Izbori: Pudždemon ponovo kandidat

Smenjeni predsjednik katalonske vlade Karles Pudždemon ponovo će biti glavni kandidat svoje partije na regionalnim izborima idućeg mjeseca.

Svijet 16.11.2017 | 07:49
Izbori: Pudždemon ponovo kandidat
Pudždemon je televiziji El Punt-Avui rekao da "privodi kraju" listu kandidata za parlamentarne izbore koje je raspisao španski premijer Marijano Rahoj, prenosi AP.

Prema Pudždemonovim riječima, na listi će se naći članovi njegove Demokratske partije Katalonije, ali i separatisti bez političke pozadine, a lista će u izbornu trku ući pod nazivom "Zajedno za Kataloniju".

Pudždemon kaže i da će kampanju voditi iz Brisela, gdje se sa još četiri svoja bivša ministra suočava s postupkom ekstradicije na kraju kojeg bi mogli biti poslati nazad u Španiju kako bi se tamo suočili sa optužbama za pobunu i podsticanje na pobunu.

Zajedno sa više svojih bivših ministara, Pudždemon se sklonio u Brisel nakon što su španske centralne vlasti smijenile članove njegove vlade i preuzele kontrolu nad Katalonijom.

Rahoj je iskoristio vanredna ovlašćenja kojima raspolaže da raspiše prijevremene izbore u Kataloniji za 21. decembar, u nastojanju da osujeti težnje separatista da uspostave novu katalonsku državu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar