Baraž: Danci ponizili Irce za SP - 1:5!

Petarda: Eriksen het-trikom odveo Dansku u Rusiju! Reprezentacija Danske poslednji je učesnik Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine kada su u pitanju selekcije sa evropskog kontinenta.  Majstorije Eriksena vode Dansku na Mundijal! Fantastični Kristijan Eriksen postigao het-trik za Dansku na gostovanju Irskoj i poveo svoju reprezentaciju na Mundijal. Irci razbijeni! Da biste išli na Mundijal morate da imate ovakvog majstora: Danska slavi Kristijana Eriksena! Fantastični vezista Totenhema postigao het-trik u fenomenalnoj pobedi svog tima u Dablinu.

Fudbal 15.11.2017 | 10:45
Baraž: Danci ponizili Irce za SP - 1:5!
Danci su u poslednjem revanš meču baraža, posle susreta bez golova pre tri dana u Kopenhagenu, deklasirali Republiku Irsku u Dablinu – 5:1 (2:1).

Posle samo šest minuta igre, pred više od 50.000 ljudi na stadionu Aviva, nikako nije delovalo da će gosti ovako ubedljivo slaviti, jer je Šejn Dafi iskoristio smušenost odbrane Danske i doneo rano vođstvo domaćima.

Ipak, Danci su odmah preuzeli kontrolu i počeli da napadaju u talasima, da bi u 29. minutu Andreas Kristensen uz dosta sreće doneo izjednačenje. 

Svega tri minuta kasnije usledio je novi šok – kada je Kristijan Eriksen postigao svoj prvi pogodak, divnim udarcem, pod prečku, sa ivice kaznenog posle školske kontre.

Pokušala je ekipa Martina O'Nila da se trgne, isto je želela i na startu nastavka, ali je onda usledio novi hladan tuš u režiji fenomenalnog veziste Totenhem Hotspura.

Ovoga puta mu je Pione Sisto lepo odložio loptu na kapici kaznenog, a ovaj levom nogom prelepo pogodio dalji ugao. Sve je i definitivno bilo gotovo desetak minuta kasnije, u 63. minutu Eriksen kompletira het-trik, posle poklona indisponiranih domačina, da bi konačan rezutlat postavio rezervista Niklas Bentner iz penala u 90.

Danska će po peti put u istoriji igrati na Mundijalu.

Preostala dva učesnika Mundijala saznaćemo u četvrtak rano ujutru, pošto će najpre Australija dočekati Honduras u sredu od 10.00 u Sindeju, posle meča bez golova, a u noći istog dana Peru će biti domaćin Novom Zelandu od 03:15, gde takođe nije bilo pogodaka u prvih 90 minuta fudbala.

Žreb za grupnu fazu na programu je prvog dana decembra u moskovskom Kremlju.

Švajcarska, Hrvatska, Švedska i Danska!

To su ekipe koje se nakon odigranih baraž mečeva evropskih kvalifikacija pridružuju Srbiji, Španiji, Engleskoj, Portugalu, Francuskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Belgiji, Islandu i Rusiji u kojoj će i biti održano svetsko prvenstvo narednog juna i jula!

Poslednji evropski "putnik" koji je overio vizu za Mundijal je Danska koja nije imala dobar rezultat protiv Republike Irske iz prvog meča pred svojim navijačima (0:0), ali je to nadoknadila u gostima.

REPUBLIKA IRSKA - DANSKA 1:5 (1:2)

Domaćin je poveo golom Šejna Dafija iz 6. minuta kada je ovaj štoper bio brži od golmana Kaspera Šmajhela, nakon što je Andreas Kristensen neoprezno "digao" loptu u vazduh posle slobodnog udarca za Irce, i očekivalo se da će se tada ekipa Martina O'Nila potpuno "zaključati".

Međutim, možda je taj gol došao i prerano za Irce, pa su Danci iskoristili dobar nalet nakon dva velika promašaja za Republiku Irsku i došli do preokreta.

Prvo je Pione Sisto odlično prošao po levoj strani u 28. minutu, poslao loptu na pet metara, a tamo ju je zakačio Andreas Kristensen i uz pomoć stative poravnao rezultat, i istovremeno se iskupio za grešku. Samo pet minuta kasnije potpuni preokret u režiji Kristijana Eriksena.

