"Srbe možemo da dobijemo kad hoćemo!"

Selektor hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak, posle uspešne godine i osvajanja svetskog trona, samouvereno poručuje: "Srbi ne da nisu bauk, nego možemo da ih dobijemo kad hoćemo".

Ostali sportovi 30.11.2017 | 14:30
"Srbe možemo da dobijemo kad hoćemo!"
Hrvatski reprezentativni vaterpolo doživeo je renesansu pod vođstvom Ivice Tucka.

Šibenčanin je sa nacionalnim timom minulog leta osvojio titulu svetskog prvaka u Budimpešti, svrgnuvši, do tada neprikosnovenu, Srbiju sa trona. U Hrvatskoj ga slave, kite raznim nagradama i priznanjima, a i od FINA je dobio potvrdu - najbolji vaterpolo trener u 2017. godini.

U intervjuu koje prenose "Sportske novosti" (Jutarnji list), Tucak je govorio i o rivalstvu sa Srbijom i o svom uverenju, uoči Svetskog prvenstva da "idu da skinu Srbiju sa trona" i da "znaju kako to da učine".

"Sećam se tog razgovora u Zagrebu dan pre puta. Govorio sam tada, a tako mislim i sada, one utakmice koje smo od Srba gubili u Kazanju, u Riju, u Beogradu, bile su pune detalja koji su mogli da odvedu utakmicu u sasvim drugačijem smeru. Olimpijsko finale u Riju je moglo otići na.... Znam da je to suludo govoriti kada izgubiš 11:7, ali zaista je moglo biti mnogo drugačije. U redu, ne bi mi možda dobili jer u tom trenutku još nismo zaslužili, ali nije trebalo onako da izgleda. Samo što u onom trenutku mi nismo toliko verovali. U sebe! Danas je drugačije. Biće još mnogo utakmica sa Srbijom, od kojih će jedna otići na njihovu, jedna na našu stranu, ali igrači i ja smo potpuno sigurni da Srbi ne da nisu bauk, nego mi njih možemo da pobedimo kad god to želimo!".

Da vas podsetimo - pre Svetskog prvenstva u Budimpšeti, reprezentacija Hrvatske nije uspevala da pobedi Srbiju čak SEDAM godina.

Na Svetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine, Srbija je u finalu pobedila Hrvatsku 11:4. Potom je u januaru 2016. godine, na Evropskom prvenstvu u Beogradu, Srbija ponovo deklasirala Hrvatsku 13:6 na početku turnira (hrvatski mediji su u izveštajima sa tog meča meč ocenili kao "istorijsko iživljavanje"), da bi na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine, Srbija u finalu pobedila Hrvatsku 11:7.

Hrvatska je, potpuno zasluženo, u polufinalu Svetskog prvenstva u Budimpešti ove godine, pobedila Srbiju, a potom u finalu ugrabila zlato.

Ivica Tucak važi za sportsmena, tako da i ovu njegovu izjavu treba gledati isključivo kroz prizmu sporta i rezultata, zdravog rivalstva, ne i kako "pretnju", "potcenjivanje" ili nešto slično. Sportski je nadati se dobrom rezultatu, pobedi nad velikim rivalom, a Hrvati su, uostalom, pod njegovim vođstvom i pokazali da mogu. A i imaju kvalitet.

"Ljudi su uvek očekivali, a sad će još i više, i sa punim pravom, očekivati opravdanje onog što smo napravili letos u Budimpešti. Moje prvo obraćanje igračima nakon SP u Mađarskoj, sada kada smo se nedavno okupili uoči zadarske utakmice sa Rusijom u Svetskoj ligi, bilo je baš u tom tonu. Rekao sam da imamo pravo da budemo srećni i ponosni na učinjeno za hrvatski vaterpolo, hrvatsku državu, naš sport uopšte, ali ne smemo da budemo i zadovoljni. Sreća i ponos da, zadovoljstvo nikako. Zadovoljstvo je zamka koja vas šalje u onu zonu uživanja u koju, kada upadnete, teško se izvučete, čak i kada želite jer nemate onog podsticaja. Čeka nas još mnogo posla. Ja sa hrvatskom reprezentacijom imam da obavim još mnogo toga, zaključno sa Olimpijskim igrama u Tokiju", kaže Tucak.

On kaže da će sada svi protivnici želeti još više skalp Hrvatske.

"Do Tokija će biti još mnogo takmičenja na kojima treba pokazati koliko smo kvalitetni, čvrsti, jaki. Protivnici će nas tek sada čekati još napetije, kao što smo mi svom snagom, srcem i željom hteli i uspeli da maknemo Srbiju sa trona. Sad smo mi ti koje će drugi hteti da maknu".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar