Pravio večeru, pa zapalio zgradu

U požaru koji je u utorak uveče izbio u sarajevskom naselju Alipašino polje povrijeđeno je čak 19 osoba. Tokom evakuacije stanara povrijeđeno je čak 11 policajaca MUP Kantona Sarajevo, sedam stanara, od kojih troje djece, kao i jedan vatrogasac.

Bosna i Hercegovina 16.11.2017 | 09:00
Pravio večeru, pa zapalio zgradu
Svi povrijeđeni su prevezeni na Univerzitetsko klinički centar u Sarajevu. Požar je izbio na četvrtom spratu zgrade, a direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Sarajevo Mustafa Kovač kaže da je ljekarsku pomoć poslije požara zatražilo 40 osoba.

Prema njegovim riječima, poslije samo nekoliko minuta od izbijanja požara, na licu mjesta bilo je šest vatrogasnih vozila sa 26 vatrogasaca.

Prema pričama stanara Jasmina Halilovića požar je izbio u stanu njegovog komšije Rasima M., koji živi tri sprata ispod njega.

Kaže da se sve desilo kada je Rasim pokušao da napravi večeru na maloj plinskoj boci.

''Ta boca mu je pala i vjerovatno je prvo planuo tepih, a zatim se vatra počela širiti. Vidite šta je napravio, veliki problem u cijeloj zgradi. Mnogo komšija se gušilo, pružao sam pomoć koliko sam mogao. Požar sa četvrtog sprata širio se dalje. Četvoro komšija je bilo u teškom stanju i odvezla ih je Hitna pomoć'', kazao je Halilović.

Dodao je kako je komšija Rasim, navodno, kada je vidio da mu gori stan, dekom pokušao ugasiti vatru, te da je i on tom prilikom zadobio opekotine po ruci, nakon čega je izašao iz stana.

Scene koje su se mogle vidjeti u ulici Ante Babića bile su haotične. Stanari su iz svojih stanova izlazili u papučama i bez adekvatne odjeće, te su promrzli od stajanja na snijegu posmatrali šta se dešava. Veliki broj njih bio je bukvalno crn od dima, te je prilazio kolima Hitne pomoći tražeći pomoć. Među njima je bilo i male djece, te beba, ali i starijih osoba.

Pričaju kako su oni koji žive na višim spratovima, kada su vidjeli da haustorom kulja crni dim, panično počeli bježati i istrčavati iz zgrade. Najstrašnije je, kažu, bilo kada su stakla na stanovima iznad onog zapaljenog počela pucati i lomiti se, najvjerovatnije usljed visoke temperature, te padati po cesti.

Među komšija se moglo čuti da su ljuti na Rasim zbog toga što je tako izazvao požar.

''On nije loš komšija, ali je bio nepažljiv. Kako mu je palo na pamet da dekom gasi požar? Čuo sam da je i on zadobio opekotine i žao mi ga je, ali je trebao biti oprezniji'', ispričao jedan od komšija.

Stanje povrijeđenih

Svi povrijeđeni u požaru u Sarajevu prevezeni su u UKC Sarajevo, a njih troje je zadržano na daljem liječenju.

''Većina povrijeđenih je dobila trovanje usljed udisanja ugljen-monoksida, a neki od njih imaju i opekotine po tijelu. Tri osobe imaju teže opekotine i pratimo njihovo zdravstveno stanje'', rekli su u bolnici.

Izvor: Blic
Foto: Fena

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Laki

16.11.2017 09:12

Rasim je baš inteligentno postupio od prve faze potpaljivanja. Čudi me samo da nije pokušao gasiti benzinom.

ODGOVORITE
Name

Sta,

16.11.2017 09:27

koga oni farbaju,nije narod blesav,mediji mogu da prodaju dumine nekom drugom" cuj pravio veceru"sta vi izvodite.

Name

kameleon

16.11.2017 10:28

Rasim je jedan od hiljada onih koji su došli u grad iz raznih vukojebina. Sve manire ''kulturnog'' ponašanja i običaja su, naravno zadržali, jer se ne mogu odricati svoje kulture i tradicije stečene u Žepi. Samo loži Rasime......

ODGOVORITE
Name

Re Rasime,

16.11.2017 10:59

samo hajcaj ,zima je tu,hacaj baco.