Test: Krstajić mijenjao, "Orlovi" nastavili pobjednički!

Provera u Kini uspešna po naše fudbalere.  Novi selektor, novi sistem i mundijalske navike Srbije: Mitrović i Ljajić ulepšali Sergejev debi! Orlovi lako savladali Kinu 2:0.

Fudbal 10.11.2017 | 14:45
Test: Krstajić mijenjao, "Orlovi" nastavili pobjednički!
Rano je još donositi bilo kakve zaključke o timu i igri, čak i besmisleno jer se ne zna da li će Mladen Krstajić ostati selektor posle smene Slavoljuba Muslina, ali bitno je konstatovati da su naši fudbaleri nastavili uspešnim putem i posle završenih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Bez obzira na sve što se dešavalo proteklih nedelja oko promene selektora, ekipa je ostala koncentrisana i u prvoj pripremnoj utakmici za turnir u Rusiji narednog leta, savladala Kinu u Gvangžuu.

Golovima Adema Ljajića u 20. i Aleksandra Mitrovića u 69. minutu, "orlovi" su pobedili 2:0.

Vršilac dužnosti selektora, Mladen Krstajić, napravio je nekoliko promena u timu, kao i u taktici, pa su umesto dosadašnjh 3-4-3, naši fudbaleri igrali u formaciji sa četvoricom defanzivaca.

Priliku da debituje u A timu od prvog minuta utakmice dobio je Sergej Milinković-Savić, a od 73. i Miloš Veljković, dok je ponovo u dresu sa nacionalnim grbom zaigrao vezista Crvene zvezde, Nenad Krstičić (od 83. minuta).

Ostali igrači bili su redovni u timu tokom kvalifikacija, s tim da su se u startnoj postavi našli Duško Tošić i Nemanja Gudelj, dok u igru nije ulazio Aleksandar Kolarov, a Vladimir Stojković je mesto među stativama u drugom poluvremenu ustupio Predragu Rajkoviću. Podsetimo i na to da je Nemanja Matić dobio dozvolu da ne putuje na azijsku turneju zbog velikog broja utakmica koje ima u Mančester junajtedu.

Novi selektor, novi sistem i stare mundijalske navike Srbije! Pripreme za turnir u Rusiji narednog leta Orlovi su počeli trijumfom nad Kinom u Gvangdžou - 2:0.

Manje dobra stvar: selekcija najmnogoljudnije zemlje sveta ne može da bude realan reper vrednosti selekcije Srbije i velikih promena koje je izvršio vršilac dužnosti selektoraMladen Krstajić. Suviše je to tanak kvalitet. Baš tanak.

Više dobra stvar: trijumfom nad Kinom reprezentacija Srbije je prekratila vrlo turbolentan period izazvan rastankom sa Slavoljubom Muslinom. Bilo je i više nego dobrih sekvenci u igri našeg tim, taktičkih i tehničkih pomaka koje bi mogle da dobiju na snazi kada naš tim u ovom ruku dobije automatizme u igri. Nadigrali smo rivala, imali više šansi, tehnički dominirali, imali nekoliko vrlo raspoloženih pojedinaca. Napadač Mitrović je stalno bio opasan, Duško Tošić je bio komadant defanzive, Sergej Milinković Savić je sa Ljajićem činio potreban kreativan tandem.

Golove za reprezentaciju Srbije u meču koje je igrala u sistemu 4-1-4-1 postigli su Adem Ljajić i najbolji strelac ovog tima Aleksandar Mitrović. Mogla je pobeda naše selekcije da bude izraženija i većom razlikom, bez obzira što je Predrag Rajković sjajnim odbranama sakrio petominutno „pomračenje“ u igri Srbije. Kinezi su imali tri kolosalne šanse i sva tri puta Rajković je čupao.

Meč sa Kinom poslužio je Mladenu Krstajiću da u reprezentaciju integriše najsjanije sastojke zlatnog tima sa Novog Zelanda. Konačno smo na delu videli Sergeja Milinkovića Savića koji je imao solidnu rolu, u nastavku su šansu dobili Andrija Živković i Miloš Veljković. Kada se podvuče crta Srbija je izvukla benefit iz sparinga sa Kinom. Videćemo kako će to izgledati protiv jačih...



Kao što se i očekivalo vršilac dužnosti selektora Srbije Mladen Krstajić izvršio je silne promene u odnosu na mandat Slavoljuba Muslina. Ponovo smo igrali sa četvoricom defanzivaca, dok je srednji red značajno prekomandovan. Ulogu korektora imao jeNemanja Gudelj, a za kreaciju su bili zaduženi debitant Sergej Milinković Savić i Adem Ljajić. Uz standardnu trojku (Kostić, Tadić, Milinković) kompletan utisak je bio pristojan. Skoro pa - vrlo dobar.

Ugušili smo početni nalet Kineza, a potom kroz posed i miran pas tražili šansu da ugrozimo njihovog golmana. Oči srpske javnosti bile su uperene ka vedeti rimskog Lacija i debitantu Sergeju Milinkoviću Saviću. Imao je Muslinov „najveći greh“ nekoliko solidnih poteza, sjajno je podvalio loptu Tadiću u finišu prvog poluvremena kada je Mitrović zamalo zakasnio.

Teško da ovakvi Kinezi, bez obzira na prisustvo Marčela Lipija na klupi, mogu da budu reper, ali može da raduje defanzivna stabilnost u većem delu prvog poluvremena. Igrali smo u prethodnom periodu i protiv slabijih od Kine, pa je naša odbrana bila vila na promaji.

Sa druge strane postigli smo jedan gol. Dvopotezna akcija Tošić-Kostić završila se blokiranim udarcem Tadića koji je ispratio Ljajić i smestio loptu u mrežu. U tom trenutku imali smo trojicu igrača u završnici.... Glavni utisak je da smo koristili tehničku nadmoć i direktnim pasovima stvarali šanse. Mogli smo posle 50 minuta da vodimo mnogo ubedljivije. Seriju šansi otvorio je Tadić već u desetom minutu, nekoliko solidnih pokušaja imao je i Mitrović.

Utisak zadovoljstva počeo je da bledi u drugom poluvremenu. Kinezi su se prenuli, krenuli da igraju mnogo agresivnije i konkretnije. Čudesne intervencije Predraga Rajkovića su sačuvale našu mrežu, a potom su Orlovi pojačali... I ponovo smo gledali siguran pas Srbije, kontinuirane napade, raspoloženog Andriju Živkovića i sigurnog Duška Tošića u odbrani.



Dileme je rešio nekadašnji tandem Partizana. Živković je centrirao, a Mitrović duplirao prednost Srbije.

KINA- SRBIJA 0:2

/Ljajić 20, Mitrović 69/

Guangdžou.

Stadion: Tianže.

Gledalaca:20.000

Kina: Džun Ling - Lin Peng, Hiating, Lei, Džun Min, Zeng, Peng, Gao Lin, Hang Bo, Hang Čao, Ju Hao. Selektor: Marčelo Lipi.

Srbija (4-1-4-1): Stojković (Rajković) - Rukavina, Ivanović (Veljković), D. Tošić, Obradović - Gudelj - Kostić (Živković), Milinković Savić, Ljajić (Krstičić), Tadić - A. Mitrović (Prijović). Selektor: Mladen Krstajić.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar