Eksplozija blizu podmornice

U blizini mjesta odakle je upućen posljednji signal sa podmornice “ARA San Huan“ koja je nestala prošle nedjelje zabilježeno je nešto što “odgovara eksploziji“.

Svijet 23.11.2017 | 17:23
Eksplozija blizu podmornice
Argentinska Ratna mornarica saopštila je da je zabilježila nešto što "odgovara eksploziji" u blizini područja u južnom dijelu Atlantskog okeana u vrijeme kada je posljednji signal uputila iz te zone podmornica "ARA San Huan" sa 44 člana posade.

AP prenosi da je portparol argentinske Ratne mornarice Enrike Balbi izjavio da nema naznaka da bi eksplozija mogla da bude povezana sa bilo kakvim napadom na podmornicu.

Rojters prenosi da je saopšteno da se radilo o "abnormalnom, jedinstvenom, kratkom, nasilnom događaju koji nije bio nuklearnog karaktera".

Balbi je kazao da je rodbina članova posade obaviještena o ovom i da će se potraga nastaviti dok sudbina podmornice ne bude tačno utvrđena.

Ambasada SAD u Buenos Ajresu saopštila je prethodno da se ispostavilo da objekat koji je avion američke Ratne mornarice uočio u blizini područja u kojem je prošle nedjelje nestala argentinska podmornica nije podmornica "ARA San Huan".

Navodi se da je avion "P-8A Posejdon" učestvovao u velikoj operaciji potrage za podmornicom koja je posljednji signal iz južnog dijela Atlantskog okeana uputila 15. novembra.

Američki avion, koji se u međuvremenu vratio u bazu u Baija blanki, bio je među desetinama argentinskih i stranih brodova i aviona uključenih u potragu.

Portparol argentinske Ratne mornarice Enrike Balbi rekao je da se potraga sada nalazi u "kritičnoj fazi", jer postoji zabrinutost da je posadi nestalo kiseonika, ukoliko se nalaze ispod površine vode.

On je potom rekao da Mornarica istražuje snažan zvuk, detektovan na području gde je podmornica nestala.

Zvuk je opisao kao "hidro-akustičnu anomaliju", a odbio je da potvrdi da li se radi o eksploziji, prenosi BBC.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zuka

24.11.2017 08:35

Pa zasto je onda ne traze na mjestu eksplozije ili u blizini????

ODGOVORITE