Rusi ulagali u Tviter i Fejsbuk

Dve ruske državne institucije, usko povezane sa Kremljom, uložile su značajna sredstva u kompanije "Tviter" i "Fejsbuk" posredstvom poslovnog saradnika, zeta američkog predsednika Donalda Trampa, Džerada Kušnera, navodi britanski "Gardijan" pozivajući se na obelodanjene "Rajske papire".

Svijet 06.11.2017 | 17:47
Rusi ulagali u Tviter i Fejsbuk
Ruska sredstva su u ove društvene mreže investirana preko ruskog tehnološkog magnata Jurija Milnera, koji ima deonice i u kompaniji čiji je suvlasnik Džerard Kušner, visoki savetnik u Beloj kući, pojašnjava se u tekstu Gardijana.

Ovo otkriće će verovatno izazvati zabrinutost zbog ruskog uticaja na američku politiku i ulogu koju su društvene mreže imale u prošlogodišnjim predsedničkim izborima, a uz to bi moglo da pokrene nova pitanja što se tiče kompanija koje se bave društvenim mrežama, ali i u pogledu Kušnera, ocenjuje londonski dnevnik.

Milner kaže da Fejsbuk i Tviter nisu upoznati sa tim da je novac došao iz VTB banke, koja je pod ruskom državnom kontrolom i iz finansijskog ogranka ruske državne gasne i naftne firme "Gasprom".

Podaci pokazuju da je 2011. godine VTB Tviteru uplatila 191 miliona dolara, dok je otprilike u isto vreme "Gaspom investholding" finansirao jednu sumnjivu ofšor kompaniju, koja je zauzvrat uložila milijardu dolara u deonice Fejsbuka, navodi Gardijan.

Sve te investicione transakcije kontrolisao je Milner, koji je 2015. uložio u novu kompaniju sa sedištem u Njujorku, a čiji su vlasnici Kušner i njegov brat.

Milner je, inače, bio savetnik ruske vlade za tehnologiju u okviru predsedničke komisije kojom je predsedavao Dmitrij Medvedev, bivši predsednik i sadašnji premijer Rusije.

Sada sa sedištem u "Silikonskoj doloni", Milner je uložio sedam milijardi dolara u više od 30 onlajn kompanija uključujući "Airbnb", "Spotify" i kineske kompanije "Alibaba".

U nizu intervjua, Milner je rekao da finansiranje Tvitera nije VTB-u obezbedilo uticaj na tu društvenu mrežu, a takođe je naveo da ne zna da je "Gasprom" finansijski podržao deonice Fejsbuka.

Takođe, Milner tvrdi da nije Kušnerov saradnik i ističe da je u Kušnerovu kompaniju uložio novac iz komercijalnih razloga, navodeći da su se sreli samo jednom, na koktelu u SAD prošle godine.

U Tviter  i Fejsbuk sredstva je uložila Milnerova investiciona kompanija "DST Global", koja je osnovana 2009, u vreme kada je Milner udružio snage s ruskim oligarhom Ališerom Usmanovim, suvlasnikom fudbalskog kluba "Arsenal", koji je mnogo novca uložio u "DST Global".

Nejasno je da li je Moskva videla politički interes u finansiranju deonica Fejsbuka i Tvitera, ili je cilj investiranja bila samo zarada, napominje britanski list. 

Istovremeno, Gardijan podseća da je uloga Rusije u istraživanju društvenih mreža radi uticanja na izbore u SAD 2016. važan deo istrage FBI i Kongresa

Aleksander Veršbou, bivši ambasador SAD u Rusiji i u NATO-u, kaže da su ruske državne institucije često korišćene kao "sredstva za Putinove omiljene političke projekte".

Prema njegovim rečima, novootkriveni podaci su zabrinjavajući u svetlu napora Moskve da unese razdor u američku demokratiju i javnu debatu, navodi londonski dnevnik.

"Jasno je da je postojao širi plan, uprkos Putinovim uveravanjima u suprotno", zaključuje bivši američki ambasador.

Podaci o ruskim investicijama u društvene mreže detaljno su izneti u "Rajskim papirima", milionima procurelih dokumenta u koje je Gardijan imao uvid zajedno sa još nekim drugim medijima i Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar