Dačić: Dok je Rusa, Kosovo neće u UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da samoproglašeno Kosovo nikada neće postati članica UN dok god je Rusija na strani Srbije.

Srbija 28.11.2017 | 09:47
Dačić: Dok je Rusa, Kosovo neće u UN
Dačić je za RTS rekao da Priština manipuliše brojkama kada je riječ o zemljama koje su priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost sa željom da to bude podsticaj za neka nova priznanja.

On je nazvao lažnim navode prištinskih zvaničnika da Kosovo “neumoljivo ide ka dvije trećine” zemalja UN koje su priznale nezavisnost, te ponovio da se na tom spisku nalaze “svakakve tvorevine koje nisu članice UN, kao na primjer Kukova ostrva”.

Dačić je istakao da protivnici Srbije nisu laki i da je riječ o pritiscima velikih sila koje ulažu proteste zemljama koje povlače priznanje samoproglašenog Kosova.

“Tu su velike ucene, ali tu su i razne nepristojne ponude”, rekao je Dačić, napominjući da je šef dimplomatije samoproglašenog Kosova albanski milioner Bedžet Pacoli.

Dačić je ponovio da pitanje kosovske nezavisnosti nije riješeno i da Priština nikada neće biti član UN. “Srbija neće voditi ratove, ali problem Kosova u smislu nezavisnosti nije riješen”, rekao je Dačić i dodao da su mnoge zemlje poslije Katalonije shvatile koliki je to problem.

Kada je riječ o gledištima da treba čekati povoljniji istorijski trenutak za rješavanje pitanja Kosova i Metohije, Dačić je rekao da, nažalost, vrijeme u ovom trenutku na međunarodnoj sceni neće raditi toliko dobro za Srbiju, osim ako ne dođe do tektonskih promjena u politici zapadnih sila.

“Evo primera – Ramuš Haradinaj je proglasio za praznik dan albanske zastave. Znači sledeće godine Republika Srpska proglašava za praznik dan državnosti Srbije. Sada niko nije ništa rekao na tu temu”, rekao je Dačić.

Na pitanje da li Srbiju na kraju evropskog puta čeka pitanje Kosovo ili EU, Dačić je ponovio da u tom slučaju “neće biti evropskog puta”.

“Ako Evropa bude sposobna da takvo pitanje postavi, to znači da će sve države u EU priznati Kosovo. Pošto se to neće desiti, mi nećemo biti suočeni sa tom dilemom od EU, ali hoćemo od zemalja koje su bilateralno priznale”, rekao je Dačić.

Izvor: Srna

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Karadoz

28.11.2017 09:01

Umori li se ovaj nekad od izjava, parira mu samo Milorad

ODGOVORITE
Name

Osvit

28.11.2017 09:05

E moj Dacicu dosad je to njet kostalo Srbiju preko deset milijardi eura, a vi se falite sa izvozom dvjesta miliona dolara jabuka i sljiva u Rusiju. Vi nikako da shvatite da smo mi braca sa Rusima ali da nam kese nisu sestre.

ODGOVORITE
Name

ekonomista

28.11.2017 09:07

Srbija ne treba da pristupi EU! Jer kakve koristi ima Hrvatska od toga? Ima: da joj radno sposobno stanovnistvo sljaka u Njemackoj, a ovi opet isticu kako je to pravo partnerstvo (danke Deutschland)!? Pravo partnerstvo je nekome omoguciti da se razvija kod svoje kuce, a sve ostalo je novi vid neokolonijalizma unutar EU pod izgovorom ljudskih sloboda demokracije. Treba unaprijediti proizvodnju za vlastite potrebe, a ne te potrebe pokrivati iz vana. To je najbolja priprema za buducnost. Srdacan pozdrav forumu.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

28.11.2017 09:59

Dragi ekonomisto,nemaš pojma o ekonomiji. Kako bi zaradio ako ne prodas produkt? Bez izvoza nema zarade. Bez ulaganja nema fabrika. Bez para nemože se napraviti fabrika. Bez Evrope nema subvencija. Od Ruske ljubavi se ne živi :)

Name

Hopla

28.11.2017 11:19

Zato je Hrvatska opustosena zemlja. Od silnih fabrika se ne vidi nebo, a trgovina cvjeta kao nikada, ha, ha.. Ah da, zaboravih izvoz je kao nikad do sada..

Name

popara

28.11.2017 09:08

Zna li se je li Srbija ruski protektorat i zna li neko koje su granice Srbije+

ODGOVORITE
Name

Ilija iz Zvornika

28.11.2017 09:24

sta ce Srbiji clanstvo u Evropckoj Uniji jel kad povrati svoje tertorje Kosovo Makedoniu Crnu Goru Baniju Liku Kordun Srpsko Primorje i kad granica bude kod Zagreba na zapadu na Sar Planini na jugu i kad Grcka bude granicna zemlja na jugoistoku onda ce Srbija postavljati uslove

ODGOVORITE
Name

PD Sanja

28.11.2017 09:25

Pucaš iz prazne dačiću ka i duduk

ODGOVORITE
Name

Zoka

28.11.2017 09:41

Wow-Dacicu, otpjevaj to, mozda te neko poslusa.

ODGOVORITE
Name

Harden

28.11.2017 09:42

Mozes li dati samo odgovor na pitanje,zasto srpska lista glasa za Haradinaja kao premijera?

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

28.11.2017 10:00

Kosovo je država sa članstvom ili bez...

ODGOVORITE
Name

medju nama

28.11.2017 11:20

Isto kao i RS:)

Name

Lažno Ime

28.11.2017 11:56

Možda iisto izmedju ženskih ili lovačkih razgovora... Hahahaha

Name

Posljednja Vijest

28.11.2017 11:15

Tramp obećao Dačiću,ako prestane da poništava priznanja u banana državama,za mjesec dana će Amerika,Njemačka,Engleska i Francuska povući priznanja,a iza njih će nastupiti masovna otkazivanja.Moj ministre čime se ti baviš.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

28.11.2017 11:58

Ma dosadilo mu kao i ovim našim da se stalno bavi privredom i ekonomijom države,pa malo...

Name

TUBORG

28.11.2017 11:28

Gospodine Tuborg(liči na flašu Tuborga),uz puno uvažavanje moramo vam reći da je RS e n t i t e t u sastavu države Bosne i Hercegovine i nije lijepo ni uljudno davati joj atribute države .Pogotovo to nije lijepo od države koja je parafom preuzela određene obaveze u Dejtonu.Gospodine,kada se neko pobuni protiv ovakvih ili sličnih stavova ,Vi i vaša politika angažujete Informer,Novosti,RTRS,SRNU i slične pa počnete spinovati o ugrožavanju srba.Srbi će vremenom shvatiti da ih najviše ugrožavaju njihovi političari među kojima se posebno ističete vi i milorad dodik

ODGOVORITE
Name

Srb

28.11.2017 11:40

Dacicu previse se mesate u unutrasnje stvari bih. Resavajte problem kosova a rs i bih pustite na miru. Dosta ste vi muzli srbe iz bih.

ODGOVORITE
Name

Krele

28.11.2017 13:31

Dačiću .... ako ne mozeš sa šiptarima nemoj bacati oko na BiH. Mnogi su zbog toga polomili zube.