Saudijska Arabija zabranjuje selfije

Posetiocima i hodočasnicima Velike džamije u Meki i Prorokove džamije u Medini biće zabranjeno da se fotografišu i da snimaju video klipove na ta dva sveta mesta.

Informacione tehnologije 27.11.2017 | 16:28
Saudijska Arabija zabranjuje selfije
Vlasti Saudijske Arabije odlučile su da više ne dozvoljavaju slikanje selfija na ta dva najsvetija mesta u islamu, kako bi sprečile bespotrebno uznemiravanje onih koji tamo žele da borave u miru i bez ikakvog skretanja pažnje, prenosi RT.

Pripadnici obezbeđenja dva svetilišta su se i ranije "nerijateljski odnosili" prema posetiocima i hodočasnicima koji su tamo fotografisali. Sada, kada su selfiji i zvanično zabranjeni, čuvarima je naređeno da "ukoliko bude potrebno, konfiskuju fotografije i kamere", navodi list "Džakarta post".

Saudijska Arabija ima "komplikovan odnos" sa selfijima, budući da je jedan visoki verski zvaničnik ovaj popularni vid fotografsanja okarakterisao kao pojavu "koja se širi među ljudima koji bi voleli da se dopadnu zapadnjacima".

On je čak izjavio i da će fotografisanje biti u potpunosti zabranjeno, ukoliko, iz nekog razloga, nije neophodno.

Saudijski princ Mohamed bin Salman u oktobru se našao "na tapetu" zbog svoje ozbiljne "selfi manije", pošto je u jednom danu fotografisao i na svoj Instagram profil postavio više od 500 selfija u roku od dva sata.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar