Filipova tri magična meseca, a ako pobedi danas...

Sredinom avgusta Filip Krajinović angažovao je trenera Petra Popovića i zaigrao najbolji tenis u životu. U nedelju igra za titulu Pariza što mu može doneti rekordan plasman na ATP listi! Od čelendžera do izazivača – finale pariske bajke Filipa Krajinovića! Srpski teniser od 15 časova istrčava na teren u Bersiju gde će se sa Džekom Sokom boriti za titulu prestižnog mastersa , ali i preko 800 hiljada evra, 1. 000 ATP poena i plasman najmanje na 33. mesto!

Tenis 05.11.2017 | 11:30
Filipova tri magična meseca, a ako pobedi danas...
Suze radosnice zbog ulaska u finale, a nadamo se da je ostalo JOŠ goriva!

Srpski teniser je kroz kvalifikacije stigao do glavnog žreba mastersa u Parizu i pobedama nad Sugitom (2:0), Kverijem (2:0), Mauom (2:1), Nadalom (predaja) i Iznerom (2:1) došao u poziciju da se bori za titulu sa još jednim Amerikancem.

Duel sa Džekom Sokom, sa kojim se do sada sastao samo jednom u karijeri zakazan je za nedelju od 15 časova i pobedio ili ne - Krajinovića čeka VELIKI skok na ATP listi.

O kakvom se napretku radi u igri 25-godišnjeg srpskog tenisera najbolje govori podatak da je on sredinom avgusta bio 111. na ATP listi, a posle angažovanja Petra Popovića za prvog trenera - počeo je da igra svoj najbolji tenis.

U tom periodu Filip Krajinović je ostvario skor od 27 pobeda i samo četiri poraza - igrao je polufinale Koma i Sevilje, osvojio turnire u Rimu i Almatiju, u Moskvi stigao do šesnaestine finala, a u Parizu do finala!

Filip Krajinović je stigao preko čelendžera, kroz kvalifikacije do finala jednog od najcenjenijih turnira u svetu tenisa. Izazvao je sudbinu i ona mu je uzvratila punom merom. Danas u borbi za titulu pariskog mastersa od 15 časova čeka ga novi izazov sa sudbom - za najveći uspeh u karijeri, prestiž, novac kao i ulazak u istorijske knjige belog sporta. Sa druge strane mreže biće snažni Amerikanac Džek Sok.

Letos je Krajinović stegao ruku Petru Popoviću i počeo da radi sa njim, što se ispostavilo kao odlično rešenje. Krenuli su sa čelendžreima, gde je Fića osvojio tri titule i jednom stigao do finala, da bi usledilo prilično dobro izdanje na Kremljin kupu, ATP turniru u Moskvi, a kulminiralo u Parizu. Iskusni stručnjak, koji je takođe imao izvrsne rezultate sa Andreom Petković i Ivom Karlovićem, došao je baš na vreme i sada konačno fizički zalečenog igrača (hirurški mu je izvađena kost iz ručnog zgloba) pogurao ka vrhu.

Za samo četiri meseca njih dvojica su napravili pravo malo čudo i sada je jasno koliko je malo bilo potrebno da se pokaže raskošni talenat momka iz Sombora. I da izgubi u finalu, napravio je uspeh karijere koji će mu sigurno dati vetar u leđa.

Ovako iznenađujuće finale jednog od najprestižnijih turnira u svetu belog sporta plod je više faktora. Pre svega tu je istrošenost najvećih asova, što povredama, što ispunjenim ambicijama,umorom praktično celog karavana, ali i dobrom igrom ove dvojice. Uz malo sreće Filip i Džek su se našli u prilici da osvoje najveći turnir u karijeri.

Turnir u Parizu se odigrava u Bersiju na tvrdoj podlozi za nagradni fond od 4.273.775 evra. A Krajinović, koji će od ponedeljka biti drugi reket Srbije i zauzeti najviši renking karijere je plasmanom u finale zaradio bi najmanje 600 ATP poena (1.O00 ako uzme titulu), ali i najmanje 418.450 evra (853.430 ako uzme titulu). Sa 1.000 ATP poena Krajinović bi došao na prag najboljih 30 na svetskoj lestvici, iako je godinu počeo na 234. poziciji! 

Sok ima motivaciju više pošto bi se osvajanjem Grada svetlosti plasirao na završni masters u Londonu. Takođe, njegove prednosti su više iskustva na velikim turnirima, ali i to što bi trebalo da je odmorniji. Krajinović se probijao kroz kvalifikacije, mada je imao sreću da mu Rafa Nadal preda meč četvrtfinala, ali je imao i daleko napornije polufinale. Fizičko stanje našeg asa je verovatno i krucijalni faktor finala. Ako bude utegnut može da se bori za pobedu.

A za mentalni pristup ne treba brinuti pošto je Fića spreman za velike izazove, što je prikazao izuzetno strpljivom igrom u polufinalu protiv Džona Iznera kada je osvojio samo jedan brejk, gubio 0:3 u odlučujućem taj-brejku, ali trijumfovao. Teško je prognozirati finala kada su u pitanju dva momka pomalo nenaviknuta na ovoliki ulog. Motivacije ima na pretek, ali i nervooze koja će uslovljavati greške. Verujemo ipak u duži meč i dobru partiju Krajinovića.

Znaju se oni i od juniorskih dana, a i Sok ima jednu, ali veoma teško dobijenu pobedu od kada su među profijima. Sve ovo garantuje uzbudljiv duel, i emotivno i rezultatski.

Trenutno je 77. teniser sveta i od ponedeljka će najmanje biti 33, dok bi u slučaju pobede napredovao do čak TOP25!

Ovaj napredak deluje još impresivnije ako mu dodamo podatak da je Krajinović u maju bio 294. na ATP listi, a i to što je ovo tek peti masters turnir na kome učestvuje ovaj momak iz Sombora.

Bravo, Filipe, i srećno!

SOK (SAD)

Godište:  24. septembar 1992.
Težina: 84 kg
Visina: 191 cm
ATP plasman: 22
ATP titule: 3

KRAJINOVIĆ (SRB)

Godište: 27. februar 1992.
Težina:  75 kg
Visina: 185 cm
ATP plasman: 77
ATP titule: /

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar