći na taj način direktnu štetu po budžet BiH.

Pravno lice Branex d.o.o. Busovača se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je u ime, za račun i u korist pravnog lica ostvario Branislav Galić.

Optuženi se terete da su počinili, Branislav Galić krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 2. u vezi sa stavom 1. i članom 54. KZ-a BiH, a pravno lice Branex d.o.o. Busovača krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 2. u vezi sa stavom 1. i članovima 54. i 124. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

DEGOTHIA

01.12.2017 10:40

MALO JE ON TO UTAJIO - DA JE UTAJIO MILION - E TO VEĆ NE BI BILA PRIČA ZA MEDIJE... JER TU BI SE NAŠAO NEKO DA TO "ISPEGLA"... OVAKO NIKOM OVAJ UTAJIVAČ NIJE INTERESANTAN....

ODGOVORITE
Name

Tako je

01.12.2017 11:34

Baš tako je....tužilaštvo navalilo da ispuni normu...pa udri....nek se upiše da je dignuta optužnica a za ostalo lako ćemo....hoće tadićka da utvrdi pazar....ovo nigdje nema....banda zaštićena a po sići udri....