Za čika Rajka - Zvezda otkriva spomenik Mitiću!

Spomenik jednoj od najvećih legendi Crvene zvezde Rajku Mitiću svečano će biti otkriven u subotu uoči utakmice protiv Rada.

Fudbal 16.11.2017 | 20:45
Za čika Rajka - Zvezda otkriva spomenik Mitiću!
Decembra 2014. godine, Skupština kluba donela je odluku da stadion Crvene zvezde ponese ime prve Zvezdine zvezde, da bi tri godine kasnije najtrofejniji srpski klub odlučio da na još jedan način oda počast čuvenom Čika Rajku.

"U subotu, 18. novembra u 14:45, ispred zapadne tribine Zvezdinog stadiona, tačnije ispred službenog ulaza, svečano će biti otkriven spomenik Rajku Mitiću. Tom prilikom biće organizovana i specijalna ceremonija uz brojne goste, prijatelje, legende kluba, sportiste, kao i navijače Crvene zvezde. Rajko Mitić rođen je 19. novembra 1922. godine, pa je i ova svečanost zakazana dan pred ovaj crveni datum u Zvezdinom kalendaru, a na dan utakmice sa Radom kako bi svi navijači koji žele da prisustvuju to mogli da učine", navodi se na sajtu kluba. 

Takođe, otkrivanje spomenika je ujedno i zvanično zatvaranje "radne sezone“ na stadionu, odnosno kraj akcije navijača tokom koje je mnogo urađeno na poboljšanju izgleda stadiona – od sređivanja spolja, pa sve do farbanja krova i renoviranja unutrašnjosti. 

Ulaz na utakmicu Crvena zvezda - Rad biće besplatan, pa se očekuje i veći broj navijača.

Rajko Mitić je za Crvenu zvezdu, u kojoj se proslavio i stekao status prve Zvezdine zvezde, odigrao 572 utakmice i postigao 262 gola. Karijeru je počeo ekipi Košutnjaka, potom je od 1938. do 1944. godine nastupao za BSK, odakle i stiže u Zvezdu.

Crveno-bele je kao kapiten predvodio do pet titula prvaka Jugoslavije i četiri nacionalna Kupa,

Za državni tim odigrao je 59 utakmica i postigao 32 gola, od čega 34 meča sa kapitenskom trakom, osvojivši dva olimpijska srebra (1948. i 1952), a igrao je i na dva Svetska prvenstva (1950. i 1954).

Posle povlačenja 1983. godine, odmah se prijavio da kao volonter radi u klubu. Bio je trener svog kluba, ali i selektor Jugoslavije.

Umro je 29. marta 2008. godine u 85. godini života.



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar