Mladić osuđen na doživotni zatvor!

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.
Presudu je donijelo Prvostepeno vijeće Tribinala kojim predsjedava Alfons Ori, a članovi su Kristof Flige i Bakone Moloto.

Bosna i Hercegovina 22.11.2017 | 10:08
Mladić osuđen na doživotni zatvor!
Pred Haškim tribunalom počelo je izricanje presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojem general prisustvuje i pored veoma lošeg zdravstvenog stanja.
Sudsko vijeće utvrdilo nije bilo genocida u šest opština, u Srebrenici jeste. U Hagu traje pauza i trenutno kako prenose pojedini mediji u toku je ljekarski pregled generala kome je pozlilo. Odbrana tražila prekid izricanja presude zbog bolesti Mladića. Sud odbio i udaljio Mladića iz sudnice i nastavio izricanje presude.

Sudsko vijeće Haškog tribunala utvrdilo je da nije bilo genocidne namjere u opštinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH, saopšteno je tokom čitanja presude nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Zaključeno je da je ciljana grupa, koja je ubijena toko rata, bila "relativno mali dio Bošnjaka u cjelini", zbog čega nije zaključeno da je cilj bio njihovo uništenje u cjelini.

Vijeće je našlo da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen gencodid, kao i da je postojala namera Sarajevsko-romanijskog korupsa da se granatira Sarajevo i širi teror i terorisanje stanovništva, da su počinjena ubistva, protivpravni napadi na civile, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti.

Vijeće je, prema riječima sudije Alfonsa Orija, zaključilo i da su pripadnici Vojske Republike Srpske uzeli pripadnike UNPROFOR-a za taoce 1995. godine.

Što se tiče sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata, Vijeće je zaključilo da je od 1991. do kraja novembra 1995. postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se trajno uklone Bošnjaci i Hrvati sa teritorije BiH na koju su Srbi polagali pravo i to putem progona, istrebljivanja, ubistva, nehumanih djela prisilnog premještanja i deportacije.

Konstatovano je da dokazi ne idu u prilog zaključku da je krivično djelo genocida bilo dio cilja sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.

General Mladić je uz osmijeh slušao optužbe za Srebrenicu. Odmahivao je glavom kada je Vijeće tvrdilo da su on i Radovan Karadžić imali namjeru da Srebrenicu pretvore u srpsku teritoriju.

Prije ulaska u sudnicu general Mladić se prekrstio, a na reveru nosi "Natalijinu ramondu" u znak sjećanja na Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, 11. novembar, dan kada su sile Antante potpisale primirje sa NJemačkom i time okončale rat.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvijet "Natalijine ramonde", ugrožene vrste u Srbiji. Ovaj cvijet u botanici je poznat i kao cvijet feniks. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedjelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

U Haškom tribunalu u toku je pauza na zahtjev generala Mladića.


Izricanje presude prati i porodica generala Mladića supruga Bosiljka i sin Darko. 

Izricanje prvostepene presude prati veliki broj medija iz cijelog svijeta.

General Mladić optužen je za ratne zločine tokom proteklog rata u BiH.

Tužilaštvo i odbrana iznosili su završne riječi od 5. do 15. decembra 2016. godine.

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.

(BN/Srna)
(Foto: Tanjug)