Brzo je išla kontra sa desne strane ka sredini, a na pas Nikolaja Jorgensena odlično reaguje Eriksen i projektilom vara Entonija Rendolfa koji je bio perfektan u prvom meču u Danskoj.

Martin O'Nil je na poluvremenu napravio dve promene koje su za ulogu imale to da "razmrdaju ekipu", čak je Irska i zaigrala nešto bolje i agresivnije, ali nakon što je Kristijan Eriksen primio loptu na ivici kaznenog u 62. minutu - domaćinu nije bilo spasa.

Prelepo plasiranim udarcem ponovo je savladao Rendolfa!

Do het-trika stigao je u 74. minutu kada mu je štoper Irske "uštopovao" loptu posle centaršuta Matijasa Jorgensena, pa je novim snažnim udarcem "pocepao" mrežu.

Fantastičnom vezisti Totenhema to je bio jedanaesti gol u evropskim kvalifikacijama i od njega su efikasniji bili samo Robert Levandovski (16) i Kristijano Ronaldo (15), odnosno bio je izjednačen sa Romeluom Lukakuom (11).

Sve napadači!

Do kraja meča se i Niklas "Lord" Bentner upisao u strelce i to iz jedanaesterca koji je sam izborio, a zanimljivo je da je ovo tek drugi poraz O'Nila otkako je preuzeo Irce.

Ovo će biti peti nastup Danaca na svetskim prvenstvima, a poslednji put su učesvovali 2010. u Južnoj Africi kada nisu prošli grupu.

Da biste mogli ravnopravno da učestvujete na Svetskom prvenstvu, u svojim redovima morate da imate nekog majstora. Irska ga nema, a Danska ima jednog vanserijskog - Kristijana Eriksena! Fantastični vezista engleskog Totenhema postigao je het-trik u Dablinu, koja su selekciju Agea Hareidea odvela na najveću fudbalsku scenu – 1:5 (1:2).

Danska je večeras bila veliki tim na Aviva stadionu. Irska je počela utakmicu iz snova i povela ranim golom Šejna Dafija. Ali, kao da je taj pogodak uticao da selekcija Martina O'Nila iskoči iz koloseka, ostane bez sistema igre već do kraja prvog poluvremena, ali i bez prednosti.

Danci su uz mnogo sreće izjednačili autogolom Sajrusa Kristija na isteku pola časa igre, kojem je prethodio udarac Andresa Kristansena. Eriksen je fudbalsku maštu prvi put upotrebio samo tri minuta kasnije, kada je matirao najboljeg igrača Irske u ovom dvomeču, čuvra mreže Midlzbroa Darena Rendolfa.

Sjajni vezista je u istom ritmu nastavio i u drugom poluvremenu, pokazao da i levicom može da pošalje hiruški precizan udarac u gol rivala. Ipak, utisak ne bi bio kompletan da sjajni vezista u 74. minutu nije iskoristio katastrofalnu grešku Stivena Vorda i projektilom zakucao plasman svog nacionalnog tima na Svetsko prvenstvo.

Irska je večeras platila danak vrlo slabih partija tokom kvalifikacija, pa je jasno da ovaj tim nije imao kapacitet da se domogne još jednog velikog takmičenja. Danska takođe nije blistala u kvalifikacionom ciklusu, ali je nakon svega viđenog u dvomeču zaslužila da se nađe među odabranim svetskim selekcijama.

Kristijan Eriksen je nadmašio je legende danskog fudbala Alena Simonsena i Denisa Romedala na večnoj listi strelaca sa 21 postignutim golom u nacionalnom timu. Večeras je stigao do brojke od 11 postignutih golova na ukupno 12 mečeva u kompletnim kvalifikacijama, računajući i baraž mečeve sa Irskom.

EVROPSKI BARAŽ – REVANŠI:

Švajcarska – S. Irska 0:0, prvi meč 1:0

Grčka – Hrvatska 0:0, prvi meč 1:4

Italija – Švedska 0:0, prvi meč 0:1

Rep. Irska – Danska 1:5 (1:2), prvi meč 0:0

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar