Beograd i dva Sarajeva zajedno

Sporazum o saradnji na realizaciji projekta Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019, koji će biti održan u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, potpisali su danas u Beogradu gradonačelnici Beograda, Sarajeva i Istočnog Sarajeva Siniša Mali, Abdulah Skaka i Nenad Vuković.

Bosna i Hercegovina 11.11.2017 | 18:24
Beograd i dva Sarajeva zajedno
Potpisan je i Memorandum o saradnji Beograda i Sarajeva, te niz sporazuma iz oblasti kulture, turizma i nauke.

Gradonačelnik Mali rekao je da je prezadovoljan napretkom odnosa u posljednjih desetak dana između Beograda i Sarajeva.

Prema njegovim riječima, za vrlo kratko vrijeme su potpisani konkretni sporazuma u oblasti kulture, saradnje narodnih pozorišta, filharmonije, turističkih organizacija, organizaciji EYOF-a i o saradnji dvaju gradova.

Smatra da region mora nastupati zajedno, "jer je tako konkurentniji".

"Glavni gradovi regiona mogu da zajednički nastupaju na trećim tržištima, da predstavljaju svoje zemlje i region, kao i potencijale u turizmu i kulturi. Srbija je velika i Bosna i Hercegovina je velika, ali relativno smo mali u odnosu na druge zemlje. Zajedno smo jači. Vrijeme je da gledamo u budućnost i da se bavimo nekim stvarima vezanim za buduće generacija i djecu”, rekao je gradonačelnik Mali.

Gradonačelnik Skaka takođe vjeruje da je ovo početak dobre prakse koju će gradovi u regionu nastaviti u budućnosti, u svrhu udruživanja u zajedničko tržište.
Gradonačelnik Vuković rekao je da je zadovoljan što je imao priliku da potpiše sporazum o saradnji u organizaciji olimpijade mladih 2019. godine u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

“To je za nas jedan od najvećih događaja u narednom periodu, koji nas vraća na scenu organizacije velikih takmičenja u zimskim sportovima, ali i prilika da se promovišu turistički potencijali na području i Istočnog Sarajeva i Sarajeva i njihovih olimpijskih planina Jahorine, Bjelašnice, Dvorišta, Igmana i gradova”, rekao je on. 

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Indijanac No1

11.11.2017 20:20

Svaki put kada pročitam Istočno Sarajevo, odnosno Vučija Luka, Hreša, Kasindo i okolina, dobijem napade smijeha. Ne bih mogao zamisliti da živim u sred šume na Trebeviću i sam sebe lažem kako živim u nekakvom nepostojećem gradu, dijagnoza Podromanija i košuljica bez rukava...

ODGOVORITE
Name

075

12.11.2017 06:30

Vadi ih onih par zgrada na Dobrinji, samo ne razumijem što trolejbus ne ide iza "entitetske" linije?

Name

Amerikanac

12.11.2017 07:30

Indijanac, Baš te zamišljam u toj košulji sa napadom smijeha. Sa tvojim stavom sam si se svrstao ! A istočno Sarajevo ima ljude koji vrijede više od "naših zajedničkih" zgrada koje su ostale Sarajevu i koje su devastirane nebrigom domaćina. Pozdrav za lijep gest i saradnju tri grada. Neka bude sretno i uspješno !

Name

Frula

11.11.2017 21:54

Nikad pre nije postajalo 2 Sarajeva. Znalo se samo za jedan grad Sarajevo. A sad postoju istocno, zapadno, juzno i sjeverno. Grad je grad!

ODGOVORITE
Name

Bajker

12.11.2017 08:31

Sarajevo je Glavni grad Bosne i Hercegovine

Name

Bajo

11.11.2017 23:06

Em smesno em zalosno!?

ODGOVORITE