Podrška BiH na evropskom putu

Velika Britanija će ostati angažovana na Zapadnom Balkanu, pa time i u BiH, bez obzira na status ove zemlje u EU i nastaviće da daje punu podršku BiH na evroatlantskom putu, poručio je Angus Lapsley, direktor za odbranu, bezbjednost i jugoistočnu Evropu u britanskom Ministarstvu inostranih poslova, tokom današnjeg sastanka sa ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem u Sarajevu. Sastanku je prisustvovao i britanski ambasador Edward Ferguson.

Bosna i Hercegovina 17.11.2017 | 14:30
Podrška BiH na evropskom putu
Jedan od ključnih segmenata buduće saradnje bit će oblast bezbjednosti, te se tokom ovog sastanka direktor Lapsley želio upoznati sa glavnim izazovima i prioritetima BiH u ovoj oblasti, što je ocijenio veoma važnim za pripremu samita o zapadnom Balkanu koji će se iduće godine održati u Velikoj Britaniji.

Ministar Mektić je istakao konkretne probleme koje ima BiH zbog neefikasne borbe protiv kriminala i korupcije.

Mektić zbog toga smatra da međunarodna zajednica treba vratiti fokus na pravosuđe i jačanje vladavine prava u BiH.

Direktor Lapsley se složio da je dalje jačanje vladavine prava jedan od ključnih britanskih prioriteta u Bosni i Hercegovini, kao i u regionu, i potvrdio da će Velika Britanija nastaviti podržavati razvoj nezavisnog i efikasnog sistema pravosuđa.

Također, razgovarano je i o borbi protiv radikalizma i terorizma te ukazano na potrebu efikasnije saradnje i brže razmjene informacija zemlja regiona i EU, posebno u kontekstu vojnog poraza ISIL-a i gubitka teritorije koju su držali pod kontrolom u Siriji.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

bravo momci

17.11.2017 14:02

Auu, jos jedan vazan sastanak koji veoma doprinosi omiljenoj disciplini BiH politicara, a to je presipanje iz supljeg u prazno.

ODGOVORITE