Tramp: Vjerujem Putinu na riječ

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je, prilikom dolaska u Hanoj, da ima dobar odnos sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, za kojeg je kazao da se "uvrijedio zbog optužbi za miješanje u predsjedničke izbore u SAD", prenosi Rojters.

Svijet 11.11.2017 | 16:14
Tramp: Vjerujem Putinu na riječ
"Razgovarali smo nekoliko puta tokom okruglog stola. Čini se da imamo veoma dobre osjećaje jedan prema drugom i imamo dobar odnos, imajući u vidu to da se ne poznajemo dobro", naveo je Tramp i dodao da je sa Putinom imao "dva ili tri veoma kratka razgovora".

Tramp je rekao da je ruski lider još jednom negirao saopštenja o mogućem miješanju Rusije u izbore u SAD. Američki predsjednik je istakao da istraga o "miješanju Rusije", koju trenutno vode specijalni tužilac SAD i Kongres, predstavljaju prepreku za poboljšanje odnosa Moskve i Vašingtona.

Predsjednik SAD smatra da je završio sa sučeljavanjem sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u vezi sa miješanjem u izborima u zemlji, jer to vrijeđa ruskog lidera.

Tramp je rekao da vjeruje Putinu na riječ da se Rusija nije miješala u američke predsjedničke izbore prošle godine, uprkos nalazima američkih obavještajnih agencija da je to učinila.

Američki predsjednik je naglasio da postoje veće brige između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije koje zahtijevaju da dvojica lidera krenu dalje.

"Rekao je da se nije miješao. Ponovo sam ga pitao. Ne možete da pitate bezbroj puta", rekao je Tramp novinarima na putu od Da Nanga do Hanoja u Vijetnamu.

Tramp je sa Putinom razgovarao tri puta na marginama samita, gdje je pokrenuto pitanje miješanja Rusije.

"Svaki put kada me vidi, kaže: ’Nisam to učinio. I vjerujem mu, stvarno vjerujem da kada mi to kaže, on to i misli", kaže Tramp.

"Mislim da ga to prilično vrijeđa", dodao je američki predsjednik.

Tramp je ocijenio da su dobri odnosi sa Rusijom veoma važni.

"Imamo veliki problem sa Sjevernom Korejom i Kina nam pomaže. Ukoliko bi nam još i Rusija pomogla, taj problem bi nestao mnogo brže", rekao je Tramp.

Reuters navodi da je Tramp ocijenio da će mnoge živote spasiti sporazum koji je jutros postigao sa Putinom u vezi sa Sirijom, prilikom kratkog susreta na marginama drugog dana samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u vijetnamskom ljetovalištu Da Nang.

"Brzo smo se dogovorili. To će spasiti ogroman broj života", kazao je Tramp novinarima u predsjedničkom avionu.

Tramp je dodao i da je kineski predsjednik Si Đinping dobar čovjek koji želi da "učini pravu stvar", ali da bi želio da Si više pritisne Sjevernu Koreju.

(Sputnjik)

Komentari / 0

Ostavite komentar