Brčko domaćin Susreta pozorišta

Brčko će od 16. do 24. novembra biti domaćin 34. Susreta pozorišta BiH na kojima će u zvaničnoj konkureenciji i za bogat nagradni fond, biti izvedeno pet najboljih ostvarenja iz bh. pozorišne produkcije i tri predstave iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Bosna i Hercegovina 07.11.2017 | 20:49
Brčko domaćin Susreta pozorišta
„Susreti pozorišta BiH u Brčkom, ove godine pod motoom „Teatar u gradu – grad u teatru",  ostaju posvećeni domaćem dramskom piscu kroz revalorizaciju književne baštine, ali i postavke savremenih autora koji stvaraju na nekom od jezika tri konstitutivna naroda u BiH.

Iz konkurencije za učešće u glavnom-takmičarskom programu selektor Susreta Almir Bašović, dramaturg iz Sarajeva, odabrao je osam – pet iz BiH i tri iz zemalja okruženja. Brčko je, u uslovima s kojima raspolažemo, spremno za još jedno regionalno pozorišno praznovanje", rekao je direktor ove kulturne manifestacije, Jakov Amidžić.  

Publika u Domu kulture će osam večeri, u terminu od 19 i 30, uživati u izvedbama pozorišta iz Banja Luke, Sarajeva, Zenice, Prijedora, Beograda, Podgorice i Mostara, a protagonisti nastojati da se kvalitetom i estetskom vrijednošću nametnu žiriju publike i stručnom žiriju koji će dodijeliti nagrade vrijedne ukupno oko 70.000 maraka.

U svih devet dana Susreti obiluju i bogatstvom pratećih sadržaja od kojih se izdvajaju svakodnevne omladinske i dječje predstave u školama, te razgovori s gostima - poznatim pozorišnim i filmskim glumcima iz regiona.   

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar