Očistiti prozore na kabini pilota

Američko ratno vazduhoplovstvo /USAF/ apelovalo je na svoje pilote stacionirane u Britaniji da čiste prozore na pilotskoj kabini i tako izbjegnu sudare u vazduhu sa civilnim avionima.

Svijet 25.11.2017 | 10:04
Očistiti prozore na kabini pilota
Portparol USAF-a rekao je da ponekad male stvari kao što je čišćenje prozora može da predstavlja veliku razliku.

"Bezbjednost je uvijek prioritet za naše pilote koji su obučeni da uvijek budu na oprezu i svjesni situacije", rekao je portparol, prenio je Bi-Bi-Si.

Američki avioni F-15 u bazi Lejkenhit umiješani su u 19 skoro direktnih sudara sa britanskim civilnim avionima u posljednjih pet godina.

Pilot aviona F-15 iz baze u Safoku u Engleksoj nedavno je pohvaljen nakon što je na vrijeme ugledao gladjera, ali ne na radaru i tako izbjegao sudar.

Sudar je izbjegnut u aprilu kada se par aviona F-15 koji su letjeli nisko približio glajderu iznad Crnih planina u blizini Hereforda.

Britanska avijacijska služba saopštila je da je glajdera, koji nije registrovan na radaru, primjetio jedan od pilota i tako su uspjeli da izbjegnu sudar.

U posljednjih pet godina zabilježeno je više od 1.000 "za dlaku izbjegnutih sudara" i to su većinom umiješani britanski i američki vojni avioni.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar