Analiza i najava: A sada - nešto sasvim drugačije!

Tokom narednih pet dana, računajući i danas, širom zemaljske kugle odigraće se tačno 38 utakmica. A u njima se neće naći nijedan as iz NBA lige, uz tek probrano društvo iz Evrolige i previše nepoznanica čak i za one što su skrojili ovakav poredak na planetarnoj košarkaškoj sceni.

Košarka 23.11.2017 | 17:45
Analiza i najava: A sada - nešto sasvim drugačije!
Revolucionarne promene u Fibinom sistemu reprezentativnih takmičenja izazvale su tektonske potrese na svakom kraju planete, ali i zaoštrile sukob s Evroligom i klubovima privrženim elitnom takmičenju. Plasman na Mundobasket 2019. godine biće određen kroz kvalifikacije, raspoređene u šest reprezentativnih termina, počev od danas, pa sve do februara 2019. godine. 

Tokom narednih pet dana, računajući i danas, širom zemaljske kugle odigraće se tačno 38 utakmica. A u njima se neće naći nijedan as iz NBA lige, uz tek probrano društvo iz Evrolige i previše nepoznanica čak i za one što su skrojili ovakav poredak na planetarnoj košarkaškoj sceni. 

Da pojednostavimo - dres Srbije neće obući Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić (...), Sjedinjene Američke Države u celu priču ulaze sa igračima iz Razvojne lige, Španija će biti bez braće Gasol, Nikole Mirotića, Rikija Rubija, Serža Ibake (...), Grčku neće predstavljati Janis Adetokunbo, a Letoniju - Kristaps Porzingis... Bar ne do sledećeg leta, kada je ostavljen tek minimalni prostor da se svi oni, ipak, pojave.

Kada pogledate listu najvećih svetskih majstora koje nećemo gledati, jasno je zašto košarkaški svet ne „gori“ od iščekivanja celog niza utakmica koje će odrediti učesnike istorijskog Mundobasketa, prvog još od 1967. koji neće biti odigran u godini kada i fudbalski Mundijal. 

Čast da preseku vrpcu i započnu novu eru reprezentativne košarke imali su Novi Zeland i Južna Koreja u TSB Bank Areni u Velingtonu, gde su gosti slavili rezultatom 86:80. A tokom narednih dana na borilište izaći će giganti poput Sjedinjenih Američkih Država, Španije i Srbije, ali i košarkaški „Liliputanci“ kao što su Ruanda, Čile ili Hong Kong. 

Kompletan izgled kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Pekingu 2019. godine krojiće i geopolitička i prirodna dešavanja širom planete. Primera radi, Irak će kao domaćin igrati u jordanskom gradu Aman. Portoriko je trebalo da ugosti Amere na Dan zahvalnosti, ali će utakmica biti odigrana u Orlandu, s obzirom da se ova ostrvska zemlja i dalje oporavlja od posledica razornog uragana Marija.

Sve nas ovo vraća na pitanje - zašto su i kako su kvalifikacije dobre, u ovakvim okolnostima?

Vrhuška Fibe tvrdi da će uvođenje utakmica tokom sezone dozvoliti nacionalnim timovima da odigraju nekoliko bitnih, takmičarskih utakmica na svom terenu, te da će samim tim značajno uticati i na razvoj igre na globalnom nivou i da će navijače podstaći da dodatno prate košarku. I sve to, u teoriji, zvuči savršeno. Ali, realnost je potpuno drugačija.

Dolazak najvećih košarkaških zvezda u Montevideo, Lagos, Seul, Havanu, Santjago, Ljubljanu, Madrid, Beograd, Aman ili bilo koju drugu svetsku destinaciju gde će se igrati predstojeće kvalifikacije - nije obezbeđen. Još onog trenutka kada je ozvaničen početak velike predigre za Svetski kup klubovi iz NBA lige stavile su veto na dolazak svojih igrača. Zašto? Jednostavno, niko ne želi da rizikuje povredu, u vremenu kada su plate nikad veće. Što se Evrolige tiče, praktično svakodnevno nacionalni Savezi su u kontaktu sa klubovima, u pokušaju da nađu dobitnu kombinaciju kako bi sve strane bile zadovoljne.

O sukobu Fibe i Evrolige pisalo se naveliko i naširoko, a kako vreme prolazi sve je jasnija slika u kojoj se obe organizacije tvrdoglavo drže svojih stavova i niko nije spreman da popusti. U redu, pauza u nacionalnim prvenstvima, Evrokupu i ostalim kontinentalnim takmičenjima neznatno su olakšali posao selektorima, ali kako objasniti to što, na primer, Slovenija pored Gorana Dragića neće računati i na Luku Dončića i Entonija Rendolfa, a upravo ovaj triling čini najvažniju osnovu aktuelnog vladara Evrope?

Na ostalim meridijanima situacija je nešto drugačija. U Aziji i Africi bi trebalo da igraju oni najbolji, dok na prostoru cele Amerike, od Kanade do Urugvaja, dobar deo nastupa u NBA ili Evroligi...

Na kraju zaista ostaju brojne nedoumice. Šta ako aktuelni šampion sveta (čitaj: SAD) sa igračima iz Razvojne lige ne bude obezbedio plasman na Svetski kup? Nije realno, ali nije ni nemoguće. Šta ako to ne urade Španija ili Francuska, koje su možda i najviše pogođene izostankom najboljih igrača iz NBA i Evrolige? Ili Slovenija kao aktuelni prvak Evrope u teškoj grupi sa Španijom i Crnom Gorom?

Pređimo sada i na tehnikalije vezane za same predigre za Mundobasket. U globalnim kvalifikacijama učestvovaće 80 selekcija, dok će se evropske kvalifikacije igrati među 32 nacionalne selekcije i postojaće osam kvalifikacionih grupa sa po četiri tima u svakoj od njih i sistemom „domaćin-gost“. Posle odrađenih kvalifikacija i šest kola ide se u narednu fazu. Iz ove runde poslednjeplasirani timovi igraće protiv najboljih selekcija iz B divizije, kako bi se popunila kvota za A diviziju naredne godine.

Dalje, najbolje tri ekipe iz svake grupe odlaze u sledeću fazu. Tamo se prave nove četiri grupe sa po šest učesnika (I, J, K, L). Svaki tim prenosiće bodove osvojene iz prvog dela. Zatim će uslediti okršaji s novim, preostalim rivalima, po sistemu „domaćin-gost“.

Direktno učešće u evropskim kvalifikacijama imala su 24 nacionalna tima i to su ekipe s ovogodišnjeg Evrobasketa. Preostalih osam sastava u predigri određeno je kroz vrstu dodatnih kvalifikacija, među selekcijama koje se neće naći na kontinentalnom turniru. I to su Švedska, Bosna i Hercegovina, Holandija, Austrija, Estonija, Kosovo, Bugarska i Belorusija.

Prvi deo kvalifikacija na programu je od 24. novembra do 2. jula naredne godine, raspoređeno u tri prozora sa po dve utakmice, dok se nastavak igra od 13. septembra 2018. do 24. februara 2019. godine, u još tri prozora.

Kada se budu svodili račun plasman na Mundobasket ostvariće 12 evropskih selekcija, zatim i osam iz azijsko-australijskih kvalifikacija, te sedam iz Amerike i pet iz Afrike. To će dati zbir od 32 nacionalna tima, zbog čega će Mundobasket 2019. biti jedinstven i po tome što će konačni broj učesnika biti uvećan sa dosadašnjih 24 na već pomenute 32 ekipe. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar