Plakati, čitulje: Ko je Neželjena?

Širom Crne Gore osvanuli su plakati i čitulje, kao upozorenje na zloupotrebu prenatalnih testova za rano otkrivanje pola djeteta i praksu selektivnih abortusa.

Region 18.11.2017 | 09:45
Plakati, čitulje: Ko je Neželjena?
O ovim problemima, koji se u značajnoj mjeri već danas odražavaju na demografiju cjelokupnog crnogorskog društva, se posljednjih mjeseci često govorilo.

U poruci na plakatima, javlja RTCG, zbog kojih se moramo zapitati zbog čega u Crnoj Gori djevojčice nisu jednako željene kao dječaci, se navodi:

„Ovim putem vas obavještavamo da se u Crnoj Gori godišnje izvrši veliki broj selektivnih abortusa.#Neželjena. Neki roditelji više žele dječake, pa zato djevojčice često ne dobiju priliku da budu rođene. Spriječimo zloupotrebu prenatalnih testova i zaustavimo praksu selektivnih abortusa!“



U izdanju gotovo svih dnevnih listova osvanuo je posljednji pozdrav za “Neželjenu djevojčicu”, a dirljiva poruka kaže:

„Draga #Neželjena, Tvoji roditelji više žele dječaka i zato nisi dobila priliku da budeš rođena. Oprosti im. Tvoja ožalošćena Crna Gora“.

Ovom temom bavili smo se ranije jer trudne žene iz Crne Gore tajno posjećuju beogradske privatne klinike i opasnim testiranjem, zbog pritiska da dobiju sina, provjeravaju kog je pola njihovo dijete.

(B92)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cemu ovo

18.11.2017 09:13

Do sada su svi Crkveni poglavari bili muskarci sve vojne starjesine isto skoro svi presjednici drzava i sta su dobro uradili?Ja ne tvrdim da bi sa zenama bilo bolje ali i bez njih nije lako.Sada kad se ima jedno dijete treba ici u kladionicu, nas je bilo sestero pa bilo ih i ovih i onih i dobro smo se slagali. Bila je samo nepravda da se obicno jedno ili dvoje slalo u skolu i obicno muski.

ODGOVORITE