Zajedno slavili Aranđelovdan

Dan uoči izricianja presude, Ratko Mladić je u Hagu zajedno sa Radovanom Karadžićem slavio Aranđelovdan uz pečeno prasence, saznaje „Alo!”.

Svijet 22.11.2017 | 07:32
Zajedno slavili Aranđelovdan
Haški tribunal objaviće danas prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, nekadašnjem komadantu Vojske Republike Srpske, po optužnici koja ga tereti za genocid nad muslimanima i druge ratne zločine, a Mladić je gotovo ceo jučerašnji dan proveo sa prvim predsednikom Republike Srpske slaveći Karadžićevu krsnu slavu Aranđelovdan.

Kako saznajemo, u Hag je tim povodom došao i sveštenik Vojislav Voja Bilbija, koji više od deceniju posećuje haške zatočenike i uliva im nadu, i upravo je on za Radovana i njegove goste lično doneo pečeno prase, koje je bilo naručeno nekoliko dana ranije.

Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, kaže za „Alo!” da Mladić, iako vidno onemoćao, slavlje svog prijatelja nikako nije hteo da propusti.

- Radovan je zadovoljan što su mu dozvolili da na pravi način obeleži slavu, jer je za njega to veoma, veoma bitno. Zvao me je juče dok su još gosti bili kod njega, bio je srećan što je tu bio i Mladić. Ratko je želeo da dođe i čestita Radovanu slavu, iako mu je izricanje presude zakazano za sutra. Rekao je da Radovanovu slavu nikako ne bi smeo da popusti. Bilo je još gostiju, ali Radovanu je naročito bilo važno što je došao Ratko i što su zajedno lomili slavski kolač - ispričao nam je Luka.

Iako se prethodnih dana spekulisalo da zbog lošeg zdravstvenog stanja Mladić možda neće prisustvovati izricanju presude, kako saznaje naš list, Ratko će se ipak pojaviti u sudnici.

Dok su Mladić i Karadžić zajedno slavili, njihovi bivši saborci iz Haga veoma su pesimistični kada je reč o današnjem danu i uvereni su da će presuda generalu biti kao i gotovo svaka koja je do sada izrečena Srbima - drakonska i nepravedna.

- Ništa dobro ne očekujem od Haškog tribunala. Njima je važno samo da im Mladić danas bude živ, da mogu da ga osude, a posle će ga pustiti da vrlo brzo umre, neće mariti za njega. Njima nije do zamajavanja u žalbenom postupku, oni bi da izbegnu osporavanje presude. Ceo Mladićev proces je bio protivpravan, on jednostavno nije bio zdravstveno sposoban da bude podvrgnut suđenju, a svi znamo kakva će biti presuda - protivpravna i antisrpska - kaže lider radikala Vojislav Šešelj za „Alo!“.

Sličan stav ima i Nikola Šainović.

- Biće to haška presuda kao i druge kada su u pitanju Srbi. Glavno suđenje Mladiću je po haškoj konstrukciji zločinački poduhvat, a ne po klasičnim dokazima krivičnog suđenja. Nažalost, očekujem samo još jednu hašku reprizu - navodi Šainović za naš list.

Podsetimo, izricanje presude zakazano je za 10 časova u sudnici jedan Haškog tribunala, a javnost će taj događaj moći da prati uživo putem interneta.

(Alo)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Ratko

22.11.2017 06:53

Pa treba ga pustiti na slobodu, jer nije bilo zlocina u Srebrenici, Sarajevo nije bilo pod opsadom, Tomasica je laz...

ODGOVORITE
Name

Aco

22.11.2017 08:09

Nazalost to je samo igra velikih sila, a mi Srbi to moramo sto prije prihvatiti i nastaviti dalje, mudrije.Danas ce generala osuditi, a mi cemo svi djelovati iznenadjeno.Ali hajde da se zapitamo sta su to nase vodje, koje ce danas biti najglasnije, uradile za odbranu generala, isto tako i predsjednika?Koliko je para utroseno za odbranu, za lobiranje, za svjedoke...Nazalost nista, a danas cemo svi biti iznenadjeni...Ne vodi se tako politika danasnjice, niti se tako cuva srpski narod na ovim prostorima.Ovo je samo mali primjer naseg licemjerstva i lose politike.

Name

Sanjo

22.11.2017 07:07

Zivio nam Generale.

ODGOVORITE
Name

pitanje

22.11.2017 07:22

Ako su bili nevini, zasto su se krili? Ako nisu krivi, zasto su ih onda vlasti Srbije predali Hagu, odnosno pomogli u pronalazenju i hapsenju? Ako si nevin i cist pred Bogom, zasto se krijes?

ODGOVORITE
Name

ivo

22.11.2017 07:41

Zato sto ih Kadija i tuzi i sudi,zato sto su te vlasti prodane duse kao i ove u RS sto su narod dovele do ivice bijede.

Name

Pitanjce

22.11.2017 07:42

Bili ti se predao i gubio svoje godine života niz bog cega.

Name

Re pitenje

22.11.2017 07:45

Na ovakvo glupo pitanje nema ti ko dati odgovor, jedino da sam sebi odgovoriš.

Name

haski sud

22.11.2017 07:29

Kadija tuzi, kadija sudi.. Nije kadiji do pravde, no do prestiza i slave.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

22.11.2017 07:33

General Ratko Mladic i Radovan Karadzic nisu zlocinci vec su stali u odbranu srpskog naroda od potpunog istrebljenja sa ovih prostora koje su nam spremale nase komsije isto kao i 1941-1945 u drugom svjetskom ratu.Ako je iko imao pravo na osvetu imali su srbi ali oni to nisu radili vec su se samo branili a imali su priliku tako da je genocid koji spominju besmislen...

ODGOVORITE
Name

Volimo lagat

22.11.2017 07:41

Da, te komsije su uzele JNA sebi pa pocele rat u Sloveniji, pa Hrvatskoj, pa u BiH, pa izgenocidisali sami sebe, pa onda ga zavrsile na Kosovu i sve tako..

Name

Heroj

22.11.2017 07:36

Svaki heroj jednog naroda na Balkanu je ubica drugog naroda na Balkanu. Dokle ce to sjeme mrznje da se nalazi u glavama pjedinica od svih naroda na Balkanu to je tesko prognozirati,

ODGOVORITE
Name

Svedska

22.11.2017 08:02

Haski tribunal danas ce objaviti prvostepenu presudu generalu Mladicu nekadasnjem komadantu tzv.vojske rs.

ODGOVORITE