Del Pjero: Kalčopoli je bio atomska bomba!

"Nakon toga, veliki igrači su otišli u druge zemlje i onda se tamo razvijao fudbal”, rekao je legendarni fudbaler Stare dame.

Fudbal 26.11.2017 | 08:00
Del Pjero: Kalčopoli je bio atomska bomba!
Legenda Juventusa Alesandro del Pjero smatra da je glavni uzrok pada italijanskog fudbala afera Kalčopoli koja je pre 11 godina uzdrmala Apeninsko poluostrvo.

Tada je Juventus zbog učešća u nameštanju utakmica izbačen u Seriju B, a Lacio, Milan i Fjorentina su kažnjeni oduzimanjem bodova.

“To je bilo kao atomska bomba, naš fudbal se slomio. Ne govorim samo o Juventusu. Nakon toga, veliki igrači su otišli u druge zemlje  i onda se tamo
razvijao fudbal”, rekao jeDel Pjero za Gazetu delo Sport.

On je dalje razradio ovu teoriju pominjući primere drugih evropskih liga.

“Engleska Premijer liga je eksplodirala zahvaljujući tome što je uspela da proda svoj brend širom sveta, a veliki novac je došao i od prodaje TV prava.”

Juventus je te 2006. godine osvojio šampionsku titulu, ali mu je kasnije oduzeta, a istog leta je Italija postala šampion sveta. Primat u Italiji posle Kalčopolija preuzeo je Inter, a onda je od 2011. krenula serija Stare dame koja još nije prekinuta.

“Real i Barselona su takođe otišli napred jer su počeli da posluju po modelu velikih kompanija. Nemci su samo nastavili putem kojim su krenuli još kada su dobili organizaciju Mundijala 2006. godine, a strani investitori su ušli u francuske klubove kao PSŽ i Monako. Na drugoj strani, posle pada italijanskog fudbala, Juventus je krenuo da se vraća, a Napoli je takođe na dobrom putu”, zaključio je Del Pjero.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar